ניתוח כלכליסט
האמירתים בונים על "תשואה מדינית" ממאגר תמר
מזכר ההבנות בין מובאדלה פטרוליום ליצחק תשובה לרכישת 22% ממאגר הגז יעניק לאיחוד האמירויות דריסת רגל משמעותית בישראל. תקדים של אחזקת ממשלה זרה במאגר מעלה חשש לקושי באכיפה רגולטורית מצד ישראל. קיים גם חשש לניגוד עניינים של הרוכשת מול מצרים
יותר מחמישית ממאגר תמר בדרך לעבור לידיה של ממשלת אבו דאבי.בהודעה לבורסה דיווחה אתמול בבוקר דלק קידוחיםשבשליטת יצחק תשובה על מכירת חלקה במאגר תמר, 22%, לידי חברת מובאדלה פטרוליום שבבעלות ממשלת אבו דאבי. המניות נמכרו ב־1.1 מיליארד דולר, כ־100 מיליון דולר מהסכום מותנים בעמידה ביעדים עוד השנה. העסקה אמורה להיות מושלמת עד 31 במאי.
- תשובה מוכר את האחזקות בתמר לקבוצה מאבו דאבי ב-1.1 מיליארד דולר
- תשובה במו"מ למכירת האחזקה בתמר ביותר ממיליארד דולר
- תמר פטרוליום סיכמה את 2020 עם ירידה של 30% ברווח הנקי
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
דלק קידוחים ניהלה משא ומתן מול שלוש קבוצות שהגישו הצעות לרכישה אבל בסופו של דבר חתמה על מזכר כוונות עם החברה מאבו דאבי, לאחר שהעדיפה אותה על פני חברות אירופיות מאזור בריטניה, אחת מהן חברה סקוטית שחברה לגדעון תדמור.
דלק קידוחים מחויבת למכור את כל זכויותיה במאגר תמר עד סוף שנת 2021 בהתאם למתווה הגז והעדיפה לעשות זאת קודם כדי לא להיקלע ללוח זמנים צפוף. במאגר תמר שותפים גם שברון המשמשת גם כמפעיל (25%), ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), דור (4%) ואוורסט (3.5%).
אחזקת האמירתים לא מקנה להם רוב במאגר תמר, לא כוללת זכות וטו, ואינה כוללת מעורבות ב"מפעיל" של המאגר (Operator) – שיישאר בידי האמריקאים (חברת שברון). יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, אמר אתמול כי שברון נתנה ברכתה למהלך וכי החברה מדובאי היא פוטנציאל לביצוע עסקאות המשך לתעשיית הגז בישראל, כמו מימן ואלומיניום.
דלק מחזיקה גם ב־12% ממניות תמר פטרוליום הבורסאית שמחזיקה בנתח מתמר והיא מחויבת למכור אותם עד סוף השנה. במקביל, דלק תמשיך להחזיק ב־45.3% ממאגר לווייתן וב־30% ממאגר אפרודיטה בקפריסין.
לצד החגיגה שבכניסת גורם ערבי לאחזקה במאגר מרכזי בישראל, הרי ששתי שאלות מרכזיות מרחפות ועוד ירחפו ברקע. אף שנראה כי הרגולטורים בתחום הגז, בראשם משרד האנרגיה, נתנו את ברכתם למהלך, הרי שהעובדה שגורם ממשלתי מחזיק בנתח מהותי מהמאגר, עלולה להיות בעייתית. מה יקרה, למשל, אם תמר תנקוט צעד של העלאת מחירים עתידית אגרסיבית או אי־עמידה בחוזים לחברת החשמל, למשל, בניגוד לעמדת הממשלה? האם ניתן יהיה לנקוט בסנקציות נגד חברה שבעל מניות מהותי בה הוא ממשלה של מדינה שרק כרתה ברית שלום עם ישראל?
נקודה נוספת היא האינטרסים הנוספים של האמירתים באזור, ובראש וראשונה מאגר הגז הגדול זוהר במצרים. נניח שלקוח גדול יבדוק עם מובאדלה היתכנות להסכם רכישה של כמות גדולה של גז מהים התיכון. למי מובאדלה תביא את העסקה? לתמר או למאגר זוהר? הנקודה הזו היא יותר עסקית ופחות לאומית, אבל משמעותית לא פחות.
איתות גם לאמריקאים ולקהילת העסקים
מזכר ההבנות משקף היטב את מדיניות ההשקעה שלפיה פועלת ממשלת אבו דאבי במטרה לגוון את נכסיה ומקורות ההכנסה שלה. שדה תמר הוא נכס שתואם היטב את אסטרטגיית ההשקעות של החברה האם מובאדלה כפי שבאו לידי ביטוי בשני העשורים מאז הקמתה ועד היום. אסטרטגיה זו מבוססת על שילוב בין שני מרכיבים – עסקי ומדיני.
