גם נתוני המשכנתאות מצביעים על התקררות בנדל"ן: "בחודשים הקרובים נראה ירידה משמעותית"
גם נתוני המשכנתאות מצביעים על התקררות בנדל"ן: "בחודשים הקרובים נראה ירידה משמעותית"
ביולי נרשמה ירידה חדה של 14.8% בהיקף המשכנתאות שנלקחו לעומת החודש הקודם. הסיבה לפי התאחדות יועצי המשכנתאות היא ש"שוק המשכנתאות מגיב באיחור לשוק הנדל"ן. הירידה בחודשים הקרובים תהיה תואמת לירידה בכמות העסקאות שמורגשת כיום בשוק"
בחודש יולי האחרון נרשמה ירידה חדה של 14.8% בהיקף המשכנתאות שנלקחו לעומת החודש הקודם, כך עולה מנתוני בנק ישראל שהתפרסמו היום (א'). סך ההלוואות שנלקחו ביולי היה 10.11 מיליארד שקל. כמו כן מדובר בירידה של כ-12% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בשנים קודמות לא נרשמו ירידות בהיקף המשכנתאות בין יוני ויולי, כך שלא מדובר בהשפעה עונתית אלא בביטוי לצינון שוק הדיור על רקע האינפלציה והעלאת הריבית של בנק ישראל לשיעור של 1.25% בתחילת יולי. כמו כן הלמ"ס מפרסמת היום כי חלה ירידה של 14% במכירת דירות חדשות ברבעון השני.
על פי התאחדות יועצי המשכנתאות הסיבה לירידה היא ש"שוק המשכנתאות מגיב באיחור של מספר חודשים לשוק הנדל"ן. עיקר המשכנתאות שמבוצעות עכשיו הינן של עסקאות שבוצעו לפני כרבעון ומעלה, והצפי הוא כי בחודשים הקרובים נראה ירידה משמעותית בהיקף המשכנתאות, שתהיה תואמת לירידה בכמות העסקאות שמורגשת כיום בשוק".
עוד עולה מתוך הנתונים כי 72% מהמשכנתאות הם במסלול הלא צמוד מדד. במסלול זה עלה שיעור הריבית בשלוש נקודות האחוז וכעת הריבית הממוצעת עומדת על 3.4%, הגבוהה ביותר מאז 2013. משך פירעון המשכנתא במסלול זה עומד על 24.2 שנים – הגבוה ביותר שנרשם. לעומת זאת, הריבית הממוצעת במסלול הצמוד מדד עלה בשלוש נקודות האחוז ועומד כעת על 3%. מדובר בשיעור הריבית הגבוה ביותר במסלול זה מאז מאי 2020.