סגור

הממשלה תדון ביום ראשון בהקמת עשרה יישובים חדשים בדרום

מדובר בחמישה יישובים חדשים במבואות ערד ועוד חמישה לאורך כביש 25, בציר באר שבע-דימונה. השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג שלחה מכתב לראש הממשלה ובו יצאה נגד הליך של "כרסום בשטחים הפתוחים המועטים שנותרו לנו". לטענתה, מדובר בקידום של יוזמות בזבזניות

שרת הפנים איילת שקד הודיעה היום כי ביום ראשון הקרוב תדון הממשלה באישור הקמתם של עשרה יישובים חדשים. מדובר בחמישה ישובים חדשים במבואות ערד ועוד חמישה לאורך כביש 25, בציר באר שבע-דימונה. היוזמה להקמת היישובים מתגלגלת כבר שנים במוסדות התכנון, אך מעולם לא אושרה, וייתכן שעיתוי ההודעה אינו מקרי וקשור לפיגוע שביצע אתמול תושב היישוב הבדואי חורה, שנמצא בקצה הצפוני של מבואות ערד.
"מדובר בצעד חשוב שמשקף יותר מכל מדיניות תכנונית-חברתית מגוונת המבקשת לחזק את הפריפריה תוך עידוד התיישבות חדשה וצעירה. עשרה יישובים חדשים בנגב הם המפעל הציוני במלוא תפארתו", מסרה שקד. שר הבינוי והשיכון זאב אלקין הוסיף: "הקמת יישובים חדשים תניע תושבים ממרכז הארץ דרומה, תחזק את כלכלת הנגב ותגביר את ביטחון התושבים באזור כולו".

1 צפייה בגלריה
בקעת הנגב ערד
בקעת הנגב ערד
הנגב
(צילום: החברה להגנת הטבע)
בתוך כך השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג שלחה אתמול מכתב המופנה לראש הממשלה נפתלי בנט ושרי החוץ, האוצר, הפנים והשיכון, תחת הכותרת "מגמה מסוכנת של פגיעה בטבע ובשטחים הפתוחים בישראל". זנדברג יצאה נגד הליך של "כרסום דרמטי בשטחים הפתוחים המועטים שנותרו לנו".
בין היוזמות ההרסניות היא מציינת את ההצעות לפריצת תמ"א 35, השימוש בשטחים פתוחים על ידי הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) וועדות הגבולות, קידום כלים עוקפי תכנון כמו הוותמ"ל וגם "קידום של יוזמות בזבזניות בקרקע ובכסף, כמו יישובים חדשים, באזורים בהם היישובים הקיימים משוועים לאוכלוסייה חדשה ותוך פגיעה בפריפריה העירונית".
עופר דגן, מנכ"ל עמותת סיכוי-אופוק: "האיזון הדמוגרפי זה העניין. גורמים מהימין סבורים שזה שגרים שם ערבים מאיים על הריבונות. התפיסה שלהם מנוגדת לכל היגיון תכנוני, חברתי וסביבתי. המדיניות של מוסדות התכנון היא לחזק את היישובים הקיימים. ברור שהיישובים היהודים באר שבע ועיירות הפיתוח ייחלשו כי זה יהיה משאבה לאוכלוסיות חזקות. ירוקנו משאבים מהיישובים הוותיקים".
יעל דורי, ראש תחום תכנון, אדם טבע ודין: "דווקא בשנים שהמערכת כולה כבר מודעת ופועלת לפי העיקרון החברתי-כלכלי של חיזוק יישובים קיימים והימנעות מהקמת יישובים חדשים, שרת הפנים מתעקשת לדרדר את החברה הישראלית אחורה. הקמת יישובים קטנים, צמודי קרקע, בנגב הוא מעשה ארכאי, חסר אחריות שיפגע כלכלית וחברתית בכל הנגב ובמיוחד בתושבי הערים. בנוסף לפגיעה בערים, הנזק הוא גם סביבתי עקב שימוש בזבזני ופוגעני במשאב הקרקע האוזל שלנו, גם בבחינת נטל כלכלי על התשתיות וגם בבחינת מעשה ילדותי של שימת אצבע בעין אל מול יישובי הבדואים, שנדרש להסדיר ולספק להם שירותים כמו לכל יישוב אחר. אסור לחזור ולתת לשיקולים פוליטיים לשלוט במערכת התכנון. ביישובים הקיימים יש עתודות קרקע לאלפי דירות, אבל שקד מתעקשת להרוס קרקעות נוספות רק עבור הון פוליטי".