פרשנותמירי רגב נותנת את האות לשרים לפגיעה בשומרי הסף
פרשנות
מירי רגב נותנת את האות לשרים לפגיעה בשומרי הסף
אפילו גורמים בליכוד מתחו ביקורת על ניסיונה של רגב למנות למנכ"ל משרדה מקורב פוליטי שנפסל בוועדת המינויים; רגב פועלת לעקוף את הוועדה באמצעות אישור המינוי בממשלה; אישור כזה יהיה עוד איתות שהממשלה לא סופרת את שומרי הסף
המירוץ של שרי הממשלה החדשה למנות מקורבים לתפקידי מפתח בעיצומו: השרים עטים על כל משרה רעננה שמתפנה ורובם מבקשים להצניח אליה מינויים של עוזרים שעבדו איתם, מקורבים פוליטיים עם ובלי ניסיון מקצועי, ורק מיעוט מהם מבקש למנות מינויים מקצועיים של ממש. כמות המינויים שנמצאת תחת ידם של השרים היא גבוהה מאוד: 32 משרדי ממשלה בהם יכולים השרים למנות מנכ"ל כלבבם.
קרב הראש בראש שהתנהל אתמול בין שרת התחבורה מירי רגב לחברי ועדת המינויים הפועלת בשירות המדינה בראשות הנציב פרופ' דניאל הרשקוביץ ושני נציגי ציבור היתה השיא בינתיים בניסיון להצניח מקורב פוליטי לתפקיד הרגיש של מנכ"ל משרד מוביל. רגב דרשה לאשר את מינויו של משה בן זקן, פעיל ליכוד מאשדוד, למשרת מנכ"ל משרד התחבורה. בן זקן היה ממארגני ה"ליכודיאדה" באילת. הוא שימש כראש המטה של רגב וכיועץ למשרד התרבות בתקופתה של רגב במשרד. לפני כשנה מונה כמנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה והתשתיות.
ועדת המינויים לא התרשמה בלשון המעטה מפנייתה של רגב, וביקשה ממנה הסברים. רגב הופיעה שלשום בפני הוועדה אך זו החליטה בסופו של דבר לקבוע שהוא לא כשיר לכהן כמנכ"ל המשרד. אתמול כבר הודיעה רגב כי החליטה להביא את מינויו של בן זקן לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב. לדבריה, "בן זקן עומד בכל תנאי הסף, הוא מינוי מקצועי, מנוסה וראוי. אני מכבדת את הנציב, אך ועדת המינויים היא המלצה בלבד, ולכן אני לא מקבלת את המלצתה כפי שעשו בממשלה הקודמת עם מינויו של עמיר פרץ. שר נבחר במשרד ממשלתי רוצה להצליח ולא להיכשל ולכן מינוי תפקיד המנכ"ל הוא קריטי למימוש מדיניות השר. אני מתכוונת ביום ראשון להביא את המינוי הראוי הזה לאישור ממשלת ישראל, ממשלה שדוגלת והצהירה בעבר כי היא באה למשול ולקדם מדיניות שלשמה נבחרנו. זהו מבחן חשוב לכל חברי הממשלה ואני מצפה שמינויו יאושר פה אחד".
אם הממשלה תאשר בסופו של דבר את המינוי של בן זקן "מעל לראשה" של ועדת המינויים ההחלטה צפויה לגרור עתירה לבג"ץ. אישור של הממשלה למינוי שנפסל על ידי ועדת המינויים יהפוך את הוועדה לחותמת גומי כי אין ערך להמלצתה אם הממשלה הופכת אותה.
יוצא איפוא שרגב מתעלמת מוועדת המינויים ונציבות שירות המדינה ומוכיחה בהגשתו של המינוי לאישור הממשלה שניתן לדרוס את הוועדה שמתפקדת כשומרת סף למניעת מינויים לא ראויים על ידי השרים. גורמים בממשלה מתקשים לראות את הממשלה דוחה את בקשת של רגב למינויו של בן זקן, לא רק בשל חברותם עם רגב, אלא גם כדי להוכיח לנציבות כמו גם ליתר שומרי הסף מי בעל הבית. ואילו אישור המינוי של בן זקן בממשלה יאותת ליועצת המשפטית לממשלה, למערכת אכיפת החוק ולמערכת המשפט בישראל שהממשלה החדשה לא עוצרת באור אדום.
