סגור
משבר אקלים
סופת שלגים ב ערימפורסט קליפורניה 2023
נזקי סופת שלגים בארה"ב (צילום: AP/Marcio Jose Sanchez)

ג'נט ילן: "משבר האקלים עלול לזעזע את המערכת הפיננסית"

בפגישה עם ועדה ייעודית להערכת סיכונים אקלימיים הזהירה שרת האוצר האמריקאית מפגיעה קשה בשווי נכסים שתחלחל לשווקים ולמוסדות הפיננסיים. הבנקים הגדולים בארה"ב יפרסמו בקיץ הערכות לגבי השפעת משבר האקלים על נכסיהם

האזהרות בנוגע להשפעת משבר האקלים על הכלכלה עולות הילוך. לאחר שבשנים האחרונות נערמים על שולחנות הממשלות בעולם דו"חות על השפעת ההתחממות הגלובלית על המערכת הפיננסית, ובעוד חברות הביטוח נאלצות להתמודד עם פרמיות גדלות והולכות, כעת גם שרת האוצר של ארה"ב ג'נט ילן מזהירה כי שינויי האקלים גובים כבר עתה מחיר כלכלי משמעותי. לפי ילן, בשנים הקרובות עלול המשבר לגרום להפסדים ניכרים למערכת הפיננסית ולשחיקה משמעותית בשווי נכסים.
ילן אמרה את הדברים בפגישה שקיימה בשבוע שעבר עם הוועדה המייעצת לסיכונים פיננסיים אקלימיים (CFRAC). הוועדה הייעודית הוקמה בשנה שעברה על ידי המועצה לפיקוח על היציבות הפיננסית על מנת לחזק את יכולתה של ארה"ב להתגונן מפני סיכוני אקלים הניצבים בפני הכלכלה ולמזערם ככל הניתן. "ככל ששינויי האקלים מתגברים, כך אסונות טבע וההתחממות הגלובלית עלולים להוביל לירידות בשווי נכסים ולחלחל למערכת הפיננסית", הזהירה ילן. "גם עיכוב המעבר או מעבר לא מוסדר לכלכלה מאופסת פליטות פחמן עלולים להוביל לזעזועים במערכת הפיננסית", סיכמה.



