סעיף מהפכני בחוק ההסדרים: הפרטת הכשרות וביטול מונופול הרבנות הראשית | כלכליסט
סגור

סעיף מהפכני בחוק ההסדרים: הפרטת הכשרות וביטול מונופול הרבנות הראשית

על פי הצעת החוק, הרבנות תהפוך לרגולטור של ארגוני כשרות פרטיים וגם רבנים פרטיים יוכלו ליצור מסלול בתחום. עד להנהגת הרפורמה, ייפתחו אזורי הכשרות ורבנים מתונים, כמו יו"ר ארגון צהר הרב דוד סתיו, יוכלו להעניק כשרות לעסקים ביישובים אחרים; מועצת הרבנות הראשית: "דוחים מכל וכל את היוזמה המסוכנת"

הקואליציה תשלב בחוק ההסדרים רפורמה של הפרטת הכשרות והפיכת הרבנות הראשית לרגולטור. ברפורמה ישולבו מספר היבטים שיאפשרו לרבנים מתונים להעניק כשרות מקלה יותר מזו של הרבנות, ובין היתר היא תשלול מהרבנות הראשית את המונופול על המילה "כשר". על כך הודיעו היום (ג') שר האוצר אביגדור ליברמן והשר לשירותי דת מתן כהנא (ימינה).
לרפורמה יהיו שני שלבים. בשלב מעבר, בין חצי שנה לשנה, ייפתחו אזורי הכשרות ורבני ערים ויישובים מתונים, כמו יו"ר ארגון צהר הרב דוד סתיו, שהוא הרב של שוהם, יוכלו להעניק הכשרים.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

3 צפייה בגלריה
תעודת כשרות
תעודת כשרות
תעודת כשרות
(אפי שריר)
בשלב השני תפסיק הרבנות הראשית להעניק כשרויות ותהפוך לרגולטור וגוף מפקח. את הכשרות יעניקו תאגידים פרטיים, כמו הבד"צים הקיימים, ההכשר של ארגון רבני צהר ואולי גם גופים פרטיים עסקיים. הרבנות הראשית תקבע שלוש דרגות כשרות, דרגת בסיס ושתיים מחמירות יותר.
עם זאת, כל רב עיר יוכל בשיתוף עם שני רבנים שיש להם כושר לרבנות עיר, לקבוע סטנדרט כשרות אחר, מה שיאפשר גם השגחה מתונה יותר.
היום רק לעסקים שהרבנות משגיחה עליהם מותר לקרוא לעצמם כשרים. מעתה עסקים שינהגו לפי כללי הרבנות יוכלו לציין כשר בפיקוח הרבנות. אבל גם עסקים שיפעלו לפי כללים אחרים יוכלו לציין שהם כשרים.
כיוון שבכל המסלולים רבנים אורתודוקסיים הם אלה שיעניקו את הכשרות, לא צפויה הענקת כשרות למסעדות שעובדות בשבת. לעומת זאת בהחלט צפוי שאולמות שמחות יוכלו לקבל הכשרים גם אם יהיו בהם מופעים לא צנועים וגם אם יערכו בהם חתונות אזרחיות. הרפורמה אמורה לחול גם על מוצרי יבוא להוציא בשר.
חיסכון של עשרות מיליוני שקלים בהוצאה למזון
במשרד האוצר מעריכים שהרפורמה תחסוך עשרות מיליוני שקלים בהוצאה למזון. כן היא תפתור את הבעיה הקשה של המצב בו העסקים המושגחים משלמים ישירות את משכורות המשגיחים.
3 צפייה בגלריה
השר לשירותי דת מתן כהנא
השר לשירותי דת מתן כהנא
השר לשירותי דת, מתן כהנא
(אלכס קולמויסקי)
דו"ח שהוכן עבור האוצר ב-2015 ונחשף לבקשת עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון העריך את עלות הכשרות בישראל ב-2.8 מיליארד שקל. מתוכם עלות שחיטת העופות 1.2 מיליארד ועלות הכשרות למלונות יותר מ-200 מיליון שקל. הרפורמה לא תחול על השחיטה שתישאר בשליטת הרבנות הראשית.
שר האוצר, אביגדור ליברמן אמר כי "יצירת תחרות בשווקים השונים היא אבן יסוד אותה אני מקדם במספר תחומים. גם בתחום הכשרות, המשפיע ישירות על עלות המזון ויוקר המחיה בישראל. יש הכרח להביא לשינוי מהותי לביטול המונופול הקיים היום. צעד זה יביא לשיפור השרות ולהורדת מחירים".
השר לשירותי דת, מתן כהנא, הוסיף: "אחת הסיבות שרציתי את התפקיד זה ליישם מהפכה של תחרות בעולם הכשרות". לדבריו, "מערכת הכשרו חולה". הוא טען שהמהפכה דווקא תחזק את הרבנות אבל הודה שהם "לא בשיא ההתלהבות".

