סגור

הטרנד נכשל, הקרן נסגרה וההפסד נכפה על המשקיעים

הירידות בוול סטריט הביאו לחיתוך בנכסי קרנות הנאמנות בכלל ובנכסי הקרנות המנייתיות שמשקיעות בחו"ל בפרט, ומתחילת השנה 13 מהן נאלצו להיסגר משום שלא עמדו בהיקף הנכסים המינימלי הנדרש. רוב הקרנות הן "קרנות אופנה" עם ותק של חודשים בודדים. הקרנות הסבו למשקיעים הפסד של עד 36%

מרץ עוד עלול להתברר כחודש השלישי ברציפות שבמהלכו רשמו המדדים המובילים בארצות הברית, נאסד"ק ו־S&P 500, תשואה שלילית. אם אכן כך יהיה, תהיה זו הפעם הראשונה ממרץ 2020 - שבו פרצה הקורונה בצורה משמעותית לחיינו - שהמדדים המובילים יורדים שלושה חודשים ברצף. מתחילת השנה השיל מדד הטכנולוגיה 14%, והמדד שכולל את 500 החברות הגדולות בארצות הברית ירד ב־8%, וזאת על רקע האינפלציה שמרימה ראש ומקבלת חיזוק מהפלישה הרוסית לאוקראינה.


תשואות מדדי הדגל המקומיים, ת"א־125 ות"א־35, היו טובות משל המדדים האמריקאיים. מינואר הם לא זזו כמעט, וירדו בכ־1%. עם זאת, המגמה השלילית בשוק המניות הגדול בעולם משפיעה באופן משמעותי על ענף החיסכון בטווח הארוך ובטווח הקצר. קרנות ההשתלמות במסלול הכללי, כדוגמה לחיסכון לטווח ארוך, ירדו בשיעור ממוצע של 2.5% מינואר. יוסי דורי, מנהל ההשקעות הראשי בכלל ביטוח, אף אמר ל"כלכליסט" כי הוא סבור שהשנה הנוכחית עשויה להיות תמונת ראי ל־2021, שהיתה שנה של גאות בשווקים, ועל כן התשואה השלילית בענף ההשתלמות עלולה עוד להעמיק.

ב־2021 כולה נסגרו 19 קרנות בלבד

בהתאם לתשואות התכווצו נכסי קרנות הנאמנות בכ־5%, והיקפם המצרפי עומד כעת על 381 מיליארד שקל, בעוד בתחילת 2022 הם הסתכמו ב־398.5 מיליארד שקל. הירידה בסכום המנוהל היא פועל יוצא של תשואה שלילית ושל פדיונות, בעיקר בקטגוריה של מניות חו"ל, שהתכווצה ב־7 מיליארד שקל, כך שהקרנות שפועלות בקטגוריה זו מנהלות כיום 66 מיליארד שקל.
הירידה בהיקפי הנכסים של קרנות הנאמנות מובילה לתופעה נוספת של סגירת קרנות, בדגש על קרנות מנייתיות שמשקיעות במניות מחוץ לישראל. בזמן שחלף מתחילת השנה, פחות משלושה חודשים, נסגרו כבר 13 קרנות - 9 מהן בפברואר ובמרץ. לשם השוואה, במהלך 2021 כולה נסגרו 19 קרנות בלבד.
הקרנות שנסגרו שייכות לגופים מוסדיים שונים דוגמת בתי ההשקעות מור, מיטב דש ופסגות. מדובר בקרנות אינטראקטיב ישראל חדשנות רפואית גלובלי, אינטראקטיב ישראל תיק מניות חו"ל, מור מחקה אינדקס שירותי מסחר במטבעות דיגיטליים ובני"ע גלובלי, מור מחקה אינדקס Bio FDA Factor מנוטרלת מט"ח, אקסיומה מניות חו"ל, אלטרנטיב מניות חו"ל, תכלית סל חסר ת"א־קלינטק, פסגות STOXX Global Dividend 100 USD (4D) ETF, גולד גמישה, תכלית סל (4D) יIndxx Old Age REITs, ותכלית סל (4D) אינדקס חברות צריכה אסייתיות. מעבר לכך נסגרו שתי קרנות אג"ח: תכלית סל ‏‏‏iBoxx US Liquid Investment Grade Top 30 ומגדל אג"ח חו"ל לפדיון 2025.
חלק מהקרנות המנייתיות שנסגרו השנה הן אקטיביות וחלק פסיביות, כלומר קרנות מחקות וקרנות סל שעוקבות אחר מדדים שונים. לקרנות האלה יש מאפיינים משותפים: מיום הקמתן כולן הניבו למשקיעים בהן תשואה שלילית, והיקף הנכסים שלהן זעום ונע בין מאות אלפי שקלים למיליוני שקלים אחדים. בנוסף לכך כמעט כל הקרנות המנייתיות שנסגרו הן כאלה שנפתחו במהלך השנה האחרונה, והוותק שלהן כקרנות פעילות עומד על כמה חודשים בלבד.
היקף הנכסים בקרן הוא קריטי, מאחר שעל פי החוק יש רף מינימלי של נכסים שהיא נדרשת לעמוד בו, ואם לא כן עליה להיסגר. קרנות נאמנות פועלות לפי חוק השקעות משותפות בנאמנות, וסעיף 104א' לחוק קובע כי השווי המינימלי של הקרן צריך לעמוד על 7.7 מיליון שקל, ואם היא נסחרת במשך 90 ימים ברציפות בשווי של מחצית הסכום הזה - כלומר 3.8 מיליון שקל - עליה להיסגר. בנוסף, קרן מחויבת להיסגר גם אם נסחרה במשך 120 ימים לא רצופים בשווי הנמוך בחצי מהרף הקבוע בחוק, וזאת במהלך תקופה של כחצי שנה. מנהל קרן שהגיעה למצב כזה נדרש לסגור אותה ולהודיע על כך בתוך שבוע, אם כי באפשרותו לקנות זמן נוסף, אם יסכים לכך ששכרו יפחת מתחת לשכר הממוצע בענף.

