בלעדי לכלכליסט
חברת הקלינטק טיפה בוחנת מיזוג עם ספאק לפי שווי של כחצי מיליארד דולר
בחברה הישראלית, שגייסה בפברואר לפי שווי 120 מיליון דולר, שוקלים לרכוב על הטרנד שמקצר תהליכים. בין משקיעי החברה, שפיתחה אריזות ביולוגיות מתכלות: לי קא־שינג ומשפחת הירסט
חברת הקלינטק הישראלית טיפה (Tipa) בוחנת הנפקה בארה"ב באמצעות מיזוג עם ספאק (חברת ארנק). ל"כלכליסט" נודע שהחברה קיבלה הצעה שלפיה שווי החברה במיזוג יעמוד על 600-500 מיליון דולר. סכום זה גבוה משמעותית מהגיוס האחרון שביצעה בפברואר, שנעשה בשווי מוערך של 120 מיליון דולר.
- חברת TIPA גייסה 4 מיליון דולר ממילניום פודטק
- ספאק סייבר זו רק שאלה של זמן
- שוק ההון מתחיל להתפכח משכרון הספאקים הגדול
ל"כלכליסט" נודע שהחברה קיבלה פניות משורה של חברות שהציעו לה להנפיק באמצעות ספאק, ולאחר התלבטות לא מעטה החלו בחברה לבחון את האפשרות ברצינות. בתגובה לפניית "כלכליסט" אמרה מנכ"לית טיפה דפנה ניסנבוים כי החברה מתכוונת לצאת בקרוב לגיוס פרטי ואינה בוחנת בשלב זה חבירה לספאק.
טיפה מפתחת אריזות ביולוגיות מתכלות המתפוגגות בתוך כמה חודשים. מדובר בפתרון זול, שצורך פחות חומרי גלם מאריזות פלסטיק, ואינו דורש החלפה של פס הייצור. לחברה מגוון אריזות שמתאימות למוצרי מזון כמו חטיפים, מאפים, דגנים, מזונות יבשים, ויטמינים וקפה, וכן אריזות אריזות הלבשה, שקיות רוכסן ועוד. העטיפה של Tipa עשויה פולימרים מתכלים ביולוגית בעלי תכונות הדומות לשקית, המספקים שקיפות גבוהה. ב־2012 זכתה טיפה במקום הראשון בתחרות הסטארט־אפים שנערכה בכנס הקלינטק של "כלכליסט".
טיפה הוקמה ב־2010 על ידי ניסנבוים וטל נוימן. החברה מעסיקה כ־50 עובדים באירופה, אמריקה, אוסטרליה וישראל. מאז הקמתה גייסה החברה 53 מיליון דולר. בגיוס האחרון בפברואר גייסה 10 מיליון דולר משותפות המו"פ מילניום פודטק. הגיוס נעשה במנגנון SAFE, שבמסגרתו החברה העניקה לשותפות את הזכות להמיר את השקעתה למניות החברה, בהתאם לתנאים שסוכמו מראש.
עם המשקיעים בחברה נמנים המיליארדר הסיני לי קא־שינג באמצעות הקרן שלו הורייזן, ומשפחת הירסט, מבעלי ענקית המדיה האמריקאית Blue Horizon Ventures ושל חברת השקעות האגרוטק GreenSoil.
גל הנפקות באמצעות ספאק התפשט לאחרונה בוול סטריט. חברות ספאק מנפיקות ומגייסות כסף מהציבור במטרה למזג לתוכן פעילות ריאלית של חברה פרטית. אם המיזוג לא יוצא לפועל בתוך פרק זמן מוגדר, לרוב שנתיים, החברה מחזירה למשקיעים את כספם בתוספת ריבית. בהמשך נכנסים לתמונה גופים מוסדיים, במה שמכונה גיוס PIPE.
בשלב זה נתקלות חברות רבות בקשיי גיוס. כמו כן, שווי חברות רבות שהנפיקו בחודשים האחרונים בסיוע ספאק צנח משמעותית לאחר ההנפקה. הרשויות בארה"ב החלו להחמיר את הדרישות בהנפקות ספאק, לנוכח ריבוי ההנפקות בתחום. החברה הישראלית הראשונה שיצאה להנפקה באמצעות ספאק היתה חברת האוטוטק הישראלית אינוביז. חברות נוספות שמתכננות להנפיק בקרוב בדרך זו הן חברות הפינטק אי־טורו ופיוניר, חברת המדיה טאבולה וחברות האוטוטק אוטונומו ו־REE.