יום הזיכרון
יום הזיכרון: נערכים לטקסים בעשרות בתי עלמין, צפירה תישמע ב-11:00
משפחות חללי צה"ל יגיעו ל-52 בתי העלמין הצבאיים וגם משפחות קורבנות הטרור יתייחדו עם זכר יקיריהן. צפירה בת שתי דקות תישמע ב-11:00 בבוקר. בהר הרצל יתקיימו טקסים ומטס מיוחד לזכר כ-24 אלף חללי מערכות ישראל ויותר מ-4,000 נפגעי פעולות איבה. אלה אירועי יום הזיכרון
מוקד אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה יעבור בבוקר (ד') לבתי העלמין שבהם יתייחדו המשפחות עם זכר יקיריהן. בשעה 11:00 תישמע צפירה בת שתי דקות וישראל תעמוד לזכר הנופלים.
בניגוד לשנה שעברה, אז ציינה ישראל את יום הזיכרון תחת הגבלות קורונה מחמירות, השנה תתאפשר כניסה של המשפחות השכולות לעשרות בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ. הכניסה תותר למשפחות גרעיניות, אך ההנחיה תיאכף בצורה מתונה, כך שלא תימנע כניסתם של קרובי משפחה אחרים של הנופלים.
בשעה 08:30 יתקיים טקס הקראת שמות חללי מערכות ישראל בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל ללא קהל, במעמד שר הביטחון בני גנץ.
ב-11:00 תישמע צפירה בת שתי דקות ואחריה יתחיל הטקס הממלכתי לחללי מערכות ישראל בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו. מיד לאחר הצפירה יחלוף מעל ההיכל מטס מיוחד של מטוסי קרב. במקביל ייערכו טקסי הזיכרון הממלכתיים ב-52 בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ.
בשעה 13:00 יתקיים טקס הזיכרון לנפגעי פעולות האיבה בהר הרצל. כלל הטקסים ישודרו בערוצי התקשורת השונים.
לפי משרד הביטחון, מספר חללי מערכות ישראל משנת 1860 ועד היום, שעומד על 23,928. מיום הזיכרון אשתקד נוספו 43 חללים למניין הנופלים ו-69 נוספים נפטרו כתוצאה מנכותם והוכרו במהלך השנה כחללים. לפי הביטוח הלאומי, 4,176 ישראלים וישראליות נרצחו בפעולות האיבה באותה התקופה.
בניגוד לשנה שעברה, כלל הטקסים ואירועי הזיכרון מתקיימים השנה בהתאם להנחיות משרד הבריאות ועל-פי כללי התו הירוק.
טקס נוסף ייערך לזכר היהודים שנרצחו בפיגועי טרור ואנטישמיות בעולם ברחבת הסוכנות היהודית בירושלים. השנה יעמוד הטקס בסימן 60 שנה לטביעת האנייה "אגוז", שבה נספו עשרות עולים ממרוקו ואיש המוסד שליווה אותם בדרכם לישראל. יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג ויו"ר המשפחות השכולות גילה גוטמן אזולאי שאיבדה את מרבית משפחתה באסון, ידליקו משואה לזכר הנופלים במערכות ישראל ובפעולות איבה בארץ ובעולם.
במהלך היום, למעלה מ-5000 חניכי הנוער העובד והלומד יתפרסו בכ-130 בתי עלמין ויחלקו זרי פרחים למשפחות השכולות. זו הפעם ה-40 ברציפות שבה התנועה .
טקסים בכותל, בכנסת וברחבי הארץ
אירועי יום הזיכרון נפתחו כבר אתמול אחר הצהריים בטקס בבית יד לבנים בירושלים, בהשתתפותם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יריב לוין וראש העיר משה ליאון.
בפתיחת הטקס דיברה עפרי בן ארי (7), שאביה רס"ן חגי בן ארי שנפצע באורח אנוש במבצע צוק איתן ונפטר שנתיים וחצי לאחר מכן, והדליקה גם את אבוקת הזיכרון. "אבא, בבקשה בוא אלינו במחשבה, בוא אליי לרגע אבא, בוא אל עפרי באהבה", אמרה הילדה הצעירה. "זה ערב יום הזיכרון ועוד מעט תהיה צפירה. כולם יביטו ויאמרו איך את חגי היא מזכירה, אותם פנים, אותו חיוך. אותן תשובות מהירות תראו אותה, כל כך חגי כשהיא עם כל החברות. אז בוא אבא, וקח גם את כל החברים, ותהיו איתנו כאן ביחד, המשפחות וההורים".
