בחירה ותכנון של מערכת מיזוג אוויר חדשה, עשויים להיות מורכבים ומבלבלים.
קיימות שלל אופציות בשוק, ועמן טכנולוגיות חדשניות לחסכון באנרגיה. כדי לבחור את המזגן המשתלם והחסכוני ביותר עבורכם, יש לבדוק את שלל הגורמים המשפיעים על עלויות המזגן, דוגמת עלות ההתקנה והשימוש במזגן לצד היבטים פרקטיים אחרים דוגמת סוג החלל, מיקום המזגן, שירותים נלווים דוגמת שירותים טכניים, ייעוץ מיזוג אויר, תחזוקה שוטפת הכוללת תיקון של המזגן מדי פעם, רכישת רכיבים, מילוי גז ועוד.
בכתבה הנוכחית סקרנו את כל הגורמים העדכניים המשפיעים על עלויות המיזוג ב-2021. לגזור ולשמור.
#1- עלות רכישת המזגן
לפני שנזכיר את כל העלויות הנלוות למזגנים, חשוב לדבר על העלות הבסיסית של רכישת המזגן.
מחיר המזגן, נקבע בראש ובראשונה לפי סוג המזגן וההספק שלו.
כמובן שגם לחברה המייצרת את המזגן ולטכנולוגיה בה הוא עושה שימוש יש השפעה מכריעה על המחיר.
סדר גודל של מחיר למזגן עילי בתפוקה של כ- 10,000 BTU יעמוד על מחיר שבין 2000-4000 ₪.
מזגן בתפוקה גבוהה יותר של כ-26,000BTU יעלה כ-4,500-7,000 ₪, ומזגן מיני מרכזי יעלה בין 8000-30000 ₪.
ברמת העקרון, מזגן מיני מרכזי תמיד יחשב ליקר יותר ממזגן רצפתי או מזגן עילי, אך חשוב לומר כי במקרים רבים תדרש התקנה של מספר מזגנים עיליים בחללים שונים בבית, כך שפערי המחיר לא יהיו כ"כ משמעותיים.
בכל הנוגע לרכישת מזגן חדש, תמיד כדאי לחשב עלות מול תועלת
שוק המזגנים בישראל נחלק לשני סוגים עיקריים:
• מזגנים מהמותגים הישראליים- מזגנים דוגמת תדיראן, אלקטרה וטורנדו
• מזגני פרימיום - מזגנים המשתייכים לחברות אחרות, לרוב מדובר בחברות יפניות כמו מיצובישי או פוג'יטסו, שנחשבים להרבה יותר יקרים.
לדעת רוב טכנאי מיזוג האויר בישראל, במזגנים היפניים הצרכן מקבל תמורה הולמת יותר עבור המחיר שהוא משלם, בפרט כאשר מדובר במזגני אינוורטר.
המזגנים נוטים פחות להתקלקל, וכרטיסי הפיקוד היפניים טובים בהרבה מהכרטיסים הסיניים שניתן למצוא במזגנים הישראליים הזולים יותר.
נדיר לראות מזגני מיצובישי או פוג'יטסו שמתקלקלים ככה פתאום.
מנגד, חשוב לדעת שמאחר והרכיבים הם בעלי תקן גבוה, המחיר שלהם עשוי לעלות פי 3-4 מרכיבי מזגנים בחברות הישראליות- אלקטרה, תדיראן ודומיהן.
בנוסף, כדאי לזכור שעלות התיקון של מזגני הפרימיום יכולה להיות יקרה יותר, כיוון שלעיתים נדרש לייבא מחו"ל רכיבים מתאימים, בעוד בחברות אלקטרה ותדיראן ניתן למצוא בקלות רכיבים בעת הצורך. אברהם מור טכנאי מזגנים
בחברת אלקטרה לשעבר וממליץ לקהל הגולשים, להתייעץ עם טכנאי מיזוג אויר באשר לבחירה המתאימה עבורכם.
|
אברהם מור טכנאי מזגנים ויועץ מיזוג אוויר
|
צילום: Alon Spiegel
|
#2- עלות ההתקנה
פעולת ההתקנה מוצעת לכם ע"י חברות המזגנים השונות העוסקות בשיווק המזגנים, וכן על ידי מתקינים פרטיים.
כדי לבצע התקנה חכמה גם מבחינה כלכלית, אנו ממליצים לבצע השוואה בין מספר מתקינים הפועלים בתחום.