"מועצת הרבנות הראשית דוחה מכל וכל את היוזמה המסוכנת להרס הכשרות בישראל"
מועצת הרבנות הראשית לישראל מסרה כי "הרבנות הראשית לישראל דוחה מכל וכל את היוזמה המסוכנת של המשרד לשירותי דת להרס הכשרות בישראל, ה׳תוכנית׳ שהוצגה היום לשינויים במערך הכשרות משמעותה היא ביטול הכשרות במדינת ישראל, פתיחת בזאר של גופים בעלי אינטרסים עסקיים שיעניקו כשרות ומתן אפשרות לכל מאכער להעניק כשרות כשהתוצאה היא אחת הרס וחורבן הכשרות".
לטענת מועצת הרבנות, זוהי חלק ממגמה כללית של מלחמה בשירותי הדת שמטרתה הסופית היא ביטול זהותה היהודית של מדינת ישראל. הרבנות הראשית וכלל רבני ישראל יעמדו בפרץ ויפעלו לבלימת היוזמה המסוכנת". עם זאת, אי אפשר להתעלם מכך שהתגובה לא יצאה בשם הרבנים הראשיים אלא בשם מועצת הרבנות. יתכן שהדבר מעיד על רצון של הרבנים לאו ויוסף לשמור על חופש פעולה.
ח"כ יעקב ליצמן מיהדות התןורה אמר ש״מהפכת הכשרות״ של איווט ומתן כהנא היא פגיעה אנושה במליוני אזרחים, חרדים, דתיים ומסורתיים, המעוניינים בשמירת כשרות כהלכתה, מה שיוביל לעקירת הכשרות מישראל, בניגוד לעמדת הרבנות הראשית ובניגוד לדעת ההלכה".
ח"כ אורי מקלב מיהדות התורה אמר ש"זה שגופים פרטיים ולא רבניים יעניקו כשרות על פי סטנדרטים אחידים - זה לא רפורמה אלא עקירת הכשרות. זה כמו הפרטת מערכת המשפט והבריאות לפי סטנדרטים. ובעצם לבטל את הכשרות לגמרי. זה רמיסת הכשרות מבלי שום דבר הלכתי מאחוריהם".
הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון אמר ש"אני מברך על פרוק המונופול של הרבנות הראשית על הכשרות, ומקווה שהמהפך בנושאי דת של הממשלה החדשה לא יעצור בכך. אלטרנטיבות מתונות לכשרות של הרבנות הראשית יסייעו בהוזלת מוצרי המזון במדינת ישראל, יקטינו את השחיתות הרבה בתחום, ויסייעו לשומרי הכשרות. סקרי חדו"ש מראים בעליל שהציבור תומך ביוזמה החדשה, מתנגד למונופול של הרבנות הראשית ופתוח לרישוי כשרויות אלטרנטיביות".