סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ניר ברקת
ניר ברקת. "הוא לא אותו בן אדם" (צילום: אוראל כהן)

"ברקת הוא אופורטוניסט. הוא לא יסתכסך עם פוקדי ליכוד, גם לא בשביל ההפיכה המשטרית"

מכריו של שר הכלכלה מתארים איש מרכז שהלך ונסחף ימינה יחד עם מרכז הליכוד, על מנת לסלול את דרכו לראשות הממשלה: "הוא בוחר בעצמו ולא במדינת ישראל", הם אומרים - ומטילים ספק ביכולתו לפעול נגד ההפיכה. "בסוף ההייטק הוא כבר חלק קטן מאוד בקריירה שלו, הוא קודם כל פוליטיקאי"

מה קרה לניר ברקת? כיצד הפך אחד האבות המייסדים של ההייטק הישראלי, לצד שמות כמו דב מורן או אראל מרגלית, שיוצאים בריש גלי נגד ההפיכה המשטרית, לעוד קול שצפוי להצביע בעד? התעלומה הזאת מעסיקה לא מעט אנשי הייטק, שלפחות בתחילת המחאה חשבו כי אצל ברקת, בשר מבשרם, תהיה להם אוזן קשבת. הרי איך ייתכן שמי שהיה המשקיע הראשון והחשוב בצ'ק פוינט של גיל שויד, שלמה קרמר ומריוס נכט ובהמשך בעוד שורה ארוכה של חברות הייטק מצליחות, ייתן את ידו להרס וכריתת הענף שהוא יושב עליו. אף שברקת נמצא כבר שני עשורים בפוליטיקה, הכסף שמממן את הקמפיינים שלו ואת משפחתו מגיע מהייטק, מקרן ההשקעות BRM שמנוהלת על ידי אחיו הצעיר ערן ברקת.
"הוא אופורטוניסט מאל"ף ועד ת"ו", אומר אחד השחקנים הוותיקים בהייטק, אבל השימוש במילה "אופורטוניסט" חוזרת מפי כל מי ששוחח עם "כלכליסט" לצורך הכנת הכתבה. אנשים שמכירים את ברקת עשרות שנים מעידים כי הוא לא ימני במיוחד, יותר איש מרכז בציר הביטחוני־מדיני, שהלך והקצין ככל שמקצין גם מרכז הליכוד שנשלט במערכת הבחירות האחרונות על ידי אנשי יאיר נתניהו ויריב לוין.
"איך בן אדם שמבין את חשיבות הדמוקרטיה, שבנה את הונו בזכות הדמוקרטיה שאיפשרה את הפריחה הכלכלית בישראל ואת השגשוג בהייטק, מאפשר את האירוע הנוכחי?", נדהם בכיר בתעשיית ההייטק שהכיר את ברקת בתקופה שעוד ניהל את הקרן. "זה בן אדם שמשקיעים מהשורה הראשונה בעולם, החל מהבנקים בישראל ועד הגופים המוסדיים בחו"ל, נתנו לו את כספם וסמכו עליו בעיניים עצומות כשהוביל את קרן BRM. היום ההרגשה היא שזה לא אותו בן אדם. אני חושב שעבור כולם ההבנה שהוא כבר לא איש הייטק אלא פוליטיקאי פר אקסלנס נפלה כשראו אותו עומד מאחורי נתניהו בבית המשפט. איך אפשר לייצג את ההייטק, את השפיות, ולעמוד לצדו של ראש הממשלה שנאשם בפלילים?".
אבל לצד ההלם והזעזוע, מי שמכיר את ברקת מקרוב זיהה כבר מזמן את השאיפה חסרת הרסן שעבורה המטרה מקדשת את האמצעים. "ניר החליט לפני 20 שנה שהוא רוצה להיות ראש הממשלה, וכאיש עסקים טוב בנה לעצמו אסטרטגיה איך להגיע לשם. זה התחיל בראשות עיריית ירושלים וזה מסביר את כל מה שקורה היום. הוא בטוח שברגע שביבי ילך הוא ייבחר", אומר משקיע הון סיכון שמכיר את ברקת עשרות שנים. "הוא מבין את האירוע הנוכחי יותר טוב מכל אחד אחר בממשלה, אבל אין לו השפעה של ממש על נתניהו. בגלל שהוא מבין, הוא מוטרד מאוד ובקרוב מאוד יצטרך לקבל החלטה קשה מאוד לאן הוא הולך עם זה".
"בשלוש השנים האחרונות לניר ברקת הייתה טבלת אקסל ובה שמות של כל הפוקדים הגדולים ביותר של הליכוד והוא הוציא מיליונים על חפלות עבורם", אומר גורם המעורה בפוליטיקה הפנים־ליכודית. "אם הוא יגיד עכשיו משהו שירגיז את הפוקדים האלה, כל המיליונים שלו יירדו לטמיון. לכן בכל הצמתים הרגישים הוא תמך בביבי ושתק, גם כשזה לא קיים את הבטחותיו, כמו למנות אותו לשר האוצר. עכשיו הוא מוביל בסקרים הפנימיים של הליכוד בגדול וגובר גם על יריב לוין. לכן בכל יום מחדש הוא בוחר בניר ברקת ולא במדינת ישראל".
אנשי מחאת ההייטק שנפגשו בשבועות האחרונים עם ברקת מעידים כי נוח יותר וקל יותר לדבר איתו והוא קשוב יותר מלוין או סמוטריץ'. ובכל זאת, ברקת עדיין שותק.
לא במקרה נתניהו דאג להפר את כל הבטחותיו לברקת עד היום - ברקת הוא סוג של נתניהו, רק עם יותר כסף ועם פחות חורים בקורות חיים בדמות שהייה ממושכת בארה"ב ושתי גרושות. יש מי שאומרים כי בניגוד לנתניהו לברקת חסר העומק, אבל על כך הוא מפצה בחושים עסקיים ופוליטיים טובים.
העסקה הגורלית של BRM, עסקת צ'ק פוינט, רשומה על שם האח ניר. האחים רכשו חצי ממניותיה ומימשו את אחזקותיהם בשיא בועת הדוט.קום. היום ניר לא מעורב כלל בקרן BRM ובכירים בחברות הפורטפוליו מעידים כי מעולם אפילו לא פגשו בו, כאשר רוב האינטראקציה היא מול אלי ברקת, הידוע גם כבעלה של בעלת הפועל באר שבע אלונה ברקת.
על מעורבותו של ניר בחברה בשנים הראשונות אחרי ההשקעה אין ויכוח, אבל משם הדעות מתפצלות ולא מעט מעידים כי אלי הוא הרוח החיה מאחורי ההצלחות המשפחתיות. העדות הטובה ביותר לכך היא "העשור האבוד" של העיר ירושלים תחת הנהגתו של ניר ברקת, שהייתה למעשה המבחן הראשון לכישורי הניהול שלו. ימיו בראשות העיר לא נזכרים לטובה. אבל כולם מסכימים על כך שניר ברקת של 1993, שהשקיע בצ'ק פוינט, רחוק שנות אור מניר ברקת של 2023: "בסוף ההייטק הוא כבר חלק קטן מאוד בקריירה שלו, הוא קודם כל פוליטיקאי". ניר ברקת העדיף שלא להגיב בנושא יחסו להפיכה המשטרית והניסיונות לעצור את החקיקה.