עם זאת, עוד לפני שנפסל, גורמים בליכוד מתחו ביקורת על כוונתה של רגב למנות את בן זקן ואמרו כי היא מותחת יותר מדי את החבל ובקשתה עשויה להיפסל. לדבריהם, השרים צריכים להיות רגישים להגיינה הציבורית ולהימנע מהצנחות פוליטיות לא ראויות.
רגב לא לבד וגם שרים נוספים ממהרים למנות את יועציהם: שר המשפטים יריב לוין ימנה את יועצו הפוליטי איתמר דוננפלד כמנכ"ל משרדו. דוננפלד קיבל את אישורה של ועדת המינויים אף שאינו עורך דין, וכתוצאה מכך לא יוכל לעמוד בראש גופים שמנכ"ל משרד המשפטים נמצא בראשם כמו: יו"ר מועצת שמאי מקרקעין, יו"ר מועצת לשכת רו"ח, והועדה לרישוי נוטוריונים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" שר התרבות מיקי זוהר מבקש למנות כמנכ"ל משרדו את כפיר סוויסה חבר מועצת העיר קריית גת (בה מתגורר זוהר), חבר דירקטוריון קק"ל, ומנכ"ל הליכוד העולמי. סוויסה שימש בעבר כראש המטה של זוהר כיו"ר הקואליציה. שר החדשנות מדע וטכנלוגיה אופיר אקוניס הודיע שלשום על מינוייה של הח"כית לשעבר אוסנת מארק כמנכ"לית משרדו. מארק, שהיא עורכת דין במקצועה, שימשה כחברת כנסת מטעם הליכוד, וכחברה בוועדה לבחירת שופטים, והירבתה להגן בתקשורת על רה"מ בנימין נתניהו אך הקשר ביניה לבין חדשנות נראה רופף למדי. נוסף על כך ימנה רה"מ בנימין נתניהו את יוסי שלי כמנכ"ל משרד רה"מ. שלי שימש כראש מטה יום הבחירות של הליכוד בבחירות האחרונות, ובעבר היה שגריר בברזיל ומנכ"ל הדואר.
שלשום הודיע שר התקשורת שלמה קרעי על מינויו של אלעד מלכא כמנכ"ל משרדו. מלכא הוא חבר במפלגת הליכוד והתמודד בפריימריס של המפלגה בקיץ 2022 אבל בסופו של דבר החליט לפרוש לפני שהתקיימו. הקו המאחד את כל המינויים הללו הוא הזיקה האישית ובחלקה גם הפוליטית לליכוד ולשר הממנה.
ובכל זאת, כמה מהשרים כבר הודיעו על מינויים מקצועיים: שר הביטחון יואב גלנט ימנה את האלוף אייל זמיר, שהיה מועמד לרמטכ"לות, כמנכ"ל משרד הביטחון. כראש המועצה לביטחון לאומי מינה נתניהו את השר לשעבר צחי הנגבי (ליכוד). שר הפנים אריה דרעי החליט למנות את רונן פרץ כמנכ"ל המשרד. פרץ שימש כמנכ"ל משרד רה"מ בין יוני 2019 לנובמבר 2020. הוא הגיע למזכירות ממשלת נתניהו ב־2013, וב־2019 נתניהו אף שקל למנותו כמבקר המדינה. דרעי מחזיר את משה בר סימן טוב למשרת מנכ"ל משרד הבריאות.
הקואליציה והממשלה החדשה יפעלו להחליף מינויים קיימים גם בכנסת, ביניהם זה של מזכיר הכנסת עו"ד דן מרזוק. שורת מינויים מחכים גם בשירות החוץ. לשר החוץ יש סמכות לבצע 11 מינויים של משרות שגרירים ברחבי העולם. וגם בחברות הממשלתיות יש 417 משרות פנויות של דירקטורים, לאחר שבהסכם הקואליציוני הוחלט לבטל את "נבחרת הדירקטורים".