סגור

מונדיאל כל שנתיים, מנוחה רק שבועיים: "לאופ"א אכפת רק מהכסף"

טיבו קורטואה, שוער נבחרת בלגיה וריאל מדריד, חשף את המציאות כפי שדו"ח של איגוד השחקנים ו-KMPG עשה כמה ימים לפניו: לרשויות הכדורגל פשוט לא איכפת מהכדורגלנים

השבוע צרפת זכתה בתואר "ליגת האומות" של אופ"א אחרי ניצחון על נבחרת ספרד בגמר. מספר שעות לפני, נבחרת בלגיה הפסידה לנבחרת איטליה במשחק על המקום השלישי בטורניר שנועד להחליף את משחקי הידידות.
אחרי המשחק, טיבו קורטואה, שוער בלגיה, יצא באופן חריף נגד המארגנים של הטורניר, כלומר אופ"א. "אנחנו משחקים את זה רק בשביל שלאופ"א יהיה מה לשים בטלוויזיה" אמר השוער של ריאל מדריד. "תראו כמה שינויים היו בהרכבים. ואם זה היה גמר לא היו את השינויים האלה. אבל למה? למה אנחנו משחקים את המשחקים האלה וביוני נחזור נשחק אותם שוב. בנובמבר 2022 יהיה מונדיאל ואז שוב נסיים את העונה עמוק לתוך יוני ולא יהיה לנו זמן מנוחה. שבועיים חופש ואז שוב משחקים. נפצע. לאף אחד לא איכפת מהשחקנים. הם (אופ"א) תמיד עושה אותו דבר - עוד משחקים ועוד טורנירים. ועכשיו הם רוצים את המונדיאל כל שנתיים... לא איכפת להם מהשחקנים, איכפת להם רק מהכיסים שלהם. אנחנו לא רובוטים".
4 צפייה בגלריה
קיליאן אמבאפה קארים בנזמה חוגגים צרפת ניצחה ספרד ליגת האומות
קיליאן אמבאפה קארים בנזמה חוגגים צרפת ניצחה ספרד ליגת האומות
קיליאן אמבאפה וקארים בנזמה חוגגים ניצחון על ספרד "ליגת האומות"
(AP)
הדברים של קורטואה מתכתבים עם מסר רחב יותר שאיגוד הכדורגלנים מנסה להעביר בשנים האחרונות. בתחילת החודש איגוד הכדורגלנים העולמי (FIFPro) וענקית החשבונאות KPMG הוציאו דו"ח חמור על לוח השנה של הכדורגל העולמי. המספרים מלמדים שמספר הדקות ששחקנים משחקים כשהם מותשים הוא גבוה בצורה מסוכנת להמשך הקריירה שלהם. "זה ברור שעבור השחקן הממוצע מספר הדקות שהוא משחק כשהגוף שלו עייף גדל בצורה משמעותית בשלוש השנים האחרונות" נכתב בדו"ח.

4 צפייה בגלריה
טיבו קורטואה נבחרת בלגיה שוער ריאל מדריד
טיבו קורטואה נבחרת בלגיה שוער ריאל מדריד
טיבו קורטואה, נבחרת בלגיה ושוער ריאל מדריד
(רויטרס)