לא מדובר בהשלכות עתידיות בלבד, כי אם בהשלכות זוחלות שכבר נותנות אותותיהן בכלכלה. התרעתה של ילן מתרחשת לאחר שנה שבה נרשמו נזקים בהיקף מיליארדי דולרים ברחבי ארה"ב בשל אירועים אקלימיים קשים. לפי דו"ח המינהל הלאומי לענייני אוקיינוסים ואטמוספרה, 2022, ולצדה 2017 ו־2011, היו השנים שבהן התרחשו אסונות האקלים היקרים ביותר במדינה.
לפי ילן, סערות קשות ושריפות במדינות כמו קליפורניה, פלורידה ולואיזיאנה וסופות טורנדו בדרום ארה"ב ממחישות את האצת השינויים האקלימיים. בחמש השנים האחרונות זינק פי חמישה ההיקף השנתי של אסונות אקלים שהביאו לנזקים של מיליארדי דולרים, בהשוואה לשנות השמונים ובשקלול האינפלציה. במפגש עם הוועדה ציינה ילן כי אירועים הקשורים לאקלים כבר גרמו לחברות הביטוח להעלות את התעריפים או להפסיק לספק פוליסות ביטוח באזורים בעלי סיכון גבוה. לפי ילן, ההשפעה על בעלי הבתים ועל שווי הנכסים שלהם עלולה להיות הרסנית, כאשר המשבר עלול לזלוג לחלקים אחרים במערכת הפיננסית ולגרום לנזקים כבדים.
ילן מצטרפת לשורה ארוכה של בכירים שמזהירים זה שנים מפני השלכות משבר האקלים על המערכת הפיננסית. עוד ב־2015 הזהיר מארק קרני, לשעבר נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, מפני ההתחממות הגלובלית, וחזה כי מערכות פיננסיות יתמודדו עם הפסדים גדולים, ככל שאסונות האקלים יתעצמו. למרות זאת, היערכות הגורמים הללו לעידן של טלטלות אקלים מוסיפה להיות איטית.
באוקטובר 2021 פרסמה המועצה לפיקוח על היציבות הפיננסית בארה"ב דו"ח בן 133 עמודים, שבו הזהירה כי שינויי האקלים הם "איום מתהווה" על היציבות הפיננסית של ארה"ב וכי על הרגולטורים לפעול בעניין כחלק מעבודתם היומיומית. כעת, על רקע אזהרות חוזרות ונשנות, מקדמים הרגולטורים הפיננסיים בארה"ב היערכות להתמודדות עם זעזועי משבר האקלים וסיכוניו הפיננסיים. בחודש הבא תפרסם רשות ני"ע האמריקאית כללים חדשים לגבי גילויי סיכוני אקלים שיחייבו את החברות השונות. משרד הביטוח הפדרלי פרסם הצעה לאסוף נתונים ממבטחים על מנת להעריך את סיכוני האקלים, ואילו הפדרל ריזרב הכריז בינואר כי יבצע פיילוט לניתוח תרחישי אקלים כדי לבדוק את יעילות המערכת הבנקאית בניהול סיכונים בתחום. כחלק מהפיילוט, ששת הבנקים הגדולים בארה"ב - ג'יי.פי מורגן צ'ייס, בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ, גולדמן זאקס, וולס פארגו ומורגן סטנלי - קיבלו ארכה עד יולי 2023 כדי לדווח לפד אילו השפעות עשויות להיות לתרחישים שונים של שינויים אקלימיים הרי אסון, בכלל זה בצורות, גלי חום, שריפות ושיטפונות, על שווי נכסיהם. בשלב ראשון, המטרה היא לבחון כיצד משפיעים הזעזועים האקלימיים על תיקי הנדל"ן למגורים ולמסחר באזורים שונים בארה"ב. לא מדובר בפעילות חלוצית, כי אם בדשדוש מאוחר של הרגולטור האמריקאי, שכן הבנק המרכזי של אנגליה כבר ערך תרגיל דומה ב־2021.
עם זאת, גם בסוגיה הרת גורל זו מתגלעות מחלוקות פוליטיות. למרות התקדמות הממשל הפדרלי לעבר הגדרת סיכונים אקלימיים והתייחסות אליהם, רפובליקנים בקונגרס טוענים כי הבית הלבן מרחיב יתר על המידה את סמכויותיו, ומאיימים לסכל מהלכים בתחום.
השכנה מצפון בכוננות: קנדה התריעה מפגיעה אקלימית בביטחון הלאומי
האזהרות הפיננסיות לגבי שינויי האקלים מגיעות לממשלות גם בדלת האחורית. בשבוע שעבר נחשף, כי לפני שנתיים הגיש שירות הביון הקנדי (CSIS) לממשלה דו"ח שבו הזהיר כי שינויי האקלים מציבים איום עמוק ומתמשך בפני הביטחון הלאומי והשגשוג במדינה, לרבות אובדן אפשרי של חלקים מקולומביה הבריטית בשל עליית גובה פני הים.
הדו"ח הוכן עוד באפריל 2021 אך נחשף רק לאחרונה בתגובה לבקשת חופש מידע. סוכנות הביון מציגה חששות מפני לחצים חמורים על אספקת מזון ומים לצד מתיחות צבאית גוברת ומעריכה כי האיומים השונים יתממשו בהדרגה לאורך עשרות שנים. עוד לפי הסוכנות, גוברת הסכנה להתפתחות מאבקים צבאיים מול רוסיה או סין, זאת ברקע הפשרת אזורים ארקטיים, שתחשוף מרבצי אוצרות טבע ותאפשר קידוחי נפט וגז. "אנחנו נחזה בסיכון גובר והולך כתוצאה מפעילות רוסית צבאית משמעותית ונוכחות סינית גוברת באזור החיוני הזה", כך לפי מחברי הדו"ח. בתגובה, מומחים ציינו כי חיזוק גשרים ותשתיות עדיף על רכישת פוליסות ביטוח.