$
מט"ח וסחורות

הדולר בשפל של יותר מחודשיים: נסחר מתחת ל-3.24 שקלים

המטבע האמריקאי ברמה הנמוכה שלו מאז ה-16.2.21; נחלש מוקדם יותר ב-0.5% ולאחר השער היציג המשיך בנסיגה עד ל-3.237 שקלים; מאז הודעת בנק ישראל מאמצע ינואר כי ירכוש 30 מיליארד דולר במהלך השנה, הדולר טיפס עד לשווי של 3.34 שקלים; טרם הודעת הבנק נסחר הדולר בשפל של 25 שנים - בשווי של 3.11 שקלים

נועם לנדמן 18:1826.04.21

הדולר בשפל של כמעט חודשיים וחצי מול מקבילו הישראלי: יורד היום מתחת לשווי של 3.24 שקלים, והוא בשיעור הנמוך שלו מאז ה-16.2.21. נחלש מוקדם יותר ב-0.5% ולאחר השער היציג המשיך בנסיגה. 

 

היורו נחתך לשווי של 3.91 שקלים, הפאונד יורד לשווי של 4.49 שקלים. בשוק המט"ח העולמי הדולר נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות העיקריים.

 

 

הדולר בשפל של כמעט חודשיים וחצי מול השקל הדולר בשפל של כמעט חודשיים וחצי מול השקל צילום: שאטרסטוק

 

כלכלני בנק הפועלים ציינו כי "ההתאוששות המהירה של המשק צפויה להביא גם להאטה בקצב רכישות המט"ח של בנק ישראל. הגאות בשוקי המניות בעולם פועלת לייסוף בשער השקל, ומול מכירות המט"ח של הגופים המוסדיים קשה לבנק ישראל להתמודד".

 

בפועלים הוסיפו כי "הפד האמריקני ממשיך לרכוש אג"ח בקצב קבוע של 120 מיליארד דולר בחודש, בעוד שבנקים מרכזיים אחרים מתחילים לגמול את השווקים מרכישות האג"ח והדפסות הכסף. בד בבד אנו רואים שהאינפלציה בארה"ב גבוהה מזו שברוב המדינות המפותחות, ובאופן טבעי זה פועל להחלשת הדולר בעולם. בחודש האחרון שער הדולר אינדקס (דולר מול סל מטבעות) ירד בכ-2.5% ובשנה האחרונה בכ-9.0%".

 

על כן, האם שוב תתקבל הודעה דרמטית מבנק ישראל על התערבות נוספת בשוק המט"ח לאור ההיחלשות בדולר? כזכור, באמצע ינואר, כשהדולר הגיע לשפל של 25 שנים מול השקל, הוציא בנק ישראל הודעה ששינתה את פני הדברים ובלמה את הנפילה במטבע האמריקאי.

 

ב-16.1.21 הודיע בנק ישראל כי ירכוש השנה סכום של 30 מיליארד דולר - והקפיץ את שערו של המטבע האמריקאי משווי של 3.11 שקלים ל-3.2 שקלים. מאז, נמשכה מגמת ההתחזקות בשערו עד ל-3.34 שקלים.

 

ההודעה מראש על היקף הרכישות נועדה לספק לשוק ודאות לגבי מחויבות הבנק להתמודדות עם הייסוף החד שחל בשקל, ובכך לתמוך בהמשך התמודדות המשק עם ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה, ובפרט אצל היצואנים.

  

בחודשים שקדמו להודעת הבנק התעצמו זרמי המט"ח הנכנסים למשק הישראלי, על רקע הגידול בעודף בחשבון השוטף, השקעות ישירות, ומכירות מט"ח בהיקף גבוה שמבצעים המשקיעים המוסדיים כנגד רווחי ההשקעות שלהם בשווקי ההון בחו"ל.

 

זאת, בנוסף לעלייה בהשקעות של משקיעים זרים באג"ח של ממשלת ישראל, גם כתוצאה מצירוף ישראל למדד האג"ח הגלובלי WGBI.

 

כל אלו תרמו לייסוף משמעותי בשער השקל, שהושפע גם מהיחלשות הדולר בעולם אל מול מטבעות של מדינות רבות נוספות. מדובר על היקף רכישות משמעותי. לשם השוואה, ב-2020, שנה בה היקף הרכישות היה גבוה יחסית, רכש הבנק כ-21 מיליארד דולר במהלך השנה.

x