קורונה? מישהו שכח לעדכן את שוק המשרדים
הרעב לרווחים של משקיעים, יזמים ורשויות מקומיות מקדם את בנייתם של עוד ועוד מגדלי משרדים, למרות הירידה בביקושים עקב המעבר לעבודה מהבית
- סיבוב פרסה? רק 30% מהמנכ"לים שוקלים לשלב עבודה מהבית
- "ארגונים ראו את האור. לחזור לחמישה ימי עבודה במשרד זה לכבות אותו"
- המנהלים "משגשגים" עכשיו בעבודה. והם היחידים
בתל אביב אחד מכל עשרה משרדים עומד ריק. בבני ברק - כמעט רבע. לאחרונה התברר שבישראל כולה כמחצית מהמשרדים החדשים, אלה שרק נבנו בשנה שעברה, יותר מרבע מיליון מ"ר, ריקים.
אז במקום להכניס כסף, המשרד שאמור היה להניב תשואה נאה פשוט עולה כסף. וזה לא רק החזר המשכנתא, למשל, או עלות השיפוץ, גם את הארנונה ודמי הניהול ממשיכים לשלם. על משרד של 200 מ"ר למשל, חמישית קומה במגדל סטנדרטי בגוש דן, עולה כרגע לבעלים שלו עשרת אלפים שקל בחודש רק בארנונה ודמי ניהול, ויש סיכוי לא רע שהוא לגמרי ריק. ומי שעדיין מנסים למצוא שוכרים מורידים מחירים: השכירות על משרדים ירדה בשנה האחרונה בכ-10%.
אבל משום מה, לא מפסיקים לבנות אותם. אנחנו כל הזמן מתבשרים על עוד ועוד מגדלים חדשים. כך, השנה יצטרפו לשוק עוד 275 אלף מ"ר משרדים רק באזור תל אביב. עד 2023 כבר מדובר בתוספת של מיליון מ"ר - פי שישה משלושת מגדלי עזריאלי יחד.
השוק מאחר
איך הגענו למצב הזה? קודם כל, כי השוק הזה מאחר. עוד לפני המגפה כבר היה ברור שבעולם הנוכחי, עם הטכנולוגיה והפקקים והדור הצעיר שמעדיף גמישות ונוחות - יש פחות ופחות עובדים קבועים במשרדים. הקורונה רק המחישה את זה באופן קיצוני, כשכולנו עברנו לעבוד מהבית וחלק מאיתנו נותרו מחוסרי עבודה. אבל עולם המשרדים עוד לא הפנים את העניין.
שנית, זו תוצאה של רעב לרווחים. המשקיעים המקומיים מצאו את עצמם מול דירות מתייקרות והחליטו ללכת על השקעה במשרדים, לעתים קרובות במסגרת קבוצתית וגם מצד הרשויות המקומיות, שנהנות מארנונה גבוהה משמעותית שמשלמים המשרדים ולכן המשיכו לאשר הקמה של עוד ועוד מגדלים.