בשעה 20:00 נשמעה צפירה בת דקה. אחריה התחיל הטקס המרכזי ברחבת הכותל בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין והרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי. העצרת נפתחה בהדלקת נר הזיכרון על ידי ריבלין, והלפיד הוגש לנשיא על-ידי מעיין נתנאל, בתו של סרן יהונתן נתנאל, ועמיעד כחלון, בנו של רב נגד רמי כחלון.
בקול רועד הקריא נועם גרשוני, טייס מסוקים שנפצע באורח קשה במלחמת לבנון השנייה, את קריאת היזכור. נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר בנאומו: "אני פונה מכאן, אליכם המפקדים, החיילים, המועמדים לגיוס, בני הדור הצעיר. גדלתי כילד בימים בהם לא הייתה לנו מדינה. עבורי, עבור בני גילי, מדינת ישראל איננה מובנת מאליה. המדינה העוצמתית והאיתנה, שאתם רואים לנגד עינכם, הוקמה בגבורתם ובמסירות ליבם, של נערים ונערות בני גילכם".
"היום המשימה הזו, להגן על מדינת ישראל, מוטלת על כתפיכם. זכרו כי ללא אהבת המולדת, הדבקות במשימה, החתירה לניצחון, הרעות, השליחות, הדוגמה האישית וטוהר הנשק, לא יכון כאן עם בן חורין. צבא ההגנה לישראל, ומדינת ישראל, אנחנו, צריכים אתכם, צעירים, איתנים, מאוחדים, נחושים להושיט כתף, נחושים להמשיך ולנצח, נכונים אם צריך, לשלם מחיר".
בשעה 21:15 התקיים טקס "שירים לזכרם" בכנסת. רס"ר משמר הכנסת, יוסי שבת, וסגנו איתמר לוי, הורידו את הדגלים לחצי התורן. בין הנוכחים בטקס, יו"ר הכנסת, יריב לוין, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה, שר הביטחון בני גנץ, ושר הרווחה, איציק שמולי. בטקס השתתפו האמנים שרית חדד, אביב אלוש, עדן חסון, איתי לוי, חנן בן ארי ואניה בוקשטיין. אלוש שר לאביו של עמית בן יגאל, ברוך, והשניים התרגשו עד דמעות.
שר הביטחון גנץ אמר בין היתר: "כמעט 40 שנות שירות בצה"ל כחייל כמפקד, כקצין. נפלו לעיני מפקדים, חברים ופקודים רבים, כל אחד מהם עולם ומלואו של חלומות של חיים שנגדעו בעיבם. כל שנה חוזרים אליי הפנים של כולם, מלווים אותי בכל צער, ישראל למודת המלחמות, לא חולף כמעט שבוע ללא ציון לזכרו של לוחם שנפל להגנת הארץ הזאת".
בתל אביב התקיים טקס "שרים לזכרם", בהנחיית השחקן ואיש הטלוויזיה רון שחר. ברמת גן התקיים הטקס בהר הבנים בעיר בהשתתפות נציגי משפחות שכולות, חניכי תנועות נוער נבחרי ציבור ותושבי העיר.
בין הדוברים היתה גם ורדה פומרנץ, ששכלה את בנה סמ"ר דניאל פומרנץ במבצע צוק איתן. היא הקריאה שיר לזכר בנה ואמרה כי ככל שחולפות השנים זכרונו בציבור הרחב הולך ונעלם. "שני ברושים וחלקת קבר זה מה שנשאר לי ממך ילד שלי", אמרה פומרנץ.
ראש העיר כרמל שאמה הכהן נאם ואמר כי "דגלי ישראל מורדים לחצי התורן בכל הארץ ובנציגות ישראל ברחבי העולם, זה חצי שמהווה את המקסימום. הביטו על הדגל. אין יום בשנה שהוא משמעותי יותר וסמלי יותר. בעצמאות הדגל חגיגי ושמח אבל ביום הזה מבט על הדגל לא רק קורע לנו את הלב והופך לנו את הבטן, אלא הוא מסמן בשבילנו שאנחנו עם אחד מאוחד".
