מיליארד שקל יושקעו בגולן – בתנאי שיבואו לשם תושבים חדשים
מיליארד שקל יושקעו בגולן – בתנאי שיבואו לשם תושבים חדשים
בישיבת הממשלה שנערכה ברמת הגולן הוצגה תוכנית להגדלת מספר התושבים באזור ב־50% תוך ארבע שנים. חלק גדול מהתוכנית מבוסס על הצלחה בשיווק יחידות הדיור, כשהיעדים שנקבעו יומרניים למדי
הממשלה הציגה היום בישיבתה ברמת הגולן תוכנית מהודקת ומפורטת, אך גם יומרנית, להגדלת מספר התושבים בגולן ב־50% לפחות עד שנת 2025.
כיום יש כ־28 אלף תושבים ברמת הגולן, לא כולל יישובי הדרוזים, המתגוררים ב־8,000 יחידות דיור בקצרין וב־33 יישובי המועצה האזורית גולן. התוכנית, שהוביל משרד ראש הממשלה, מבקשת להוסיף עד שנת 2025 למועצה האזורית גולן 4,050 יחידות דיור, למעשה וילות רחבות ידיים, וכן 3,300 דירות בשני רובעים חדשים בקצרין. בסך הכל אם התוכנית הזו תמומש יהיו בגולן תוך ארבע שנים 23 אלף תושבים חדשים.
בטווח הזמן הרחוק, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומשרד האוצר יבחנו הקמה של שני יישובים חדשים שבכל אחד מהם 2,000 תושבים, האחד דרומית ליישוב שעל, ממערב לכביש 978. האחר, מדרום מזרח ליישוב יונתן. בנוסף תקודם תוכנית להרחבת קצרין כך שעד שנת 2040 יהיו ביישוב 50 אלף תושבים.
זה לא נכתב בשום מקום אךהתוכנית מכוונת למתיישבים יהודים. ראשית, משום שארבעת יישובי הדרוזים ברמת הגולן נגרעו מהתוכנית (הם מקבלים מענה במסגרת תוכנית אחרת שאישרה הממשלה בנובמבר). שנית, מפני שכיום פועלות ועדות קבלה ביישובי הגולן.
יעדי שיווק אגרסיביים
תקציב התוכנית הוא מיליארד שקל, אך לפחות מחציתו יגיערק אם היישובים יקלטו את אלפי התושבים החדשים. התקציב שנבנה על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה יאיר פינס, מבוסס על שלוש רגליים: האחת תכנון, שיווק ופיתוח דירות ותשתיות תומכות. עלות הפרק הזה כ־570 מיליון שקל. 197 מיליון שקל לפרויקטים לשיפור איכות החיים בגולן. תקציב החלק השלישי הוא 230 מיליון שקל שנועדו לפיתוח הכלכלה וליצירת מקומות עבודה. אם לאיהיה ביקוש לדירות האלה או ששיווק הקרקעות ייכשל מסיבה אחרת – הממשלה לא תזרים כסף. כך למשל תקציבים לחידוש, שדרוג ושיקום תשתיות (95 מיליון שקל) ושיפוץ מוסדות ציבור (43 מיליון שקל) מותנים בעמידה ביעדי השיווק האגרסיביים.
חלק משמעותי נוסף בתקציב לפיתוח תשתיות לדיור מבוסס על החלטה של מועצת מקרקעי ישראל שעל פיה באזורי פריפריה פיתוח הקרקע יסובסד חלקית על פי מפתח של כ־40 אלף שקל ליחידת דיור. אם מכפילים את המפתח הזה בכ־7,000 דירות שהממשלה רוצה לשווק עד שנת 2025 מגיעים לכ־290 מיליון שקל, רבע מתקציב התוכנית.
שיווק של כל כך הרבה דירות בפרק זמן קצר הוא אתגר לא פשוט באזור מרוחק שבו היצע מקומות העבודה מצומצם. לכן, אחת הרגליים המרכזיות של התוכנית הזו היא הגדלת מספר מקומות העבודה. האומדן של משרד ראש הממשלה הוא שכל הפרויקטים שיקודמו במסגרת התוכנית יובילו להוספה של כ־2,000 מקומות עבודה. בין היתר על ידי הקמת קריית ממשלה בקצרין עם 200 עובדים, כפר שיקומי עם 350 עובדים, מפעל עוגן עם 150 עובדים, תשתיות תיירות עם פוטנציאל להעסקת 300 עובדים ושטחי מסחר בקצרין.
מגעים עם מפעל טכנולוגי
בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כיהחלו מגעים עם מפעל טכנולוגי גדול כדי שיקים מרכז ברמת הגולן. נבחנות הטבות מס ופטור ממכרז לרכישת הקרקע. כמו כן רמ"י בוחנת הקצאה של קרקע ייעודית לבנייה למגורים לעובדי החברה הזו. עם פרסום החלטת הממשלה, צפוי כי יחלו שיחות עם חברות נוספות.
השכונה הראשונה שרמ"י תשווק בקצרין תכלול 1,500 דירות. הן צפויות להימכר במחיר נמוך ממיליון שקל (על פי אתר מדלן, מחיר דירה ממוצעת בעיר הוא 820 אלף שקל) וישווקו במסגרת תוכנית מחיר מטרה שגלומה בה הנחה נוספת. כדי להפוך את הפרויקט לאטרקטיבי עבור היזמים, השכונה תשווק בשלמותה לחברה אחת שתפתח בה לא רק את דירות אלא את כל התשתיות ומוסדות הציבור. פרויקט במתכונת כזו הושלם לאחרונה בחריש. השאלה היא האם די בתמריצים האלה כדי למשוך אלפי משפחות חדשות.
האתגר ביישובי המועצה האזורית רמת הגולן שונה. יש ביקוש ער לבתים ביישובים אלה, הבעיה היא שהם לא ממהרים לקלוט כל מועמד. שרת הפנים איילת שקד, שרוצה להרחיב את ועדות הקבלה, הודתה היום בישיבה כי ועדות הקבלה נחוצות על פי תפיסתה, אך גם מעכבות את קצב הקליטה ואת האתגר הזה ממשלה צריכה לפתור. ראש הממשלה נפתלי בנט אמר כי ביישובים החדשים לא יהיו ועדות קבלה.