סגור
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באירוע לרגל שמונה שנים לכיבוש קרים
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (גטי)

פוטין הכריז על גיוס 300 אלף חיילי מילואים: "יש לנו הרבה נשק - זה לא בלוף"

הנשיא הרוסי נשא נאום מיוחד לאומה, ובצל המפלות הקשות של צבאו בחרקוב והתקדמות הכוחות האוקראיניים הכריז על "גיוס צבאי חלקי". ברקע: "משאלי העם" שיחלו ביום שישי ב-4 מחוזות אוקראיניים שנכבשו על סיפוח לרוסיה. הגיוס מתחיל כבר היום, ומגיע בעקבות הדיווחים על רוסים שעורקים מהצבא ומסרבים פקודה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז הבוקר (יום ד') בנאום מיוחד לאומה על גיוס של המוני חיילים רוסים חדשים בצל המלחמה באוקראינה. פוטין הודיע כי חתם על צו שמכריז על "גיוס חלקי", והבהיר כי אירועי הגיוס מתחילים כבר היום. זמן קצר אחר כך אמר שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו כי במסגרת הגיוס ייקראו לשירות צבאי 300 אלף חיילי מילואים.
נאומו של פוטין בא אחרי שאתמול הודיעו בעלי בריתה של רוסיה בארבעה מחוזות שכבשה מידי אוקראינה על כוונתם לערוך עוד השבוע "משאלי עם" שיסללו את הדרך לסיפוח המחוזות הללו לרוסיה. צעד כזה יקרע מאוקראינה כ-15% משטחה ויעביר אותם רשמית לידי הקרמלין.
בנאומו הבוקר אמר פוטין כי מטרתה של רוסיה היא לשחרר את חבל דונבאס, מעוזם של המורדים הפרו רוסים באוקראינה: "אנחנו מדברים על הגנה על שטחים ועל רוסיה", אמר הנשיא, "רוב האנשים באזורים ההיסטוריים האלה באוקראינה אינם רוצים לחיות תחת עול הניאו-נאצים, ואין לנו זכות מוסרית לוותר עליהם". הקרמלין, נזכיר, מקפיד לאורך כל המלחמה לטעון כי משטרו של הנשיא וולודימיר זלנסקי באוקראינה הוא משטר ניאו-נאצי, וכי רוסיה רק שואפת לשחרר את האוקראינים ממנו.
פוטין הסביר שההכרזה על גיוס חלקי פירושה שרק חיילים הנמנים כעת עם כוח המילואים יגויסו, ובראשם מי ששירתו בכוחות המזוינים והם בעלי מומחיות צבאית ספציפית וניסיון רלוונטי. "ההחלטה על גיוס חלקי הולמת לגמרי את האיומים שאיתם אנחנו מתמודדים, בראש ובראשונה ההגנה על המולדת שלנו, ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית", אמר פוטין.
כלל לא ברור שההחלטה לגייס המוני חיילים מרחבי רוסיה תעזור לארצו של פוטין לשפר את מצבה בשדה הקרב: משאביו של הצבא הרוסי הידלדלו מאוד מאז החל בפלישה, הוא סובל ממורל נמוך ומחוסר מוטיבציה, וסביר מאוד להניח כי רוב גדול של החיילים שאותם הוא מבקש לגייס כעת אינם מיומנים מספיק כדי להחזיר לו את היתרון בחזית. בנאומו הבוקר האשים הנשיא הרוסי את המערב כי הוא אינו רוצה שלום בין אוקראינה לבין רוסיה וכי הפך את העם האוקראיני לבשר תותחים.
פוטין המשיך להשתלח במערב, שלדבריו אינו רוצה שלום בין אוקראינה לבין רוסיה והפך את העם האוקראיני לבשר תותחים. בעוד רמיזה לאפשרות, גם אם לא סבירה, שישתמש בנשק גרעיני, טען פוטין שהמערב "מנהל סחיטה גרעינית נגדנו", ועל רקע ההתפתחויות בחזית איים: "אני אומר למערב – יש לנו הרבה נשק להגיב, זה לא בלוף. נשתמש בכל המשאבים העומדים לרשותנו כדי להגן על עמנו". הוא הצהיר כי הורה לממשלה להגביר את ייצור הנשק ולתת מעמד משפטי חוקי למתנדבים הרוסים היוצאים להילחם בדונבאס.
זמן קצר אחרי תחילת נאומו של פוטין הזהירה גיליאן קיגן, בכירה במשרד החוץ הבריטי, כי הדברים שאמר בו הם הסלמה מדאיגה, וכי יש להתייחס ברצינות לאיומיו.
