"שר הטבעות: טבעות הכוח" - הסדרה שהיא אובססיה כפולה של בזוס
"שר הטבעות: טבעות הכוח" - הסדרה שהיא אובססיה כפולה של בזוס
סדרת הטלוויזיה היקרה בהיסטוריה (יותר ממיליארד דולר), שעולה באמזון ביום שישי, נובעת מרצונו של הבעלים גם לנצח את "משחקי הכס" וגם להשתלט על המיתוסים שברא טולקין. המעריצים הפנאטים כבר בהיסטריה
סדרת הטלוויזיה היקרה ביותר בכל הזמנים, "שר הטבעות: טבעות הכוח", שתושק מחרתיים (2.9) באמזון פריים וידיאו, היא תוצר של אובססיה כפולה: ראשית, אמזון התקנאה בהצלחת "משחקי הכס", וחמדה לעצמה להיט דומה. שנית, "כמו מסעות לחלל, גם סרטי וספרי 'שר הטבעות' הם אובססיה אישית של ג'ף בזוס", בעליה של אמזון, כפי שגילה "וניטי פייר". לכן, כשמשפחת טולקין העמידה למכירה את הזכויות לנספחים של "שר הטבעות", ב־2017, בזוס לא היסס לשלם תמורתן 250 מיליון דולר - וזה עוד לפני הפקת הסדרה עצמה, שעלתה מאות מיליוני דולרים (ותעלה עוד מאות מיליונים בהמשך).
זהו אקט של טירוף, כי בזוס ואמזון לא קנו סיפור, אלא את האירועים והדמויות המוזכרים בנספחים המופיעים בסוף הכרך השלישי של "שר הטבעות". אם תרצו, זהו ספר "דברי הימים" בתנ"ך של טולקין - רשימות גניאולוגיות וראשי פרקים לאירועים שקרו לפני שפרודו וסאם יצאו עם גנדלף ושאר חברי אחוות הטבעת למסע לעבר סאורון והר הקללה שלו. זה אקט של טירוף, כי מדובר בנספחים שאמנם מתרחשים ביקום של "שר הטבעות" ו"ההוביט", אבל ללא הדמויות המוכרות. וזה טירוף, כי אנשי אמזון היו צריכים למצוא צוות תסריטאים שיארגו את ראשי הפרקים לסיפור מגובש, עצום ואפי, שייראה כאילו טולקין עצמו כתב אותו. אמזון הציעה את הפרויקט לפיטר ג'קסון אבל הוא סירב; היה גם ניסיון לגייס את דיוויד בניוף וד"ב וייס, יוצרי "משחקי הכס", שכבר היה להם ניסיון ביצירת עולם טלוויזיוני בנפח כזה, אבל גם המו"מ הזה לא צלח.
וכך הגיעו אל אמזון שני יוצרים אלמוניים, שהציגו רעיון איך לספר סיפור שיתפרס על פני 50 שעות. חפשו את שמם של ג'יי.די פיין ופטריק מקיי בגוגל, בדקו מה הם עשו קודם, ותגלו שכלום. זה הקרדיט הראשון שלהם (הם כתבו תסריטים, אבל אלו לא הופקו). העובדה שפיין הוא מורמוני, ושהרזומה שלו כולל שנה במיסיון המורמוני ברומא, אמנם נראית חריגה בתוך הוליווד - אבל נדמה שזה בדיוק החינוך שמתאים למי שעתיד לנסות להיכנס לנעליו של ג'.ר.ר טולקין, שהיה אדם דתי מאוד.
עלילת הסדרה מתרחשת בימי העידן השני של "הארץ התיכונה", אלף שנה לפני עלילות "ההוביט" ו"שר הטבעות", שהתרחשו בעידן השלישי. במרכז הסדרה ניצבת גלדריאל (מורפית' קלרק, "מוד הקדושה"), נסיכת האֵלפים, צעירה באלף שנים מזו שהכרנו בטרילוגיית "שר הטבעות" בגילומה קייט בלנשט. הימים הם ימי שלום, לכאורה: חלפו אלף שנים מאז נראו אורקים בסביבה, ולסאורון אין זכר. במבנה עלילתי הדומה לזה של "משחקי הכס", העלילה עוברת מממלכה לממלכה: מהאֵלפים לגמדים לבני האדם ולשבט ההארפוט, שיתגלגלו אלף שנים אחר כך להיות ההוביטים. אבל אף שהכל נראה תקין, גלדריאל חשה שמשהו נורא עומד לקרות. לוקח לסדרה שני פרקים מלאים, ושעתיים של נופים עוצרי נשימה, כדי להגיע למאורע המחולל: האורקים חוזרים, סאורון בשטח, האדמה נהפכת מקוללת, מלחמה עומדת לפרוץ. כפי שסופר בפרולוג של הסרט הראשון בטרילוגיית "שר הטבעות", אלה היו הימים האחרונים שבהם שררה אחווה בין האלפים ובין בני האדם, ובינם ובין הגמדים, והם חברו יחד כדי להילחם בסאורון ולצקת את טבעות הכוח, שחולקו בין בני האדם, האלפים והגמדים. אפרופו הגמדים: אחד הדברים שיסקרנו את מעריצי ספריו של טולקין הוא להיחשף לראשונה לממלכת קאזאד־דום, עיר הגמדים החצובה בהר. הסדרה מציגה אותה בשיא תפארתה, אלפי שנים לפני שנפגוש את הריסותיה ב"הוביט" וב"שר הטבעות" של ג'קסון.
