בלעדי לכלכליסט
מהפך בצמרת כלל; אקירוב רכש 2% ממורי ארקין ועלה ל־8%
אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב שילמה 77 מיליון שקל לארקין, שירד לאחזקה של 4.8% בחברת הביטוח וחדל להיות בעל עניין. אקירוב, כרגע בעל המניות הגדול בחברה, על תוכניותיו: "יש לי היתר אחזקה עד 10%, וזה מה שמותר לי להחזיק כרגע"
מהפך בצמרת בעלי המניות של כלל ביטוח. ל"כלכליסט" נודע כי אלרוב נדל"ן, שבשליטת אלפרד אקירוב (80%), רכשה בסוף השבוע 2% ממניות כלל ועלתה לאחזקה של 8% בחברה. עוד נודע כי המניות נרכשו מארקין אחזקות, שבבעלות מורי ארקין. עד הבוקר היה ארקין בעל המניות הגדול בחברה, ובעקבות המהלך יחדל להיות בעל עניין בה. אקירוב הגדיל את אחזקותיו בהמשך לרכישות קודמות שעשה בחודש האחרון ובהן עלה מ־5% לאחזקה של 6% תמורת כ־36 מיליון שקל. ארקין, שהחזיק עד כה ב־6.8%, ירד לאחזקה של כ־4.8%.
- ירגיע את הרוחות? קפיצה של 574% ברווחי כלל ביטוח
- ברק רוזן ואסי טוכמאייר רכשו את מניות כלל ביטוח באלרוב
- גואטה נגד המתווה של אקירוב לפתרון הסכסוך עם כלל
אקירוב נהפך בזאת לבעל המניות הגדול בחברה, ועל פי הערכות מדובר בצעד ראשון שלו בדרך לאחזקה מהותית בהרבה - ואולי אף שליטה. הוא סירב לדבר על תוכניותיו, ורק אמר כי לא קיבל החלטות אסטרטגיות לגבי כלל ביטוח: "יש לי היתר אחזקה עד 10%, וזה מה שמותר לי להחזיק כרגע".
הרכישה הנוכחית מקרבת את אקירוב למכסה המקסימלית המותרת לו, וכדי לעבור אותה יצטרך לבקש ולקבל היתר שליטה בכלל - היתר שמחייב בדיקות מעמיקות יותר ותהליך משמעותי מצד רשות שוק ההון.
בבחירות האחרונות לדירקטוריון כלל אחזקות מונה ליו"ר נציגו של אקירוב, חיים סאמט, והוא גם המועמד המוביל לתפקיד יו"ר החברה־הבת כלל ביטוח.
מאוגוסט האחרון מניית כלל ביטוח יותר מהכפילה את שווייה ל־58.5 שקלים. זאת אחרי שבדצמבר 2019 גייסה החברה 650 מיליון שקל בהנפקת הון שדיללה את בעלי מניותיה. כיום נסחרת החברה בשווי של 4 מיליארד שקל, ולמעשה החזירה את כל השווי שאיבדה מאז ההנפקה. ב־16 במרץ 2020, בשל משבר הקורונה, ירד מחיר המניה ל־18 שקל - כ־30% משווייה כיום.
כלל ביטוח היא החברה הראשונה בענף הביטוח ללא גרעין שליטה. ב־2012 מונה לה נאמן, משה טרי, לאחר ההיחלשות באיתנות הפיננסית של אי.די.בי פתוח, שנשלטה בידי נוחי דנקנר והיתה בעלת השליטה בכלל. אדוארדו אלשטיין, שרכש את השליטה בה ב־2014, לא קיבל היתר שליטה, נאלץ למכור את מניות השליטה בכלל ואיבד את אי.די.בי סופית לפני חודשיים.
18% ממניות אלה מכרה אי.די.בי במאי 2019 לשלושה מחזיקים פרטיים: ארקין, מנכ"ל הפניקס בעבר אייל לפידות, ואיש הנד"לן יקיר גבאי. המניות נמכרו במחיר של 47.7 שקלים למניה ולפי שווי חברה של 2.65 מיליארד שקל. ארקין רכש 8% מהמניות, ולפידות וגבאי 5% כל אחד. בהנפקה בדצמבר הם דוללו, וגבאי מכר את מניותיו עוד קודם לכן. אלשטיין, שקיווה כי השלושה יסייעו לו להשיג היתר שליטה ולהעלות את שער המניה, גילה שהתבדה.
אלרוב רכשה את מניותיה בכלל במהלך 2019 והודיעה על כך בנובמבר אותה שנה. מאוחר יותר ביקש אקירוב וקיבל היתר אחזקה בחברה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ארקין ולפידות לא רווח נחת מהשקעתם בכלל ונהפכו לגיבורי פרשה שבה נטען כי לחצו, לכאורה, על היו"ר דני נוה להחליף את המנכ"ל יורם נוה. הממונה על שוק ההון משה ברקת מינה את השופט בדימוס יורם דנציגר לבודק חיצוני, וזאת אחרי שדני נוה קיים שיחה עם יורם נוה על הכוונה להחליפו עוד לפני שזה עלה בדירקטוריון. המנכ"ל טען במכתב שנחשף ב"כלכליסט" כי לפידות, ניר ארקין (בנו של מורי) ואקירוב לחצו, לכאורה, על היו"ר להחליפו, והוא נכנע להם. המנכ"ל נסוג מהטענות נגד אקירוב, ודנציגר קבע כי לא הוכח שהיו"ר נכנע ללחצים אלא פעל בתום לב. עם זאת, דנציגר קבע כי נפל פגם בהתנהגות היו"ר דני נוה בעצם הפגישה שקיים עם המנכ"ל יורם נוה.
ארקין דולל בהנפקה ל־6.82%, והיה מופסד יחד עם בעלי המניות האחרים מיליוני שקלים על ההשקעה. ארקין, שאת עסקיו מנהל בנו ניר, המכהן כמנכ"ל ארקין אחזקות, מכר את המניות תמורת 57 שקל למניה. הוא רכש אותן במחיר ממוצע של 48.7 שקל למניה (כולל נתח קטן בהנפקה), כך שבמכירה רשם רווח של כ־20% - כ־11 מיליון שקל על 2% שמכר. עבור המניות שמכר לאלרוב קיבל ארקין 77 מיליון שקל.