באופן כללי, העלות הכספית של התקנת המזגן, הינה פועל יוצא של סוג המזגן וגודלו, כאשר המחיר הסופי והמעודכן יקבע על ידי מתקין המזגנים שיגיע לביתכם.
למשל:
• עלות התקנת מזגן עילי על ידי טכנאי מזגנים עבור מזגן 1 כ"ס עד 3.5 כ"ס נעה בין 600-1200 ₪
• עלות ההתקנה של מזגן מתקדם יותר, דוגמת מזגן אינוורטר בהספק העולה על 3.5 כ"ס נעה בין 1200-1600 ₪
• עלות התקנה של מזגן מיני מרכזי נעה בין 4,000 ל-6,000 שקלים, המחיר נכון להתקנה בסיסית עד 4 פתחים כאשר היא כוללת בדרך כלל עד 3 מטרים של צנרת, פתחי אספקה, מרכזיית חלוקה לתעלות ותושבת למעבה.
האם קיימות עלויות נלוות להתקנת מזגנים?
• הוספת צנרת - במקרים בהם המרחק בין היחידה החיצונית של המזגן לבין המאייד גדול משני מטרים, תדרשו להוסיף צנרת. המחיר הממוצע של מטר של צנרת, הינו בין 70-180 ₪ למטר.
• לעיתים תדרשו להוסיף נקודת חשמל בעלות ממוצעת של 300-800 ₪ עד חמישה מטרים.
• במידה ונדרש קידוח דרך קירות בטון, ויש להעביר את הצנרת דרך הקיר, יגבו חלק מהמתקינים מחיר נוסף עבור הקידוח.
• הסתרת צנרת - לעיתים נדרש להצניע את הצנרת בתוך או מחוץ לבית, באמצעות התקנת PVC. העלות הממוצעת של התקנת PVC עומדת על 25-35 ₪ למטר.
• למידע נוסף אודות התקנת מזגנים ועלויות חפשו "אולימפוס התקנת מזגנים"
#3- השוק עובר לגז דליק
בשנים הקרובות, רוב המזגנים בארץ יעברו לפעול על גז דליק, הלא הוא גז R32 החדש. בעבר, הגז במזגנים פגע בשכבת האוזון, ועקב כך הוחלף ל-A410, רק שאז גילו שהוא גורם באופן ישיר לאפקט החממה.
בעקבות הצטרפות ישראל לאמנה לצמצום השימוש בגזי חממה ושמירה על איכות הסביבה, התחייבה ישראל להחליף את כל גזי הקירור לגזים ידידותיים לסביבה,
ומשנת 2019 על כל טכנאי המזגנים בשוק להיות בעלי רישיון מתאים לטפל בגז החדש והדליק, כלומר טכנאי חייב להיות מורשה תמ"ת, וטכנאי ללא רישיון לא יכול לעסוק במקצוע.
במידה ויתפעלו את המזגנים טכנאים ללא הידע הדרוש כפי שקורה הרבה פעמים, תהיה זו פצצה מתקתקת שעשויה להביא לאסונות.
הממונה על התקנה במשרד הכלכלה לא יאשר ליבא מזגנים חדשים עד להסדרה בחוק של מקצוע טכנאי ומתקיני המזגים (כיוון שהגז דליק ומסוכן לשימוש ללא הכשרה) אך בישראל, למרבה הפלא לא קיימת עדיין חובה להכשיר טכנאים לכך.
כך נוצר מצב אבסורדי שבו ניתן יהיה לייבא לישראל רק מזגנים שיהיו אסורים בשימוש.
בנוסף, כל הטכנאים יצטרכו להיות טכנאים בעלי רישיון ולעבור הכשרה מתאימה, ואלו שלא עברו את ההכשרה המתאימה, לא יוכלו לעסוק במקצוע, מה שעשוי להוביל לירידה משמעותית בכמות טכנאי המזגנים. כל אלו, משפיעים ללא ספק על מחירי המזגנים ועלויות הטיפול בהם.
|
שעוני לחץ מילוי גז מזגנים
|
צילום: Alon Spiegel
|
#4- השפעת הטכנולוגיה על העלות
במקרים בהם נבחר לרכוש יחידות מזגן VRF או מזגן אינוורטר, לטכנולוגיה תהיה השפעה ישירה על העלות:
מערכת מיזוג אוויר VRF
מערכת מיזוג מתקדמת זו, מאפשרת חיבור של עד 10 יחידות פנימיות או עיליות, המחוברות כולן ליחידת מעבה חיצונית מרכזית.
אם חידשנו את הבית או המשרד במערכת המיזוג החכמה VRF יש לכך גם משמעות כלכלית.
