בג"ץ מקדים את הדיון על ההסכם עם לבנון - אלו העתירות איתן תצטרך הממשלה להתמודד
בג"ץ מקדים את הדיון על ההסכם עם לבנון - אלו העתירות איתן תצטרך הממשלה להתמודד
בג"ץ הקדים את תאריך היעד של המדינה להגשת התשובה לעתירות נגד הליך אישור הסכם הגז עם לבנון ל-24 באוקטובר במקום 27 באוקטובר, מה שיאפשר לקיים את הדיון בבג"ץ טרם ההצבעה הממשלה על אישורו. את העתירות הגישו פורום קהלת וארגון לביא, והטענה העומדת במרכזן היא כי לפי החוק ההסכם דורש את אישור הכנסת, ואף ברוב של 80 ח"כים
בג"ץ דורש מהמדינה להעביר את התשובה לעתירות נגד הליך אישור ההסכם עם לבנון עד ל-24 באוקטובר במקום 27 באוקטובר, כך שהמועד החדש יאפשר לקיים את הדיון בבג"ץ על ההסכם טרם ההצבעה בממשלה על אישורו. ההחלטה ניתנה על ידי השופט דוד מינץ.
אתמול הונחה טיוטת ההסכם בכנסת לתקופה של 14 יום, שאחריה יעבור ההסכם להצבעה בממשלה.
שתיים מהעתירות שהוגשו נגד המדינה על האופן שבו בחרה לאשר את ההסכם הוגשו על ידי פורום קהלת וארגון לביא באמצעות עו"ד יצחק בם. שתי עתירות אלו, בנוסף לעתירה נוספת שהוגשה, אוחדו.
על פי העתירה של פורום קהלת, ההסכם כולל ויתור על שטח טריטוריאלי ריבוני של ישראל, ולכן, על פי חוק יסוד: משאל עם, יש לאשר את ההסכם באמצעות משאל עם או רוב של 80 חברי כנסת. בעתירת ארגון לביא נטען כי אישור ההסכם מחייב את אישור הכנסת מכיוון שמדובר בממשלת מעבר. לטענת ארגון לביא, ראש הממשלה לפיד הצהיר באופן פומבי כי אין בכוונתו להניח את ההסכם על שולחן הכנסת ולהמתין שבועיים עד לאישור הממשלה כפי שתקנון עבודת הממשלה דורש.
על פי סעיף 10 בתקנון עבודת הממשלה, שר המעוניין באישור אמנה בינלאומית נדרש להעביר למזכיר הכנסת שני עותקים של האמנה בתרגום לעברית ואת עיקרי האמנה כך שחברי הכנסת יוכלו להכיר את האמנה. לאחר שבועיים השר שהגיש את האמנה יוכל להגיש הצעת החלטה בנוגע לאמנה בנוסף לחוות דעת היועצת המשפטית לממשלה ושרת החוץ. עם זאת, אם שר החוץ ושר המשפטים יראו לנכון כי משיקולי סודיות או דחיפות לא ניתן לאפשר להסכם להיות מונח בכנסת במשך שבועיים, הסעיף לא יחול.
לטענה זו צירף הארגון מכתב של שר המשפטים גדעון סער משבוע שעבר לחברי הכנסת יריב לוין ואורית סטרוק, שבו הוא טוען כי אם יגיעו להסכמות עם לבנון, ההסכם יונח על שולחן הכנסת.
פורום קהלת הגיש עתירה נוספת נגד ההסכם בתחילת חודש אוגוסט שאותה דחה בית המשפט העליון מכיוון שהפורום הגיש את העתירה ולא אפשר מספיק זמן לגופי הממשלה להגיב לה, בעוד ההסכם טרם היה מגובש מספיק.
בנוסף לכך השבוע הגישו שני הארגונים בקשה להוצאת צו ביניים נגד המשך אישור ההסכם עד לדיון בבג"ץ. הבקשה לצו הביניים נדחתה על ידי בית המשפט, אך כעת הוקדם המועד שהמדינה נדרשת להעביר את האישור. ארגון לביא הוא גם זה שהגיש את העתירה נגד מינויו של השופט מזוז ליו"ר הוועדה למינוי בכירים, שהתקבלה על ידי בית המשפט העליון.