סגור

"המצב הפיננסי בישראל טוב; התייקרות הדירות בשנה האחרונה - בעיה למשק ולחברה"

בנק ישראל העלה היום את הריבית ב-0.75% לרמה של 2.75% - שיא של 11 שנה; הנגיד אמיר ירון: "מבינים את הפגיעה ואת הכאב בנושא המשכנתאות"

"מחירי הדיור הם לא רק סוגיה כלכלית, אלא גם סוגיה חברתית מהותית; עליית המחירים בשנה האחרונה היא בעיה למשק ולחברה בישראל" - כך אמר היום נגיד בנק ישראל אמיר ירון, במסיבת עיתונאים לאחר ההחלטה להעלות את הריבית ב-0.75% לרמה של 2.75% - שיא של 11 שנה.
לדבריו, "אנחנו מבינים את הפגיעה ואת הכאב בנושא המשכנתאות, אבל הצעד הזה (העלאת הריבית, ש"ט) נועד כדי לא לתת לאינפלציה להתבדר. כדי שלא נצטרך להגיע למצב שאנחנו צריכים להעלות את הריבית מעבר לרמה של 3% פלוס".
אמיר ציין כי "לפי ההערכות שלנו, לגבי משכנתאות של חמש שנים שעומדות בממוצע על 850 אלף שקל, ההעלאה מוסיפה כ-100 שקל לתשלום החודשי; אך צריך להיזהר - יש מנעד רחב של אנשים שלוקחים משכנתאות שונות".
בנוגע להשפעת חוסר היציבות בבריטניה ובקרדיט סוויס על המערכת הפיננסית הישראלית אמר הנגיד: "החשיפה של המוסדות הישראליים למוסדות הללו היא מאוד נמוכה, אבל אין ספק שהתנודתיות בשווקים מגבירה את הסיכונים היציבותיים באופן כללי, המצב פה מבחינת יציבות פיננסית הוא טוב, ואנחנו כל הזמן עוקבים".
בהודעת הוועדה המוניטרית נכתב כי על אף שהציפיות לאינפלציה נמצאות מחוץ ליעד העליון ב-2022, הרי שהציפיות ל-2023 ואילך מתמתנות ומתקרבות לתוך יעד האינפלציה. הוועדה מעריכה כי שורה של גורמים (העלאות הריבית, הקלה במשבר בשרשרות האספקה, ירידות במחירי הנפט) יפעלו למיתון האינפלציה.
תחזית האינפלציה ל-2022 ול-2023 עודכנה ב-0.1%, וכעת ההערכה היא כי האינפלציה בשנה הנוכחית תעמוד על 4.6%, וב-2023 - על 2.5%. תחזית האינפלציה לשנה הקרובה (12 חודשים קדימה) עומדת על 2.7%, ותחזיות החזאים הפרטיים הן בטווח של 1.2%-3.3%.