יעילות המערכת באה לידי ביטוי בצריכת חשמל מינימלית, ובחסכון של עד 30% בחשבון החשמל.
כמו כן, המערכת מצריכה מינימום אחזקה ותיקונים, מה שאומר שבסופו של דבר עלות אחזקת המערכת נמוכה ממערכות מיזוג אחרות.
מערכת המיזוג מאפשרת גיוון בבחירת היחידות הפנימיות, והתאמה לכל אזור ברחבי הבית. השליטה הנפרדת בכל אחת מהיחידות הפנימיות מסייעת לחסוך במידה ניכרת בצריכת החשמל.
ומה הם בכל זאת החסרונות המשפיעים גם הם על המחיר? עלות הציוד וההתקנה על ידי טכנאי מיזוג אויר, יקרה יותר בהשוואה למזגן מיני מרכזי.
כיום, ניתן לראות יותר ויותר חברות מובילות בתחום מיזוג האויר דוגמת ELECTRA, TADIRAN, TORNADO וחברות נוספות העושות שימוש בטכנולוגיה חכמה וחסכונית זו.
מערכת מיזוג אינוורטר
ייחודיות מערכות מיזוג האוויר אינוורטר היא שהן מתחילות את פעולתן ב-100% צריכת חשמל, וככל שהחלל מתקרר, המדחס מתחיל לצרוך פחות חשמל. בדומה למערכת מיזוג VRF, גם מזגני אינוורטר מצריכים מינימום אחזקה.
מנגד, החסרון הבולט של מזגני אינוורטר הוא עלויות התיקון שלהם על ידי טכנאי מיזוג אוויר, שברוב המקרים גבוהות מאוד.
מבחינת חלפים, לרוב הם יקרים כמעט פי 3 מחלפים של מזגן רגיל.
כך למשל, אם כרטיס פיקוד למזגן רגיל יעלה בין 800 ₪ - 1800 ₪ , במזגני אינוורטר הוא יעלה בין 2000 ₪ ועד 5000 ₪
בשורה התחתונה - מזגני אינוורטר הם חכמים יותר ממרבית המזגנים בשוק, אך הם מורכבים מהרבה יותר אלמנטים רגישים שעשויים להתקלקל.
#5- חסכון בעלויות עם ייעוץ מיזוג אויר
תכנון מוקדם של מערכת מיזוג האויר, המעבה, המאייד וכל שאר האביזרים, במיקומים ובגובה האופטימליים, מייעלים את קירור המבנה ומונעים בזבוז של משאבים.
התכנון מאפשר למקסם את ההרגשה הנוחה, הודות לשמירה על טמפרטורה אחידה למשך זמן רב ככל האפשר, ללא בזבוז משאבים.
במקרים רבים, התקנה מושכלת, יכולה למנוע מערכת קירור שנשחקת עקב עומס יתר, או חלל שמקורר יתר על המידה.
למשל, יועץ מיזוג אויר יכוון חלל משרדים ענק להתקין מערכת משוכללת של מיזוג אוויר למרות שהיא עשויה לעלות יותר מכמה מזגנים בודדים, משום שבשורה התחתונה – זו תהיה החלטה כלכלית וחסכונית יותר.
בדומה לכך, יועץ מיזוג אוויר יכול לכוון משפחה בבית בו תפוסת הבית אינה מלאה, לחלוקת מזגנים למספר יחידות על פי מרחב המחיה היומי.
למשל: להתקין בחדר השינה מזגן מפוצל קטן, ובנוסף מערכת מיני מרכזית לשאר הבית.
#6- המתחם הממוזג: חדר, חלל תעשייתי או בית פרטי
האם אתם מתכננים לרכוש מערכת מיזוג אוויר עבור חדר מסוים? חלל תעשייתי? או בית פרטי?
התשובה לשאלות הללו היא חשובה במיוחד בדרך להבנת העלויות הכרוכות בהפעלת מערכת מיזוג האויר. כפי שציינו קודם, בהתאם למתחם הממוזג, כך נתכנן את מערכת המיזוג המתאימה ביותר, לרוב בהכוונה של יועץ מיזוג אויר.
כך למשל, בתכנון חלל תעשייתי גדול, שעתידה להתקיים בו פעילות המחייבת שמירה קפדנית על טמפרטורה קבועה דוגמת חוות שרתים, יש חשיבות עצומה לרכישת מערכת מתאימה המווסתת באופן קבוע את הטמפרטורה דוגמת מערכת VRF.
