סגור
שר התקשורת שלמה קרעי ב כנסת 3.5.23
שר התקשורת שלמה קרעי (צילום: אלכס קולומויסקי)

שר התקשורת: "הנחיתי שכל סגירת סניף דואר תהיה באישור שלי"

בדיון שהתקיים בוועדת הכלכלה אמר השר כי הוא תומך בהפרטה אז זו צריכה לכלול הגבלות למניעת פגיעה בחלשים. עד היום נסגרו יותר מ-100 סניפים במסגרת תוכנית ההבראה. קרעי ציין גם כי בכוונתו לסגור את הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלווין ובמקומן יוקם גוף צר עם רגולציה אחידה שאינה תלויה בטכנולוגיית השידור

"אנחנו נאבקים לא לפגוע בחלשים. ביקשתי מהמנכ"ל שיתקן את הרישיון כך שסגירת סניפים תהיה באישור השר". כך אמר שר התקשורת שלמה קרעי בוועדת הכלכלה בהתייחסות להפרטת הדואר ואמר, לפי קרעי, הוא תומך בהפרטת הדואר - אך זו צריכה לכלול הגבלות למניעת פגיעה בחלשים. עד היום נסגרו יותר ממאה סניפים במסגרת תוכנית ההבראה של החברה.
בתוך כך הודיע קרעי כי לא יאפשר לשידור הציבורי (הכולל את תאגיד "כאן") לשדר פרסומות, כך שהפרסום יתמקד בשידורים המסחריים (בתאגיד "כאן" אין פרסומות, אבל יש בתחנות הרדיו). עם זאת, כן יתאפשרו שידורי חסויות. נכון לשנת 2019, ההכנסות מפרסומות של תאגיד השידור עמדו על כ-77 מיליון שקל, כ-9% מסך הכנסות התאגיד. לטענת קרעי, ההחלטה תאפשר הגדלת תקציבי פרסום שיופנו לערוצים המסחריים שיאפשרו להגדיל את התחרות בתחום. האמירה של קרעי הייתה כחלק מדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בו סקר את פעילות משרדו.
קרעי ציין שוב כי בכוונתו לסגור את הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלווין – שמטרתן לפקח על שוק השידורים בישראל, ובמקומן יוקם גוף צר עם רגולציה אחידה שאינה תלויה בטכנולוגיית השידור, מה שאמור לפתור עיוות של שנים בשוק התקשורת בו לשידורי הטלוויזיה הרב-ערוצית על גבי האינטרנט (OTT, למשל פרטנרTV וסלקום TV) פטורים מרגולציות מסוימות שחלים על שידורי הכבלים והלווין (הוט ויס), כמו למשל חובת ההשקעה בהפקות מקור.
חובת ההשקעה בהפקות מקור הוא אחד הנושאים השנויים במחלוקת. כיום חלק מגופי השידור (הוט ויס) מחוייבים בתשלום אחוז מהכנסותיהם לתמיכה בהפקות מקור ישראליות, זאת בעוד גופי שידור המבוססים על רשת האינטרנט ושירותי סטרימינג כמו נטפליקס לא מחוייבים. את העיוות מנסה לפתור קרעי על ידי החלת החובה על כלל גופי שידור – מה שנמצא באג'נדה של משרד התקשורת כבר מספר שנים וטרם קודם.
על פי ההצעה ההשקעה בהפקות מקור תתבסס על אחוז מההכנסות, על פי מדרגות הכנסות שונות של גוף השידור, ללא תלות במנגנון השידור עצמו. עם זאת, יש חשש כי סף ההכנסות שייקבע לתחילת התשלום עבור הפקות המקור יהיה גבוה מדי. הסכום עצמו טרם פורסם, אך מאיגוד המפיקים לקולנוע וטלויזיה נמסר: "ככל שיש יותר תחרות ויותר שחקנים שמוכרים תוכן לציבור - כמעט אף אחד לא יגיע למדרגות הסף של חובת השקעה. הפתרון הוא כפי שקיים בצרפת ובמדינות נוספות - חובות השקעה מהשקל הראשון ולא לפי מדרגות". בכך, השאלה האם הכנסת השחקנים החדשים לחובת התשלום עבור הפקות מקור תלויה במדרגות ההכנסה ושיעור מההכנסות שייקבעו בחוק.
יצירת רגולציה אחידה ללא תלות בטכנולוגיית השידור נמצאת במדיניות משרד התקשורת כבר כמה שנים, אך חילופי השלטון התכופים בשנים האחרונות לא איפשרו לחוק להבשיל. באוגוסט 2022 הוציא משרד התקשורת בראשות יועז הנדל תזכיר חוק שתמך בסגירת שתי המועצות והקמת גוף קטן יותר ויעיל יותר. עם זאת, בין ההצעה של הנדל לקרעי ייתכנו שינויים ספציפיים בסמכויות הגוף החדש – בעיקר ברמת הפיקוח על התוכן.
רק השבוע החלה הרשות השנייה בהליך של "הפרה לכאורה" מול ערוץ 14 בשל פגיעה בטעם הטוב לאחר הסיקור בערוץ על הפיגוע בגבול מצרים בסוף השבוע. בסיום התהליך, תוכל הרשות השנייה להגיש קנס של עשרות אלפי שקלים כנגד ערוץ 14. עולה השאלה האם גוף הפיקוח החדש שמתכנן קרעי יוכל לפקח על מקרים כאלו ומה יהיו סמכויותיו.