סגור

נחשפה תוכנית הדיור: המס על משקיעים יעלה בעוד כ-10 ימים, איסור על דירות Airbnb במרכז

הממשלה העלתה הילוך במאמץ לבלום את הזינוק במחירי הדיור, והציגה תוכנית שאפתנית עם יעד של 70 אלף יחידות דיור בשנה. הטבת מס משמעותית תוצג למפצלי בתים פרטיים ולבעלי קרקעות שיתחילו לבנות. ליברמן מנמיך ציפיות: "לא מתנבא"

המס על משקיעים (דירה שנייה ומעלה) יעלה בחזרה ל-8%; יוטל איסור גורף על שימוש חורג (מרפאות, משרדי עורכי דין וכדומה) בדירות מגורים במרכז הארץ; יוטל איסור גורף על ייעוד דירות להשכרה קצרת מועד במרכז הארץ (Airbnb); יהיה ניתן לפצל בתים צמודי קרקע בקלות; ותינתן הטבת מס משמעותית למפצלים. כמו כן תינתן הטבת מס לבעלי קרקעות פרטיות במרכז הארץ אם יבנו במהירות, תקודם תוכנית להתחדשות עירונית גם בפריפריה ויוקמו עוד שתי ועדות מחוזיות. אלו עיקרי הצעדים החדשים בתוכנית הדיור שהוצגה בצהריים (יום א') במסיבת עיתונאים בהשתתפות שר האוצר אביגדור ליברמן, שר השיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד. צעדים אלו מתווספים לפעולות נוספות שהממשלה כבר הודיעה עליהן.
  • לצפייה במצגת המלאה של תוכנית הדיור - לחצו כאן
5 צפייה בגלריה
אביגדור ליברמן איילת שקד זאב אלקין תוכנית דיור
אביגדור ליברמן איילת שקד זאב אלקין תוכנית דיור
איילת שקד, אביגדור ליברמן וזאב אלקין הציגו את תוכנית הדיור
(צילום: דוברות משרד האוצר)
שרי הממשלה מקווים כי העלאת המס על משקיעי הנדל"ן ל-8% מהדירה השנייה תעבור בכנסת כבר בשבוע הבא, במגמה להגיע ליישום בתוך 10 ימים. תזכיר החוק יתפרסם היום. השרים הציגו יעדי התחלות בנייה אגרסיביים מאוד של 70 אלף בשנה הקרובה, לעומת 55 אלף כיום. יישומם של צעדים אחרים כמו איסור שימוש חורג למשרדים בבנייני מגורים יימשך שנים. השר אלקין אמר בעניין זה כי "לא מדובר על מס, מדובר על איסור גורף. לא יהיו מרפאות ומרפאות שיניים ומשרדי עורכי דין. אין שום סיבה לעשות זאת כשיש הרבה מבנים שמיועדים למשרדים. אנחנו הולכים על 'איסור לשימוש חורג'. זה ייקח כמה שנים עד שזה יפעל כי בעצם לא נאריך יותר את השימוש החריג. יגיעו לעירייה להאריך את השימוש החורג, ויקבלו תשובה שלילית". גם איסור השימוש בדירות לצורכי Airbnb הוא צעד שיישומו יימשך כמה שנים.
לצד הכבדת המס על משקיעים, מציעה הממשלה גם הטבות בדמות הטבת מס לבנייה על קרקע פרטית במגמה להאיץ את הבנייה. כשמוכרים קרקע מוטל מס שבח שמגלם את ההפרש בין מחיר הקנייה למחיר המכירה. על הרווח עד שנת 2000 משלמים 50%, ועל הרווח משנת 2000 משלמים 25%. על פי הרפורמה, המס יהיה בשיעור של 25% אם הבנייה על הקרקע תהיה בתוך ארבע שנים. כמו כן כל אדם שיש לו בית פרטי יוכל לפצל את ביתו, לבנות יחידת דיור של 45 מ"ר, ולקבל היטל השבחה מופחת של 34%.
אלו עיקרי תוכנית הדיור:
  • העלאת מס רכישה – 8% לדירה שנייה, אם סכום הדירה מעל 1.6 מיליון שקל
  • איסור על Airbnb – יוגדר כשימוש חורג וייאסר במרכז הארץ
  • איסור על שימוש חורג – לא יחודשו היתרים למרפאות ומשרדי עורכי דין
  • השקעה בתשתיות תומכות דיור – כ-13 מיליארד שקל להשקעה
  • מחיר מטרה – במרכז וגם בפריפריה, מוגבל ל-20% ממחיר הדירה או 300 אלף שקל
  • תוספת עובדים זרים – עוד 30 אלף עובדים לזירוז הבנייה בישראל
  • התחדשות עירונית – הורדת אחוז ההסכמה ל-65% וצעדים שיקלו על רשויות מקומיות לאשר פרויקטים כאלו
  • שכירות ארוכת טווח – גידול במכרזי דירה להשכיר, שינוי הטבת המס לדיור להשכרה
  • דיור ציבורי – גידול של 4,700 דירות, שיפוץ של 1,200 ופינוי פולשים
  • ועדות תכנון – הקמת שתי ועדות נוספות והארכת הוותמ"ל.
  • הסבת משרדים למגורים – עד 30% ללא תכנון מחדש לבניינים שלמים באמצעות ועדה
  • עידוד בנייה בקרקע פרטית – מס שבח מופחת למי שיבנה בתוך ארבע שנים
  • קיצור הליכי תכנון ורישוי – רישוי עצמי, מכוני רישוי, מתן הקלות מקסימליות בהתחלה כדי להימנע מ"שיטת הסלאמי" ובקשות להקלות בהמשך
  • פיצולי דירות – הטבת מס לבעלי בתים צמודי קרקע שיבנו יחידת דיור
  • התחדשות עירונית בפריפריה – תוכנית שתהפוך את ההשקעה בהתחדשות לכלכלית גם בפריפריה
5 צפייה בגלריה
באר יעקב פרויקט בנייה דירות עגורן
באר יעקב פרויקט בנייה דירות עגורן
פרויקט דיור בבאר יעקב
(אבי מועלם)
את מסיבת העיתונאים פתח ליברמן בהצגת התמונה הכללית. הוא שם דגש על כך שמדובר בתופעה כלל עולמית, ניסה להנמיך את הציפיות בקרב הציבור והבהיר כי אינו יודע מה יהיו תוצאות המהלך: "הנבואה לא ניתנה לי, ואני לא מתנבא על מחירי הדיור. עשינו את המקסימום מבחינת היכולת של המדינה להשפיע על שוק הדיור. הבעיה המרכזית זה הפריים 0, שזה המנוע לכל המשכנתאות ולכל הרכישות המסיביות".
הוא הבטיח: "אנחנו נגיע בסוף 2021 ל-80 אלף שיווקים. זה עובר את השיא הגדול מ-2016. תודה גדולה לינקי קוינט (מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל), הפסדתי עבורו בקבוק ויסקי, לא האמנתי שנגיע לזה. גם בעסקאות אנו שוברים את כל השיאים". הוא ציין שההתייקרות בישראל היא חלק ממגמה עולמית. שר השיכון זאב אלקין ציין שראשי ערים בלמו בנייה ושיווק קרקעות משום שהמדינה לא השקיעה בתשתיות תומכות דיור: "החלטנו להשקיע 8 מיליארד שקל בתשתיות תומכות בנייה דרך תוכנית רב-שנתית של משרד תחבורה ותמלוגים של רמ"י, 5.5 מיליארד שקל בכיתות לימוד, ו-5.4 מיליארד בסבסוד פיתוח ומענקי רכישה בפריפריה. זה עבודת נמלים של כל השחקנים במגרש, ללכת ראש עיר אחרי ראש עיר. ואנחנו נמשיך במדיניות הזו, כי זה חלק ממה שמבטיח את היציבות בשוק הדיור".
אלקין פירט על תוכנית "מחיר מטרה", שבמסגרתה יינתן "פתרון מידי לזוגות צעירים שרוצים לקנות דירה, ובלי לחכות הרבה. הם לא אשמים בעלייה האחרונה, הם לא אשמים שלא היה תקציב". לדבריו, דירות בתוכנית ישווקו בהנחה של 20% ועד 300 אלף שקל. המחיר קבוע לפי שנת 2020, והוא לא יספוג את העלייה של שנת 2021. זה עד 65% מכלל שיווקי המדינה במרכז ובפריפריה, מדובר בכמות גדולה מאוד. צריך להבין את המשמעות של ההחלטה - המדינה מפסיקה לספסר בקרקע ומפסידה הרבה כסף, לפחות 12 מיליארד שקל, ולפי הערכות פחות שמרניות מדובר ב-20 מיליארד שקל".
בשכירות ארוכת טווח, הושג לדברי אלקין שיא שיווקים של כל הזמנים של 6,100 יחידות דיור בשנה הנוכחית. "ב-2022 ישווקו לפחות 6,500 דירות. בחוק ההסדרים אנחנו מובילים מהלך של עידוד שכירות מוסדית בשינוי של חוק עידוד השקעות הון; והתחייבות להשכרת דירות של לפחות 15 שנה. אנחנו מעריכים שזה יגדיל את כמות הדירות להשכרה, במיוחד במרכז הארץ ששם יש צורך".