בבית פרטי למשל, לא תמיד יש צורך בויסות תמידי של הטמפרטורה, ולכן חסכוני יותר יהיה להעזר במספר מזגנים עיליים או במזגן מיני מרכזי שאינם יקרים כל כך.
יועץ מקצועי יגבש את תוכנית המיזוג, הכוללת הן את בחירת המערכות האופטימליות לדירה או למבנה והן את תכנון מיקום תעלות המיזוג, המדחסים וכן הלאה.
#7- השפעת צריכת החשמל
לא רבים יודעים שקיימות דרכים פשוטות להשפעה על צריכת החשמל של המזגן שברשותכם.
הדוגמא הבולטת ביותר לכך, היא הדירוג האנרגטי של המזגן. ככל שנרכוש מזגן בעל מדדים גבוהים יותר, כך נבטיח פעולה יעילה וביצועים איכותיים ביחס לכמות החשמל שצורך המזגן.
כלל ברזל הוא לרכוש מזגן בעל דירוג אנרגטי גבוה ככל האפשר – הדירוג הגבוה ביותר יסומן באות A בעוד הדירוג הנמוך יסומן ב-G.
אם אתם מעוניינים לבדוק כמה חשמל בדיוק צורך המזגן שלכם, ומה הן המשמעויות הכספיות של הפעלתו, רשות החשמל מפעילה באתר האינטרנט שלה מחשבון מקוון
חכם, המאפשר לתכנן את צריכת החשמל בהתאם.
פרמטרים נוספים המשפיעים על צריכת החשמל:
• שליטה חכמה על הטמפרטורה- טמפרטורת החדר האידיאלית עומדת על 25 מעלות. זוהי ההמלצה הגורפת של רוב טכנאי המזגנים המומחים בתחום.
במזגנים חדשים עם טכנולוגיות מתקדמות, דוגמת מזגני אלקטרה או תדיראן עם טכנולוגיות VRF או אינוורטר, בקרת מיזוג האויר נעשית באופן ממוחשב וחכם יותר.
מחקרים מראים כי כל הורדה של הטמפרטורה, אף במעלה אחת בודדת, מגדילה את צריכת החשמל הביתית בכ-5% !
• חלל פתוח או סגור- בריחת אוויר מחללים שאנו מחממים או מקררים גורמת למזגן לעבוד קשה כפליים ולהכנס למצב שהוא לא חסכוני בעליל.
לפני הפעלת המזגן, תוכלו לחסוך בעלויות כאשר תוודאו שכל דלתות החדרים סגורות ואין זרימת אויר הנכנסת לתוך הבית.
• סוג הגז שנמצא בשימוש במזגן- רכישת גז המתאים לסוג המזגן שברשותכם, תבטיח את פעילותו התקינה ותחסוך רבות בצריכת החשמל שלכם.
שימו לב כי לאחרונה רוב המזגנים החלו להשתמש בגז דליק R32, ואנשים שבוחרים למלא את המזגנים בגז הישן יצטרכו לשלם יותר- הגז הישן יקר יותר כיוון שאיננו ידידותי לסביבה ומגבילים את כמות היבוא שלו לארץ.
המחיר למילוי המזגן בגז ישן, נע ממחיר של 500 ₪ וצפונה כתלות בסוג המערכת (למשל, יש הבדל בין מילוי גז במערכת מיני מרכזי מרוקנת, לעומת מילוי גז במזגן עילי שמכיל את רוב כמות הגז).
שימו לב, כי הגז הישן מוגבל בכמות הייבוא המותרת לארץ, ולכן המחיר שלו התייקר מאוד, אך מצד שני גם השימוש בגז החדש R32 מתעתע מאוד, כיוון שלא כל טכנאי יכול לעסוק בכך ומילוי הגז דורש הסמכה מיוחדת.
בנוסף, גז שאינו תואם מזגן בהכרח יביא לפעולה פחות חסכונית בחשמל.
כדי להבטיח מילוי נכון של גז המזגנים, יש להתייעץ עם טכנאי מזגנים מנוסה. התאמת הגז הנכון עבור המגזן תקבע את רמת החימום או הקירור אליה יוכל להגיע, ותסייע לו לעבוד בצורה חלקה.
|
דירוג אנרגטי
|
קנבה
|
#8- מיקום המזגן
כל טכנאי מזגנים שהזמנתם, ישמח לספר לכם מהו המיקום האידיאלי להתקנת המזגן שברשותכם. למיקום הספציפי יש משמעות חשובה על תצרוכת החשמל ועל היכולת שלכם להנות מחימום או קירור לאורך שנים.