"ב-2018/19 שיעור הדקות ששחקנים שיחקו כשהם מותשים גופנית עמד על 46.9%. זה עלה ל-50.3% ב-2019/20 שהושפעה מאוד מהקורונה וב-2020/21 עלה ל-52.7%. "חלק מהכדורגל שאנחנו רואים ברגע זה הוא לא טוב" הסביר אלן שירר, שחקן לשעבר ופרשן כיום. "המשחקים לא טובים בגלל שהם משוחקים על ידי שחקנים מותשים אחרי עונות שלא היה להם זמן לנוח בהן. האיכות של המשחקים יורדת והייתי אומר שהסטנדרטים של האינטנסיביות ירדו ל-75%. הגיע הזמן לעצור את ריבוי המשחקים".
80% מהמשחקים משוחקים בסכנת פציעה
לפי הדו"ח שקורא להפחתת מספר משחקים, חלק מהכדורגלנים - בעיקר המובילים - משחקים 70%-80% מהמשחקים כשהם בסכנה גבוהה לפציעה. הדו"ח מסתמך על חישובי דקות משחק, טיסות ואלמנטים אחרים מ-40,000 משחקים של 265 כדורגלנים מ-44 ליגות שונות.
התחזיות וההמלצות בדו"ח נשענות על עבודתם של מדעני ספורט, פיזיותרפיסטים ורופאים. בין השאר, ארגון השחקנים קורא ל-28 ימי חופשה חובה בכל פגרה ו-14 ימי פגרה במהלך העונה. בדו"ח גם ממליצים על חובת זמני מנוחה ותנאים אחרים שיחייבו הגנות לשחקנים מפני התשה בטיסות, אימונים ומשחקים.
4 צפייה בגלריה
נבחרת איטליה יורו 2020
נבחרת איטליה יורו 2020
נבחרת איטליה יורו 2020
(צילום: AP)
בין יוני 2018 לאוגוסט 2021 שחקנים שמשחקים בנבחרות שיחקו בין 61% ל-67% מהדקות שלהם במשחקים שנחשבים לבק-טו-בק (כלומר כחלק מסדרה של שני משחקים בשבוע). עבור שחקנים כאלה, העומס של המשחקים הוא רק חלק מהעומס הרגשי, המנטלי והפיזי שמופעל עליהם. בדו"ח מחשבים גם טיסות. חלק מהשחקנים, בשלוש העונות האחרונות, טסו יותר מ-200,000 ק"מ (או כפי שמתארים זאת בדו"ח: טסו חמש פעמים מסביב לעולם בפחות משלוש שנים). שחקנים דרום אמריקאיים שמשחקים באירופה מבלים הכי הרבה זמן באוויר.
"אנחנו חייבים להוריד את הלחץ מהשחקנים שנמצאים בצמרת המשחק" הסביר יונאס באר-הופמן, מזכ"ל FIFPro. "זה מה שהדאטה והמחקר מראה".
המדע מראה שעומס על שחקנים מוביל ליותר פציעות שרירים ושהדרישות מהשחקנים לשחק פעמיים בשבוע, להתאמן, להתפתח, להתאושש, להישאר חדים פיזית ומנטלית, להראות חוסן נפשי ולעשות הכל כמעט ללא זמן שיקום של חמישה ימים בין משחקים - הוא עומס כמעט בלתי אפשרי לתחזק לאורך זמן.
4 צפייה בגלריה
ספורטאים ספורט אימון כדורגל
ספורטאים ספורט אימון כדורגל
אימון כדורגל
(צילום: רויטרס,)
ואולם, גם ב-FIFPro פסימיים לגבי הרצון של הכדור לשקול מכניזם להגנת כדורגלנים. "הפתרונות האפשריים למצב חייבים להגיע מאג'נדה מסודרת של ראשי הענף ומתוך דיון רציני ואסטרטגי על לוח השנה של הכדורגל" הסביר המזכ"ל. "צריך להפוך את סדר העדיפויות ולהתחיל לשקול ביתר רצינות את בריאות השחקנים". גם ב-KPMG העירו: "הדאטה מראה שיש לחץ הולך וגדל על השחקנים וזה הופך לנושא קריטי - לא רק לבריאות השחקנים אלא לגבי ההתפתחות של המשחק. חייבים גישה הוליסטית שבמרכזה השחקנים כשדנים בפורמטים ולוח השנה של הכדורגל".
ואולם, המציאות היא כזו. רוב השחקנים הבכירים משחקים רוב השנה ללא זמן שיקום - מה שמוביל ליותר פציעות וגם ירידה באיכות המוצר. אלו המספרים של מדעני הספורט, הרופאים, הפיזיותרפיסטים וגם המאמנים הבכירים, שמבקשים ומתחננים לקצר את העונות ולרווח את המשחקים. ואולם, הכדורגל כולו הולך לכיוון ההפוך. יותר משחקים, פחות זמן שיקום ויותר כסף לרשויות הכדורגל.