מבחינה עסקית, ההשקעות מתרכזות במיזמים שיכולים להניב תשואה בטווח הארוך וכן ביצירת שותפויות עם חברות בינלאומיות מובילות בתחום פעילותן. ההשקעות מתמקדות בארבעה מגזרים עיקריים: טכנולוגיה ותעשייה; שירותי תעופה וחלל; אנרגיה; מגזרים מתפתחים (בריאות, תשתיות, נדל"ן וכד'). אבל לא פחות חשוב עבור ממשלת אבו דאבי שההשקעות ישרתו את האינטרסים המדיניים שלה. וכך גם צריך להתייחס להשקעה במאגר תמר. האמירתים מאמינים בפוטנציאל התשואה על ההשקעה שלהם בטווח הארוך וגם סבורים כי היא בעלת "תשואה מדינית".
באמצעות העסקה הגדולה ביותר עד כה בין הצדדים מאותתת אבו דאבי לשחקנים המקומיים באזור, אם לעוד מישהו היה ספק, כי הסכם השלום עם ישראל משרת את האינטרס הלאומי והכלכלי שלה. יש לשים לב גם לעיתוי ההודעה על אודות מזכר ההבנות שמגיע בשיאו של גל המתיחות עם הפלסטינים בירושלים. לא פחות חשוב הוא האיתות של האמירתים לממשל החדש בארה"ב שעד כה הפגין יחס קריר למדי כלפיהם ואף ביצע בחינה מחודשת של ההסכם למכירת מטוסי האף 35 שהיתה חלק מהסכם אברהם. מסר לא פחות חשוב מעסקת תמר הוא גם לקהילת העסקים בישראל ולפיו אבו דאבי – שם נמצא הכסף הגדול ולא בדובאי – לא תהסס להוסיף לתיק ההשקעות שלה נכסים נבחרים התואמים את האסטרטגיה שלה. החברה החליטה גם שמשרדיה בישראל יוקמו בתל אביב.
מובאדלה פטרוליום נוסדה בשנת 2012 ונמצאת בבעלות מלאה של חברת מובאדלה להשקעות, אחת מזרועות ההשקעה של אבו דאבי, האמירות העשירה ביותר במדינת האיחוד. החברה־האם מובאדלה מנהלת נכסים בשווי כולל של למעלה מ־230 מיליארד דולר.
מובאדלה פטרוליום משקיעה ומנהלת נכסים בתחום הגילוי והפקת הנפט והגז בשווקים בינלאומיים תוך התמקדות במזרח התיכון, בצפון אפריקה, ברוסיה ובדרום־מזרח אסיה. החברה מעסיקה כ־500 עובדים ברחבי העולם והכנסותיה השנתיות מוערכות בכ־600 מיליון דולר בשנה לפחות, אם כי לא קיימים נתונים גלויים בנושא זה. לפי החברה, הייצור היומי הממוצע בפרויקטים שהיא מנהלת ברחבי העולם הגיע ל־360 אלף חביות נפט נכון לשנת 2018. לפני כחודש וחצי מונה לתפקיד מנכ"ל החברה, שיח' מנסור מוחמד אלחאמד. באמירויות הוא נחשב איש מקצוע מוערך, שעשה מסלול פנימי בתוך החברה בעשור האחרון ולפיכך מביא ניסיון רב בתחום עסקי האנרגיה.
המעורבות במצרים וברוסיה
בנוגע למעורבות של החברה במצרים, הרי שבתחילת השנה חתמה החברה על שותפות בהסכם זיכיון לחיפושי נפט וגז ב"גוש 4" במים העמוקים של ים סוף ובשטח כולל של 3,084 קמ"ר. הגוש ממוקם בצפון ים סוף באזור הסמוך למפרץ סואץ. בנוסף על כך, מובאדלה פטרוליום מחזיקה בנתח של 10% בזיכיון שורוק במצרים הכולל את שדה הגז הטבעי הענק זוהר וכן 20% בזיכיון הגז נור. שני הזיכיונות הללו נמצאים בים התיכון מול חופי מצרים ואם תמומש העסקה עם דלק קידוחים זו תהיה תוספת משמעותית לנכסיה של החברה מהאמירויות בים התיכון.
במהלך 2018 החלה מובאדלה פטרוליום לפעול גם בשוק האנרגיה הרוסי. היא רכשה 44% מפרויקט גזפרומנפט־ווסטוק לפיתוח והפקת נפט במערב סיביר ושילמה על כך כ־270 מיליון דולר. השקעה זו היתה בשיתוף עם קרן העושר הריבונית של רוסיה והיא נועדה לנהל 12 שדות נפט באזור טומסק ואומסק. בשנה שעברה הודיעה מובאדלה על הרחבת הפעילות ברוסיה, כולל השקעות בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות לגילוי והפקת נפט וגז במיקומים מורכבים. ההשקעות של מובאדלה ברוסיה הן חלק מהרחבת שיתוף הפעולה בין מוסקבה לאחת החברות הבחירות באופ"ק.
דורון פסקין הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת