למרות התלונות נגדו: אושר מינוי אבי שמחון ליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה
למרות התלונות נגדו: אושר מינוי אבי שמחון ליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה
הממשלה אישרה את המינוי על אף תלונה שהגישה עובדת שטענה כי שמחון השמיע אמירות מבזות כלפי נשים. ועדת המינויים אישרה את המינוי כנגד התנגדות האישה היחידה בוועדת המינויים - מיכל הלפרין. לשכת רוה"מ: "שקר גמור, הדברים מעולם לא נאמרו"
הממשלה החליטה לאשר את הצעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות את פרופ' אבי שמחון לתפקיד יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, המינוי הוא לארבע שנים, כאשר שכרו של שמחון יהיה מקביל לזה של מנכ"ל משרד ממשלתי.
המינוי לתפקיד נעשה ללא מכרז, והתבסס על הצעת ראש הממשלה ואישור ועדת המינויים. הוועדה החליטה ברוב של שניים מול אחת (דניאל הרשקוביץ ויורם טורבוביץ' מול מיכל הלפרין) כי אין מניעה מקצועית למנות את שמחון לתפקיד. נזכיר כי שמחון כיהן כיו"ר המועצה הלאומית לכלכלה בעבר, בין השנים 2016-2021.
מינויו של שמחון עורר קושי בוועדת המינויים בשל תלונה שהגישה עובדת שהיתה כפופה לשמחון על כך שהשמיע אמירות שליליות בעלות אופי 'מגדרי', לפיהן היכולות האינטלקטואליות של נשים נחותות מאלו של גברים, וחופשות לידה, הריונות והורות, יוצרות קשיים במקום העבודה.
המתלוננת כינתה את היחס הזה כ'התעמרות', ובעקבות הפרשה נפתח הליך בחינה פנים-משרדי, שבסופו הוחלט על רישום הערה לפרופ' שמחון, והודגש בפניו כי עליו לקחת את הדברים לתשומת לבו ולהקפיד בהתנהלותו כלפי העובדים והעובדות שכפופים לו. הוועדה ציינה כי פרט לתלונתה של העובדת, הגיעו תלונות נוספות בעניינו של שמחון.
הרשקוביץ וטורבוביץ' סברו כי הפרשה אינה מהווה סיבה לפסול את שמחון מלכהן בתפקיד ונתנו לכך מספר נימוקים. בין היתר, הצביעו על כך שגם אחרי ההערה המשיך שמחון לכהן בתפקידו כיו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, ובשום שלב לא נדרש ממנו להתפטר.
בנוסף, טענו חברי הוועדה כי אין זה סביר שסנקציה של הערה, הנחשבת לנמוכה ביותר במדרג הסנקציות, תוביל לביטול של מינוי. לטענת השניים, הדבר עשוי להוביל לכך שכל הליכי המשמעת בתוך המדינה לא יתנהלו בצורה תקינה (יחששו לתת 'הערות' כי לדבר יהיו השלכות רחבות יותר).
בנוסף, נתנו השניים משקל לכך שהתלונה הוגשה על ידי עובדת שיחסיה עם שמחון התערערו לחלוטין. עוד קבעו השניים, כי הם לא השתכנעו 'באופן אחראי ומוסמך' ששמחון "מתייחס באופן גורף לנשים ביחס מזלזל ובחוסר הערכה בולט". לטענתם, הם התרשמו שכעת שמחון "מבין את חומרת הדברים".
לעומת זאת, מיכל הלפרין, האישה היחידה בוועדת המינויים, סברה כי ניתן להסיק מהתלונות והבדיקה של מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ כי שמחון מתייחס לנשים באופן מזלזל ובחוסר הערכה בולט.
לדעת הלפרין, "מי שמייחס נחיתות אינטלקטואלית ומקצועית לעובדים על רקע השתייכותם המינית (צ"ל, המגדרית, ש"ט) ומי שאינו מכבד את ההגנות שניתנו לנשים במקום העבודה אינו רואי לתפקיד בדרג מנכ"ל בשירות הציבורי".
הלפרין כתבה בחוות דעתה: "איזה מסר אנו מעבירים לעובדות השירות הציבורי ולמנהלות בו כאשר אנחנו מאפשרים מינוי מחדש של מנהל אשר הביע דעות בוטות נגד נשים בלל ומנהלות בפרט? מה אמורות להבין עובדות השירות הציבורי כאשר ועדת מינוים קובעת על מינוי כגון זה שהוא מינוי ראוי?".
בנוסף, היא ראתה בהכחשתו של פרופ' שמחון ובטענותיו מעין ראיה לכך ש"גם היום פרופ' שמחון לא מוכן לקחת אחריות על מעשיו, להביע חרטה, או להתחייב לשינוי ושיפור אופן התנהלותו", זאת בשונה מעמדת חבריה לוועדה.
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "עוד שקר גמור. הדברים מעולם לא נאמרו. בניגוד גמור לנטען, בתקופת כהונתו הקודמת פרופ׳ שמחון צירף וקידם נשים במועצה הלאומית לכלכלה בתפקידים בכירים. בנוסף, יחד עם הות״ת הוא כתב את הדו״ח לקידום נשים בהייטק שמסקנותיו אומצו כמדיניות ממשלתית".