• רכישת המזגן בהתאם לאזור אליו הוא מיועד- לשלב רכישת המזגן יש משמעות רבה, שכן יש להתאים את הספק המזגן לגודל החלל. לכן, לפני שאתם רוכשים מזגן חדש חשוב להתייעץ עם יועץ מיזוג אויר מנוסה כדי לקבל המלצה מותאמת אישית.
• כמות החדרים שיש לקרר בו זמנית- במקרים רבים ניתן להתקין מזגן כך שיקרר מספר חללים. למשל, התקנת מזגן מיני מרכזי הוא פתרון טוב, שכן העלות הראשונית שלו קטנה, אך הספק המזגן גבוה יחסית. מזגן כזה, מתאים בבתים בהם יש שלל חדרים שיש לקרר בו זמנית (דירה או בית פרטי).
תשמחו לדעת, שהיום ניתן לחבר למזגנים מסוג זה מערכות בקרה חכמות המווסתות את צריכת החשמל בכל חדר באופן נפרד.
מזגן עילי לעומת זאת, מתאים במקרה שנרצה למזג חדר אחד בגודל בינוני. אם נהיה מעוניינים לחסוך בהוצאות החשמל במזגן עילי, נוכל לרכוש מזגן אינוורטר המאפשר עבודה רציפה של המדחס וכך מונע בזבוז חשמל מיותר.
עוד טיפ קטן- מומלץ מאוד לשמור על כל חלל ממוזג סגור, כדי לא להכניס אוויר חם או קר מבחוץ, ולהעמיס על צריכת החשמל.
#9- לחסוך מראש באמצעות פונקציות מתקדמות
מזגנים מהחברות המובילות: תדיראן, אלקטרה וטורנדו מספקים פונקציות מתקדמות נוספות המשפיעות על מידת החסכון ושומרות על תחזוקת המזגן:
מזגני VRF לשליטה אופטימלית על כל יחידת מיזוג, מזגני אינוורטר מתקדמים (עיליים, נסתרים, מערכות מולטי אינוורטר ועוד) המאפשרים הגעה לטמפרטורה הרצויה במהירות רבה יותר:
ברכישת מזגני אינוורטר, הבטחתם לעצמכם שקט נפשי, ומוצר יעיל וחסכוני.
לדוגמא: אם רכשתם מערכת מיזוג מיני מרכזית המבוססת על טכנולוגיית אינוורטר, הפעלת המיזוג בחדר אחד בלבד, תגרום למערכת לעבוד חלקית ובאופן זה לחסוך בחשמל.
כמו כן, חשוב להבין כי הדרך בה פעלו המדחסים הישנים, הובילה עם השנים, לשחיקה מוגברת של המדחס ובעצם של המזגן כולו. הפעולה המחושבת והמידתית של מדחס האינוורטר, למשל במזגני אינוורטר עיליים או מיני מרכזיים של אלקטרה, מפחיתה את השחיקה הטבעית של המזגן, וכך מגדילה את אורך החיים שלו.
כל אלו מאפשרים לכם לחסוך כ-30% בהוצאות החשמל, וכן בהוצאות יקרות של תיקונים ואחזקה שוטפת בטווח הרחוק.
כך, שגם אם התקנת המזגן עצמה תעלה לכם קצת יותר, לטווח הארוך מדובר ברכישה שתהיה כדאית עבורכם.
יש לכם שאלות נוספות? זה הזמן להעזר בטכנאי מיזוג אויר
טכנאי מזגנים מוסמך המתמחה בייעוץ מיזוג אויר, יוכל לסייע לכם לבצע השוואת מחירים בין מזגנים, לבחור את סוג הגז המתאים ביותר, למקם את המזגן במקום מתאים בחלל, כך שיוביל לחסכון משמעותי במשאבים,
ויענה לכם על השאלה החשובה - כיצד מחשבים את צריכת החשמל של המזגן שברשותכם.
המחירים המאוזכרים באתר נכונים ליום הכתבה וניתנים על בסיס הערכה – ייתכן ויהיו שינויים בהתאם לתנאים בשטח.
ט.ל.ח.
הכתבה מוגשת על ידי חברת אולימפוס, המרכז המוביל בישראל לשירות קירור ומיזוג אוויר.
במהלך השנים האחרונות חסכנו עבור לקוחותינו עשרות אלפי שקלים, באמצעות פתרונות מיזוג חכמים מותאמי חלל ומבוססי טכנולוגיה מתקדמת.