פרשנותהאם הבחירות הכריעו גם את גורל הפרדת כאל מדיסקונט?
פרשנות
האם הבחירות הכריעו גם את גורל הפרדת כאל מדיסקונט?
הסוף המסתמן לכאוס הפוליטי יאפשר לשר אוצר חדש לאמץ את המלצת הצוות לבחינת הסוגיה ולבצע את ההפרדה. זאת, אף שהצוות מודה שהפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים לא חוללה מהפכה בנושא התחרות בתחום
ההכרעה הברורה שמסתמנת מתוצאות הבחירות, והקמתה הצפויה של הממשלה בקרוב צפויים גם להסיר את האי־וודאות בנוגע להפרדת חברת כרטיסי האשראי כאל מבנק דיסקונט. אתמול פורסם כי הוועדה של משרד האוצר לבחינת הסוגיה החליטה כצפוי להמליץ על ההפרדה. המשמעות היא ששר האוצר החדש יצטרך לאשר את ההחלטה ולהביא אותה לאישור ועדת הכספים עד לסוף חודש ינואר - המועד האחרון שבו ניתן להחליט על ההפרדה ללא תהליך חקיקה. במציאות הפוליטית הנוכחית זה אמנם לוח זמנים צפוף, אך בהחלט אפשרי, זאת היות שההמלצה להפריד את כאל מגיעה בהסכמה של כל הדרג המקצועי והרגולטורים, דבר שמגביר את הסיכוי ששר אוצר חדש יאשר את המהלך.
כבר בחודש שעבר נעשה צעד משמעותי לקראת ההחלטה, כשבנק ישראל שנחשב לרגולטור האחרון שעדיין התלבט בסוגיה, הודיע כי הוא מסכים להפרדה. אז עמדה השאלה האם האי־וודאות הפוליטית תגרום לכך שההחלטה תתמסמס לפני המועד הקובע, אולם כאמור ההכרעה המסתמנת בבחירות הסירו גם את המכשול הזה.
ההחלטה הזו היא למעשה המשך של חוק שטרום שחוקק לפני חמש שנים, קבע כי על בנק הפועלים ובנק לאומי למכור את ישראכרט ולאומי קארד שהיו בשליטתן. לאומי קארד נמכרה לקרן ורבורג פינקוס ושמה שונה ל־MAX, וכיום היא נמצאת בהליך למכירתה לקבוצת הביטוח כלל. לעומת זאת, בבנק הפועלים החליטו להנפיק את ישראכרט בבורסה, ולהפוך אותה לחברה ללא גרעין שליטה. במסגרת החוק נקבע כי לתקופת ביניים תוכל דיסקונט להחזיק בחברת כרטיסי האשראי כאל, עד להחלטה סופית בעניין שתצטרך כאמור להתקבל עד לסוף ינואר הקרוב.
בדו"ח בן 11 עמודים מפרט הצוות לבחינת הסוגיה, שכלל נציגים ממשרד האוצר, בנק ישראל, רשות שוק ההון ורשות התחרות, מדוע יש לבצע את ההפרדה. במסמך מציין הצוות כמה נימוקים לתמיכה בהפרדה, אלא שלעיתים נראה שהוא קצת הסתבך עם עצמו, שכן הוא היה צריך להסביר מדוע לתמוך בהפרדת כאל על אף שהוא סבור שיש עדיין תחרות נמוכה במערכת הפיננסית, ושהפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים לא חוללה מהפכה.
בכדי להתמודד עם הסתירה הזו, הודה הצוות כי "השפעת חברות כרטיסי האשראי על התחרות בשוק האשראי אינה משמעותית דיה על מנת לערער את שיווי המשקל בשוק", וכן כתב כי "לא נראה סביר לצפות שחברות כרטיסי האשראי יוכלו לשנות את מצב התחרות בשוק האשראי הצרכני בישראל עד כדי ערעור שיווי המשקל בשוק". במקביל גם סיפק הצוות הסברים אפשריים, כמו העובדה שחלפו רק כמה שנים מאז בוצעה ההפרדה, כאשר במהלכן אירע משבר הקורונה. אולם מאידך, כתב הצוות כי ההפרדה אכן תורמת במידה מסוימת להגברת התחרות. עוד נכתב כי "הפרדת חברות כרטיסי האשראי תרמה להגברת התחרות בשווקים שבהן חברות כרטיסי האשראי פועלות מול המערכת הבנקאית ועל כן הובילה לצמצום הריכוזיות במערכת הבנקאית בישראל. במקביל, השפעה זו לא התגלגלה עדיין לשינוי מאקרו־כלכלי ברמת התחרות בשוק זה, אולם המגמה העולה מניתוח הנתונים מראה שהיקף ההשפעה על התחרות עשוי לגדול בשנים הקרובות".
אז איך בכל זאת מצדיקים את הפרדת כאל מדיסקונט, כשהפרדת ישראכרט ולאומי קארד לא חוללו מהפכה בשוק? הצוות בראשות משרד האוצר הציג כמה נימוקים. ראשית הוא ציין כי אחת הסיבות המרכזיות להשארת כאל בידי דיסקונט היתה בכדי שהכוח הזה יאפשר לדיסקונט להיות גורם מחולל תחרות. "קבוצת דיסקונט לא הוכיחה עצמה כגורם מחולל תחרות. לפיכך, נראה שמטרה מרכזית של החקיקה, להשארת כאל בשליטת קבוצת דיסקונט, לא התקיימה בפועל", נכתב בדו"ח.
כמו כן, סיבה נוספת להשארת כאל תחת בעלות דיסקונט היתה חשיבות התרומה של כאל לרווחי דיסקונט, מה שמאפשר לה להתמודד בתחרות מול הבנקים הגדולים, אולם לדברי הצוות גם טענה זו אינה רלוונטית כבר. שכן בעוד בעבר כאל היתה אחראית ל־13% מרווחי קבוצת דיסקונט, כיום התרומה אינה דרמטית ועומדת על 6% בלבד, כך שההפרדה לא תשפיע על יציבות קבוצת דיסקונט.
באשר לכאל עצמה נטען כי היא היוותה גורם תחרותי בעיקר בתחרות מול חברות כרטיסי האשראי המופרדות. "חברת כאל פועלת באופן אגרסיבי בשווקים שבהם היא מתחרה מול חברות כרטיסי האשראי המופרדות בלבד, בעוד בשאר השווקים שבהם היא פועלת מול המערכת הבנקאית ככלל, וחברת האם דיסקונט בפרט, היא אינה פועלת באופן אפקטיבי להגברת התחרות וצמצום הריכוזיות במשק", כתב הצוות.
הצוות שם יעדים שאפתניים לתוצאות של הפרדת כאל. הוא מעריך שהפרדתה תיתן לכאל תמריץ לקדם את התחרות ולהפחית את הריכוזיות במערכת הבנקאית, וכן כי ההפרדה צפויה לגרום לדיסקונט להגדיל את התמריץ שלו להציע תנאים משתלמים יותר ללקוחות הבנק בכל מה שקשור להנפקת כרטיסי אשראי. קשה לומר שהפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים הביאה לתוצאות משמעותיות שכאלה, אבל אולי הפעם, איכשהו בשילוב רפורמות נוספות שהבשילו לאורך השנים האחרונות, זה אכן יקרה.