סגור

הנדל"ן רותח גם באמריקה: זינוק שנתי של 15.4% במחירי הבתים

מדובר במחיר החציוני לבית, שעמד בחודש שעבר על יותר מ-350 אלף דולר - המחיר הגבוה ביותר עבור ינואר, שנוטה להיות חלש יחסית במכירות בתים; הסיבה: היצע נמוך במיוחד; בנוסף, הקונים חוששים מהעלאות הריבית הקרובות והסתערו על השוק; הזינוק במכירות עומד על 6.7%

גם הנדל"ן בארה"ב רותח, ומחירי הבתים שם טיפסו בינואר על רקע ירידה במלאי לשפל חדש.

על פי נתונים שפרסם איגוד סוכני הנדל"ן האמריקאי (NAR), המחיר החציוני לבית עמד בחודש שעבר על 350.3 אלף דולר, עלייה שנתית של 15.4%. אין זה המחיר החציוני הגבוה ביותר בהיסטוריה שנקבע ביוני האחרון ועומד על 362.8 אלף דולר, אך זה המחיר הגבוה ביותר עבור חודש ינואר, שנוטה להיות תקופה ישנונית יחסית למכירת בתים.

1 צפייה בגלריה
רחוב ב ניו יורק מנהטן
רחוב ב ניו יורק מנהטן
מנהטן, ניו יורק
(צילום: AP)

"הקונים מצפים ככל הנראה להעלאות ריבית ומקווים להשיג מכירה בריבית נמוכה, והמשקיעים מוסיפים לביקוש עם הצעות במזומן בלבד", הגיב לורנס יאן, הכלכלן הראשי של הארגון בכתבה ל-CNN, "כתוצאה מכך, מחירי הבתים ממשיכים לעלות".
המכירות של בתים קיימים, שכוללים בתים פרטיים ודירות, זינקו ב-6.7% לעומת דצמבר, אך היו נמוכות ב-2.3% לעומת ינואר השנה שעברה, בעיקר בשל ההיצע הנמוך.
נכון לסוף ינואר, מלאי הבתים הזמינים למכירה נפל לשפל של 860 אלף, ירידה של 16.5% לעומת שנה קודם לכן. זהו מספר הבתים הזמינים הנמוך ביותר מאז החל התיעוד ב-1999. בקצב המכירות החודשי הנוכחי, המלאי יספיק ל-1.6 חודשים בלבד, וגם פה מדובר בשפל חדש. "מלאי הבתים בשוק נמוך להחריד", הוסיף יאן.
אולם הזמינות של הבתים תלויה במידה בה ברמות המחירים. לפי יאן, בתים במחיר של 500 אלף דולר ופחות נעלמים במהירות, בעוד שההיצע השתפר בטווח המחירים הגבוה.
בנוסף, שיעור הקונים בפעם הראשונה בשוק קרוב גם כן לשפל. רק 27% מכלל המכירות בינואר היו של קונים מסוג זה ירידה מ-33% לעומת שנה שעברה. משקיעים פרטיים וקונים של בית שני ייצגו 22% מכלל המכירות בינואר, עלייה מ-15% מלפני שנה. מעל רבע ממכירות הבתים בחודש שעבר היו עסקאות מזומן בלבד, עלייה מ-10% לפני שנה.
נזכיר שבשבוע האחרון פורסמה בישראל הודעת מדד המחירים לצרכן, כשמפרק הדיור עולה כי בחודשים נובמבר-דצמבר 2021 נרשמה עלייה שנתית של 11.3% במחירי הדירות.