סגור

פרסום ראשון
ההצעה של יו"ר מאוחדת: לתת נקודות זיכוי במס למתחסנים

אייל גבאי הציע לראש הממשלה בנט להעניק נקודות מס למתחסנים. לדבריו, "השימוש בתמריצים שליליים מיצה את עצמו ואין בו תועלת והגיון יותר. אנו עושים שימוש נרחב במערכת המס כדי להכווין התנהגות - ואין מקום נכון יותר לעשות זאת מאשר במקרה של הקורונה"

יו''ר קופת חולים מאוחדת אייל גבאי הציע אתמול (מוצ"ש) בדיון מיוחד עם ראש הממשלה, נפתלי בנט, להעניק נקודות זיכוי ממס לכל המתחסנים - כך נודע ל"כלכליסט".


גבאי אישר את הפרטים ומסר: "השימוש בתמריצים שליליים מיצה את עצמו ואין בו תועלת והגיון יותר. אנו עושים שימוש נרחב במערכת המס כדי להכווין התנהגות ואין מקום נכון יותר לעשות זאת מאשר במקרה של הקורונה, כאשר מי שמתחסן לא רק שמועיל לעצמו, אלא גם עוזר לשמור על המשק פתוח ומתפקד".
גבאי ובנט מקורבים, וראש הממשלה אף הציע לגבאי לשמש כמנכ"ל משרדו. גבאי סירב שכן העדיף להישאר במאוחדת. גבאי כיהן בעבר כמנהל רשות החברות הממשלתיות וכחבר הנהלה של משרד האוצר (2002-2007) וכמנכ"ל משרד ראש הממשלה (2011-2009) – בכל התפקידים תחת ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו.
אתמול התקיים דיון טלפוני בין בנט למנכ"לי ויושבי הראש של ארבע קופות החולים - מכבי, לאומית, כללית ומאוחדת - שמטרתו היתה "להאיץ את היקפי ההתחסנות בקרב הציבור", כך לפי לשון ההודעה ששיגר משרד ראש הממשלה מאוחר יותר, שם גם נכתב כי במסגרת השיחה "נידונו דרכים להרחבת היקפי ההתחסנות, שאינם מספיקים בשלב זה".
1 צפייה בגלריה
יו"ר מאוחדת אייל גבאי
יו"ר מאוחדת אייל גבאי
יו"ר קופת חולים מאוחדת, אייל גבאי
(צילום: אוראל כהן)

בעקבות חוסר שביעות הרצון של בנט מהתקדמות ההתחסנות, בעיקר של ילדים (נכון לעכשיו היקף הילדים בני 5-11 שהתחסנו או הזמינו טור לחיסון עומד על 10.7%), הוא ביקש הצעות לעידוד החיסון. גבאי הסביר שה"ענישה" של האזרחים הלא מחוסנים (על רקע הפרסומים של הטלת סגר ללא מחוסנים) לא רק שאיננה נכונה, אלא גם שהיא כבר פחות יעילה ופחות עובדת ולכן יש לדבר על חיזוקים חיוביים. יתרה מזו, לדברי גבאי ענישה מעוררת אנטגוניזם בקרב הציבור ולא תורמת לעלייה בשיעור ההתחסנות. "התפיסה ללכת על הענישה - מוטעית", מסביר גבאי.
גבאי גם פסל את האפשרות להשתמש במערכת המס בצורה שלילית ויצא נגד ההצעה להעלות את מס הבריאות עבור אלו שלא מתחסנים (שכן הם עלולים להפוך למעמסה גדולה יותר עבור מערכת הבריאות ועל כן, עליהם לשאת בעלות העודפת).
"אסור לפגוע בשוויוניות של מס הבריאות ומערכת הבריאות. לדברי גבאי, אם המתחסן עוזר למדינה כי הוא חולה פחות, מדביק פחות ופחות מעמיס על המערכת, יש הגיון כלכלי לתגמל אותו בצורה של נקודת זכות עבור כל בן משפחה במשק בית שמחזיק בחיסון הכי מאוחר (במקרה הנוכחי, בשלוש מנות). גבאי סבור כי אין מדובר בעלות תקציבית גדולה, מה עוד שמדובר על ויתור על הכנסה ולא על הוצאה נוספת (המכבידה על מגבלת ההוצאה). היות וחיסון לא רק ששומר על המתחסן, אלא שהוא מייצר השלכות חיצוניות חיוביות (שומר על המערכת כולה ועל המדינה ועל המשק), יש מקום לתמרוץ בצורה של מס, סבור גבאי.

תוספת לחיסכון לכל ילד

גבאי גם התייחס לעובדה כי יש מתאם לא מבוטל בין אוכלוסיות לא מחוסנות לבין אוכלוסיות עניות, בעלות שיעור תעסוקה נמוך ושאינן מגיעות לסף המס (לרבות חרדים וערבים, שם שיעורי החיסון נמוכים). לגבאי יש פתרון: מי שלא יכול לנצל את נקודת מס כי הוא לא מגיע לסף המס, יקבל תוספת ל"חיסכון לכל ילד", ובגלל שלמערכות האלו יש יכולת ממשק גבוהה מאוד (מערכות הבריאות עם מערכת המס), הדבר אינו מסובך מהבחינה הטכנית ומתאפשר ללא צורך בהגשת דוחות. עוד מזכיר גבאי כי המדינה כבר נתנה כסף בתקופת הקורונה בצורה של מענקים.
גבאי, שכאמור היה בכיר באוצר חמש שנים, כבר זיהה את המתנגדים העיקריים למהלך: פקידי משרד האוצר שלרוב מתנגדים למתן הטבות מס שצפויות להגיע השנה לכ-76.6 מיליארד שקל. אך יש לו תשובה ברורה: אותו משרד אוצר החליט למסות את הכלים החד-פעמיים כדי לשמור על כדור הארץ, אז בטח שיש הצדקה והגיון לעשות את אותו מהלך כאשר מה שעומד על השולחן הוא טובת המדינה והמשק. יתרה מזו, גבאי סבור כי דווקא אנשי האוצר, שלא רוצים לראות סגרים ופגיעה בכלכלת ישראל, הם אלו שצריכים לקדם את ההצעה הזו. הטענה הנוספת שמשמיעים פקידי האוצר בדרך כלל כאשר הצעות כאלו עולות היא כי "זה מתחיל בחיסון קורונה וזה ממשיך בהטבות מס למתחסנים נגד חצבת". גבאי סבור כי על האוצר לראות את המחיר של הקורונה ואת המחיר של החצבת – ואז להשוות. כאמור חצבת לא תגרום לסגרים ולפגיעה כלכלית.
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: משרד הבריאות בוחן כל הצעה או רעיון בכדי לעודד התחסנות ולהעלות את רמת המוגנות של אזרחי ישראל, לרבות ההצעה שהועלתה על ידי יו"ר מאוחדת.