שני יישובים חדשים ברמת הגולן

בכל הנוגע לדיור ציבורי, ציין אלקין כי המלאי יורחב ב-4,700 דירות: "יש לנו תור של 30 אלף וזה לא מספיק. אבל זה צעד משמעותי מאוד. רכישת 1,700 ובניית 3,000, שתתמקד בקשישים. בנוסף, שיפוץ של 1,200 דירות לדיור הציבורי, שכיום לא ראויות למגורים. וגם פינוי של גופים ציבוריים ושל דיירים שגרים שלא כחוק מהדיור הציבור. עם כל הכבוד לבית כנסת, הם לא צריכים לתפוס דירה של מישהו מהדיור הציבורי".
שרת הפנים שקד ציינה כי הסבת משרדים למגורים תתבצע במסלול אחד ולא תצריך כל הליך תכנון מחדש: "המסלול השני זה לבניינים שכבר נבנו. ועדה שתוקם בתוך חודש תאפשר להסב את כל הבניין למגורים. אנחנו יודעים שלפחות בתכנון יש יותר בנייני משרדים ממה שצריך". עוד אמרה: "אנחנו מפחיתים את המס השולי כדי לעודד אנשים פרטיים למכור את הקרקעות שיש ברשותם ולהתחיל את תהליך הבנייה". היא גם הציגה את "חלופת שקד" לתמ"א 38 שנועדה להגדיל את פוטנציאל הדירות החדשות (ל-200%-400% של הגדלת זכויות), ולהגדיל את הכדאיות לעיריות באמצעות היכולת להטיל היטל השבחה על הדירות החדשות. שקד הדגישה כי גם המסלול הנוכחי של תמ"א 38 ימשיך לפעול.
שרת הפנים הציגה את הארכת הוותמ"ל ושינוי ארגוני בתוך הוותמ"ל כצעד שעשוי להגדיל את המלאי התכנוני הזמין. כמו כן ציינה שיוקמו עוד שתי ועדות תכנון, אחת למרכז-דרום ואחת ייעודית לרמת הגולן. השרים הכריזו כי בכוונתם להכריז בשבוע הבא על שני יישובים חדשים ועל יעד לאומי להכפלת האוכלוסייה בגולן.
באשר להסבת בנייני משרדים למגורים, הדגישה השרה שקד שיהיו שני מסלולים, מסלול אחד הסבה לדירות חדשות שטרם נבנו, זה יקרה ללא הליך תכנון מחדש. אך המסלול השני – הפחות מוכר – הוא האפשרות לייצר הסבה מלאה לבניין משרדים שלם למגורים. התהליך הזה יבוצע אחרי שתוקם ועדה ייעודית שתאשר את ההסבות.