בעוד אמזון יוצאת לדרך עם חמש שנות הכתיבה וההפקה של הפרויקט - שצילומיו הופסקו מיד עם תחילתם עקב סגר הקורונה הראשון - מעריציו של טולקין החלו להשתגע ברשתות החברתיות. בתחילה הם לא חיבבו את החוצפה לכתוב סיפור המבוסס על דמויות של טולקין, אבל שלא הוא עצמו כתב. ואז, כשהתפרסמו התמונות והטריילרים הראשונים, לא מעט מעריצים גזעניים נזעקו נוכח העובדה שהליהוק בסדרה מכיל גם גמדים, אלפים והוביטים שחורים. אנשים שחורים, בארץ התיכונה? בעולם הלבן והמושלם שברא טולקין?! טרלול פרוגרסיבי. וכך, כשהסדרה מתחילה את מסעה עם תגובות צוננות מצד הפנאטים, היא תידרש להוכיח שביכולתה ליצור ליקום הזה מעריצים חדשים, או לשבות לפחות את לבם של מעריצי הסרטים. למעט גלדריאל, אין בסדרה - לפחות לא בשני הפרקים הראשונים, שהוצגו לתקשורת - ולו אחת מהדמויות המופיעות בסרט, אבל קווי עלילה ומקומות אמורים להתחבר למה שכבר סופר. גם העובדה שיוצרי הסדרה בחרו ללכת בעקבותיו של ג'קסון, ולצלם את כולה בניו זילנד, תסייע ל"טבעות הכוח" לייצר זיקה לסרטיו של ג'קסון.
שני הפרקים הראשונים מוכיחים דבר ברור אחד: מדובר בהפקה עצומה ומרהיבה שגורמת ל"בית הדרקון", הסדרה המתחרה מבית "משחקי הכס", להיראות הפקה נזירית ודלת תקציב. ולהבדיל מ"בית הדרקון" - שנפתחת עם אורגיות, כריתות איברים וסצנת לידה מדממת - "טבעות הכוח" תהיה חפה מסקס ואלימות ותתאים לצפייה לכל המשפחה. אבל יש בכל זאת משהו שמחבר את הסדרות האלה: דרקונים, חרבות ונסיכות בלונדיניות. זה מה שהטלוויזיה מאמינה שהעולם רוצה ב־2022.
במקביל מתברר שלצלוח את הסדרה הזאת יהיה עבודה מפרכת. שני הפרקים הראשונים בוימו על ידי הספרדי חואן אנטוניו באיונה ("הבלתי אפשרי", "עולם היורה 2"), בן טיפוחיו של גיירמו דל טורו. הפרקים מציגים בזה אחר זה את הממלכות והדמויות - לפחות 22 מהן - שמתישהו עלילותיהן ישולבו אלו באלו, כשתגיע העת לשלב כוחות. מהבחינה הזאת הסדרה שומרת אמונים לספריו של טולקין בכך שהיא מעדיפה פולקלור ובניית עולם על פני הנעת עלילה. הסדרה גם סובלת מדרגה גבוהה של מלאכותיות מלכותית - זה ניכר בעיקר בעולם האלפים, שלוהק בשחקנים מצוחצחים המדברים במבטאים מלוטשים ובגינונים מאופקים, כאילו מדובר בדרמה תקופתית משנות הארבעים ודיקציה היא הוראת הבימוי היחידה.
אבל כמעשה פלא, אחרי שעתיים שבהן העלילה שטה מעולם לעולם, ממבטא למבטא, מסעודה לסעודה - הדמויות מתחילות להתחבב על הצופה. עוד לא ברור מה הן רוצות מהעולם ואילו אתגרים יעמדו בדרכן, אבל דורין השלישי, מלך הגמדים (בגילומו של פיטר מולן, שהרחיק נדוד מסרטיו של קן לואץ'), נורי ופופי ההוביטיות, ארונדיר האלף והאלברנד בן האנוש עדיין נעים במעגלים נפרדים - אבל כשאורק ראשון מפציע כבר מתחשק לעבור לפרק השלישי בתקווה שסיפוריהם יתמזגו במהרה, ולמשך חמש השנים הבאות.
טבעות ומספרים
מיליארד דולר (צפי) - עלותה הכוללת של "טבעות הכוח"
250 מיליון דולר - עלות רכישת הזכויות לדמויות ממשפחת טולקין
5 - מספר העונות שאמזון התחייבה להפיק
50 - מספר השעות שיופקו בסדרה
15 מיליון דולר - עלות משוערת של כל פרק
22 - מספר הדמויות הראשיות בסדרה