יומנו של סטארט-אפיסטהמטא של צוקרברג? עדיף מגע אנושי ופחות עולם וירטואלי
יומנו של סטארט-אפיסט
המטא של צוקרברג? עדיף מגע אנושי ופחות עולם וירטואלי
קורים בעולם שלנו המון דברים משמחים ונפלאים, אבל חובה עלינו להישמר ממגמות שעלולות להגביר את הבדידות, את החרדה, את ההתמכרות ואת היכולת של תאגידי ענק לשלוט בחיינו
ההכרזה על שינוי שמו של תאגיד פייסבוק ל"מטא" תפסה אותי בעיצומה של מסיבה המונית במדבר באמצע הלילה. בגילי המופלג מסיבות המוניות במדבר אינן עניין שבשגרה, אבל עדיין, זה קורה מידי פעם - וזה כיף גדול. באותו רגע, בכל אופן, פרשתי הצידה מההמולה ונחשפתי למה שהפך לשיחת היום באותו הערב. על פניו, המילים שבהן השתמש מנכ״ל מטה מארק צוקרברג השתלבו היטב באווירה שסביבי: תקשורת, אחיזת ידיים בין אנשים זרים, תחושה של אחדות והתרכזות במה שמחבר בינינו ולא במה שמפריד. מטה רוצה להציע תחליף וירטואלי להתכנסות המונית ולייצר עבורנו את תחושת הקירבה הזאת.
בעיניי, ההחלטה על שינוי שם התאגיד - במיוחד בעיתוי הנוכחי, בו החברה מתמודדת עם ביקורת קשה על מוצריה, אינה קשורה להרחבת החזון המוצרי שלו אלא בעיקר לניסיון להדוף את הביקורת הציבורית הגואה על פייסבוק ומוצריה. בעזרת יצירה של הפרדה בין שם התאגיד הנסחר בבורסה לשם המוצר המוניטין השלילי עשוי להקרין פחות על התאגיד ועל מחיר המניה. מעבר לכך, גם התחושה שהמוצרים הנוכחיים הם זמניים ובשקרוב ייצא מוצר חדש שיהיה ליבת הפעילות של החברה, עשויה למסמס את הביקורות.
החזון המוצרי שהציג צוקרברג - עולם וירטואלי שבו ננהל רבות מהפעילויות שהתרגלנו לבצע אונליין ובחיים האמיתיים - אינו חדשני או מקורי, אבל כשהוא מגיע מתאגיד רב משאבים שהוכיח את יכולתו לעצב מציאות ולסחוף מיליארדי אנשים אחרי מוצריו אפשר לתפוס אותו ביתר רצינות ולטעמי - ביתר חשש. פייסבוק הצליחה לחולל שינויים מהותיים בדפוסי התקשורת בין בני אדם ולדעת רבים (ואני ביניהם) יצרה דפוסי תקשורת קלים יותר שבמידה רבה פגעו ביכולת התקשורת של אנשים והפכו אותם לאנשים שמתקשרים בתכיפות גבוהה יותר, אבל שואבים מהתקשורת פחות ערך והנאה. מחקרים רבים העוסקים בבדידות ובאומללות מוגברת בקרב משתמשי המוצרים של החברה (שעל פי טענות של עובדים לשעבר בחברה נגנזו או הוסתרו על ידי מנהליה) הם עדות מהדהדת לנזק הזה.
אז נכון, פייסבוק עוזרת לנו לחדש ולשמר קשרים, ליצור קשרים עסקיים וחברתיים חדשים, להגיע ללקוחות, למצוא הזדמנויות עבודה, לאתר מידע עדכני ועוד ועוד. אלא שלצד כל אלה היא אחראית להתמכרות, לרידוד השיח, לפגיעה ביכולת הריכוז והביטוי, וכמובן, להצפה ולהבלטה של מסרים שליליים, שקריים ופוגעניים שמלבים אלימות והסתה.
היא גם משמשת ככלי תעמולה בידי גורמים שונים לצורך הטעייה מכוונת של צרכנים ובכלל, היא גורם בעל עוצמה כלכלית ופוליטית גלובלית שדורש פיקוח רב. זה נכון שכוחה נשאב מהעובדה שאנשים בחרו מרצונם החופשי להשתמש במוצריה, אבל זה נכון גם לגבי חברות טבק, חברות נשק ותחומים רבים נוספים (מבלי לטעון, חלילה, שכל המקרים האלו זהים).
יותר מסיבות בטבע ומגע אנושי אמיתי עם בני אדם, פחות ניתוק לעולם וירטואלי מבודד שמהווה תחליף זמין ונוח לדבר האמיתי
אני מעריץ גדול של חדשנות ושל טכנולוגיה שמאפשרת לחבר בין אנשים, להעשיר אותם ולייצר פתרונות פרקטיים וזמינים לצרכי היומיום. אבל החזון של אנשים שמבלים שעות ארוכות מאחורי משקפי מציאות מדומה ומתקשרים על פי מבנים שהונדסו בידי חברה מסחרית שמטרתה המוצהרת היא להיטיב עם בעלי המניות שלה הוא בעיייתי.
מדובר בחזון של דיקטטורה מודרנית והרסנית שרק תקצין את המגמות המסוכנות של אובדן הזהות העצמית, של אימוץ של דפוסי תקשורת רובוטיים ושל צייתנות עיוורת לתכתיבים חברתיים.
קורים בעולם שלנו המון דברים משמחים ונפלאים, אבל חובה עלינו להישמר ממגמות שעלולות להגביר את הבדידות, את החרדה, את ההתמכרות ואת היכולת של תאגידי ענק לשלוט בחיינו. יותר מסיבות בטבע ומגע אנושי אמיתי עם בני אדם, פחות ניתוק לעולם וירטואלי מבודד שמהווה תחליף זמין ונוח לדבר האמיתי, אבל מנתק אותנו ממהותו.
שאול אולמרט הוא יזם, מייסד ומנכ"ל פלייבאז לשעבר וממקימי הסטארט-אפ "Piggy"