פוטין היה אמור לשאת את הנאום המיוחד לאומה כבר אמש ב-20:00, אך בסביבות 22:30 דווח לפתע ברוסיה כי נאומו נדחה להיום בבוקר, ולא נמסרה הסיבה לכך. גנרל ריצ'רד שירף, שבעבר היה בכיר בצבא הבריטי, אמר ל"סקיי ניוז" כי ייתכן שדחיית הנאום מלמדת על "כאוס" מאחורי הקלעים.
נאום פוטין הבוקר נערך אחרי שאתמול הודיעו המורדים הפרו-רוסים במחוזות לוהנסק ודונייצק, שני המחוזות המרכיבים את חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, וכן הפקידים הרוסיים שמוסקבה מינתה לשלוט בחלקים שאותם כבשה ממחוזות חרסון וזפוריז'יה האוקראיניים, על כוונתם לקיים החל מיום שישי הקרוב ועד ליום שלישי הבא משאל עם על סיפוחם של ארבעת המחוזות לרוסיה. מדובר בקרוב לחמישית משטח אוקראינה ערב המלחמה: את מחוז לוהנסק כבשה רוסיה במלואו, במחוז דונייצק היא שולטת ב-60% מהשטח, בחרסון היא נתונים בידיה כ-95% וגם בזפוריז'יה היא שולטת בשטחים נרחבים למדי. כל אלה מצטרפים לחצי האי קרים, שאותו כבשה רוסיה מידי אוקראינה כבר ב-2014.
בשטחים האוקראיניים שכבשה השנה מינתה רוסיה פקידי ממשל מטעמה, הנהיגה את המטבע הרוסי, שינתה את תוכניות הלימודים והטמיעה את כלי התקשורת הרוסיים, ובחודשים האחרונים היא החלה בהכנות למשאלי עם על סיפוחם אליה. הקרמלין טען שוב ושוב כי סוגיית משאלי העם והשאלה אם להסתפח לרוסיה נתונה להחלטת התושבים בשטחים שנכבשו, אך לכול ברור ששום משאל עם עתידי לא יהיה חופשי והוגן, אלא תוצאותיו יוכתבו, בדרך זו או אחרת, מלמעלה. במשאל העם שיזם הקרמלין על סיפוח חצי האי קרים ב-2014, למשל, הצביעו בעד הסיפוח כ-95% מהמשתתפים, שיעור בלתי אמין בעליל.
אתמול הודיע דמיטרי מדבדב, שכיהן כנשיא רוסיה בשנים 2012-2008 וכעת מכהן כסגן יו"ר מועצת הביטחון הרוסית, כי הוא תומך בבקשת ארבעת המחוזות האוקראיניים הכבושים להסתפח לרוסיה, והסביר שצעד כזה ישנה את מסלולה של ההיסטוריה הרוסית וייתן לקרמלין אפשרויות רבות יותר להגן על השטחים הללו, משום שהם יהפכו רשמית לטריטוריה רוסית. "פלישה לשטח רוסי היא פשע המאפשר לנו להשתמש בכל הכלים להגנה עצמית", אמר מדבדב, "ולכן בקייב ובמערב חוששים כל כך מהמשאלים האלה".
אם מוסקבה אכן תספח רשמית את השטחים, תהיה זו קריאת תיגר של פוטין על ארה"ב ומדינות אירופה, ומבחן לנכונותן לפעול ישירות מול רוסיה, המעצמה הגרעינית הגדולה בעולם. אוקראינה מדגישה שלא תחדל להילחם עד שאחרון החיילים הרוסים יסולק משטחה, ושלא תקבל לעולם שליטה של רוסיה בחלק כלשהו מאדמתה. על כן היא קוראת למערב להגביר את משלוחי הנשק לקייב, ולמסור לידיה נשק מתקדם אף יותר מזה שכבר מסר – במיוחד לנוכח ההצלחות האחרונות שרשמה בשדה הקרב.
אתמול אישר הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, הנאמן לחלוטין לקרמלין, הצעת חוק המקשיחה את הענישה לחיילים שמפרים את חובותיהם, במה שנראה כניסיון להגביר את המשמעת בצבא הרוסי בצל כישלונותיו באוקראינה. החוק החדש קובע כי עריקה מהצבא הרוסי במהלך תקופת גיוס או בתקופה של מצב חירום תוכל לגרור עונש של עד 10 שנות מאסר, בעוד עד כה עמד העונש המרבי על חמש שנים, וכי 10 שנים בכלא אפשר יהיה לגזור גם על מי שיסרב לצאת לקרב או לציית להוראות המפקד. אישור החוק בא כשברקע דיווחים על חיילים רוסים באוקראינה שסירבו לצאת לקרב או ניסו לברוח מהשירות. כעת תועבר הצעת החוק לאישור הבית העליון של הפרלמנט ולאישורו של פוטין, שלבים שהיא צפויה לצלוח ללא קושי.