2 צפייה בגלריה
מימין: אילן רביב מנכ"ל מיטב דש שסגרה 4 קרנות; ו אלי לוי מנכ"ל מור קרנות נאמנות,
מימין: אילן רביב מנכ"ל מיטב דש שסגרה 4 קרנות; ו אלי לוי מנכ"ל מור קרנות נאמנות,
אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש, שסגרה 4 קרנות; ואלי לוי, מנכ"ל מור קרנות נאמנות, שסגרה 2 קרנות
(צילום: יובל חן)
לפי רשות ניירות ערך, הרגולטור של קרנות הנאמנות, אין הצדקה לקיומה של קרן קטנה מאוד בשל העלויות הכרוכות בתפעולה. אך מנהלי הקרנות, מצדם, לא היו ממהרים לסגור קרן כזו, אלמלא הוראות הרשות. אחד ממנהלי הקרנות שסגר קרן בשנה האחרונה אמר ל"כלכליסט": "הכתבה לא צריכה להיות על מנהלי קרנות שסוגרים קרנות, אלא על כך שהרשות מחייבת את סגירתן".

ההון בקרן שנסגרת מוחזר בניכוי התשואה השלילית

חלק מהקרנות שבהן מדובר הן במידה רבה מה שנקרא "קרנות אופנה", כלומר קרנות שקמות בניסיון לקלוע לטעם הפופולרי בשוק ההון באותה עת. כך, לדוגמה, שלוש מהקרנות שנסגרו מתחילת השנה עקבו אחרי מניות ביומד וטכנולוגיות רפואיות של חברות שניסו למצוא תרופות או חיסונים לקורונה. קרן אחרת עקבה אחרי שירותי מסחר במטבעות דיגיטליים.
אם הקרן לא מצליחה להפוך מקרן אופנה לקרן של ממש והיא נסגרת, במרבית המקרים היא מסבה הפסדים למשקיעים, כי חודש לאחר ההודעה על פירוקה מוחזר להם ההון בניכוי התשואה השלילית - ופעולה זו מקבעת את ההפסד שלהם. מנהל בתעשיית הקרנות, שגם הוא סגר קרן במהלך השנה האחרונה, אמר ל"כלכליסט": "אתה לא יודע לחזות את השווקים. להקים קרן לוקח כמעט חצי שנה, כך שמי שהחל בהקמת קרן בשיא האופוריה של השווקים, במהלך 2021, גילה לקראת סוף השנה שהקרן שלו כבר לא רלוונטית".