בהר הבנים בבני ברק התקיים טקס הזיכרון בהשתתפות נציגי המשפחות השכולות ובכירי העירייה. ראש העיר הרב אברהם רובינשטיין ניצל את הבמה להודות לחיילי פיקוד העורף שבשנה האחרונה לקחו חלק משמעותי בשגרת התושבים עם המאבק בנגיף הקורונה. "זה המקום להודות על שזכינו לפעילות עירונית מוגברת, מסורה ורחבת ההיקף בכל שעות היממה בשיתוף עם פיקוד העורף, להתמודד במסגרות רבות עם המגפה הקשה, ובהם המבצע הענק לחיסון תושבי העיר שבעקבותיו זכינו ברוך השם לצאת ממיצב למרחב".
הטקס הישראלי-פלסטיני: לא פורסם מיקום מחשש לעימותים
עשרות משפחות שכולות ומוזמנים, ביניהם חברי כנסת לשעבר נכחו אמש בטקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני שנערך זו השנה ה-16 ברציפות בצוותא תל אביב. הטקס המשותף שודר באינטרנט בשל העובדה שעל פי הנחיות הקורונה לא ניתן היה למלא את האולם. מנחי הטקס, יוסי צבר שהיה בתל אביב, וראידה אדון שהייתה ברשות הפלסטינית, דיברו בתחילתו על הכאב המשותף של שני העמים.
בשל אירועי השנים האחרונות סביב טקס זה, שכללו גם עימותים בין באיו לבין גורמים בימין הקיצוני, מיקומו לא פורסם הפעם. מארגניו סיפרו רק לאנשים שאושרו מראש על מיקומו, ומי שלא היה ברשימה לא הוכנס. המארגנים טענו אמש כי כ-200 אלף איש ברחבי העולם צפו בטקס.
ליילא אשיח אימו של קוסאי שנהרג סיפרה על מות בנה ששאף גז מדמיע. "הבכי שלנו לא עזר מול החיילים שלא נתנו לנו לעבור זמן מה וכשהגענו לבית החולים היה מאוחר מדי. גופו הקטן שסבל נכנע. קוסאי כבר לא יגדל הוא יישאר תינוק ולא ישוב הביתה. לא חיפשתי נקמה וכשהוזמנתי להשתתף בפורום המשפחות השכולות הבנתי שאובדן הוא אובדן. יש לנו את אותו סבל, אותן דמעות", אמרה.
גילי מייזלר, אחיו של גיורא, שהיה מבין הנעדרים המפורסמים של מלחמת יום כיפור עד שגופתו הושבה ארצה, סיפר על מותו. "כשחודש אחר סיום המלחמה, חזרו השבויים וגיורא לא חזר. הרגשתי שצומח בי משהו חדש, כמו אבן שקורעת לי את הלב. לקח לי הרבה שנים לגלות שקוראים לזה כאב. נדרשה תרופה והיא הייתה נקמה".
"במשך שנה השתתפתי בהפגנות עם תנועות ימין קיצוניות, ידעתי מדוע יש להילחם בערבים ולמה ישראל שייכת לנו. הוא נעדר למשך שנתיים וגם כאשר חזרה גופתו היעדרותו בערה בי. בתחילת התיכון הקמתי תנועת נוער ימנית ואקטיביסטית. אלא שאז לקראת סיום הלימודים בפגישה מקרית עם עלי ממזרח ירושלים והידידות שהתפתחה עימו העמידה את הכול במבחן. חוויתי חברות אמיתית עם האויב. כשהתבקשתי לדבר כאן, עלתה בי שוב שאלת הבגידה של גיורא, איני יודע היכן הוא היה ממוקם במפה הפוליטית, אבל אני יודע שהוא היה אוהב אדם".
השחקן ריצ’ארד גיר שלח ברכה מצולמת לנוכחים ואמר: "בימים אלו אנחנו בארצות הברית גם סובלים מאלימות, אך הדרך של האהבה תנצח. עד שלפלסטינים לא יהיה בית, גם ליהודים לא יהיה בית. אם נוכל לפתור את הקונפליקט זה יהיה שיעור לעולם על איך אפשר לפתור סכסוכים גדולים. כשאנחנו נפגשים ביחד ומשתפים את הסיפורים שלנו, אנחנו מגלים שאנחנו דומים. הסיפור של חלוקת הטריטוריה הזו עדיין לא הסתיים אבל אתם שם כותבים אותו. המסר צריך להיות של סליחה, חמלה ואור, כולנו בתוך זה ביחד".