השנה האחרונה, ועמה מגפת הקורונה, הביאה שינויים רבים בהרגלי העבודה של הישראלים ובהגדרת צורכי המחיה של המשפחה הישראלית. החלום הישראלי על בית עם גינה, שלרגע קט הפך להיות חלום על דירה עם מרפסת, חזר להיות רלוונטי, וביתר שאת. בין הגורמים שהרתיעו את החולמים על בית רחב ידיים וחצר היה המרחק ממקום העבודה, ואכן, כשעובדים בתל אביב קשה מאוד לחלום על בית פרטי בעיר עצמה בגלל המחיר, וקשה עוד יותר לחלום על בית בערי הלוויין היקרות מאוד, שהדרך מהן ואליהן פקוקה. אבל אז הגיעה הקורונה, וטרפה את הקלפים.
עובדים בבית, נוסעים פחות
המעבר לעבודה מהבית מתוך אילוץ של סגר התברר למעסיקים רבים כצעד אפשרי שלא בהכרח פוגם ביעילות העבודה, והפך עבור עובדים רבים לסטנדרט שיהיה קשה לחזור ממנו לאחור. ובהתאמה – כשהנסיעות לעבודה וממנה אינן יום-יומיות, אלמנט המרחק ממקום העבודה הופך להיות אקוטי פחות בבחירת מקום המגורים של המשפחה. וכך, מגרשים לבנייה פרטית באזורים שנחשבו "מנומנמים" הופכים להיות מבוקשים מאוד.
העבודה מהבית הביאה עמה צורך נוסף – מקום עבודה בתוך הבית עצמו. הדירות הצפופות, שהיו ברירת מחדל עקב קרבתן למקורות התעסוקה, הפכו לצפופות עוד יותר במצב שבו שני ההורים צריכים מרחב נאות לעבוד בו בתוך המרחב המשפחתי. מי שהסתפקו בעבודה מן הסלון בשעות השינה של הילדים הבינו שהצורך בחלל עבודה ביתי אינו מותרות, אלא חובה.
השנה האחרונה הדגישה ביתר שאת גם את הצורך של הילדים במרחב ללמוד בו מרחוק ואפילו עוד יותר את הצורך בגינה פרטית שבה יוכלו להוציא אנרגיה ולשחק בחופשיות וללא חשש. כל אלו גרמו להתעניינות מחודשת ומוגברת בבנייה פרטית של בתים צמודי קרקע באזורים שאינם אזורי הביקוש הקשיחים. בעלי מגרשים מבינים שהפוטנציאל של הנכס שברשותם מתעורר מחדש, וכמו תמיד – הזמן הוא כסף.
מגרשים ללא היתר בנייה פרושים ברחבי הארץ, במיקומים שונים, ומחירם נגזר מכמה פרמטרים: הלוקיישן: העיר, השכונה, הרחוב – כל אלו משפיעים על מחיר המגרש. תנאי השטח במגרש: גודלו, הפרופורציות שלו והגישה אליו. אחוזי הבנייה המותרים בתב"ע משפיעים גם הם, ובאופן כללי קשה לגזור כלל אצבע והשאלה כמה עולה מגרש דומה לשאלה כמה עולה מכונית. אבל דבר אחד משותף לכל סוגי המגרשים – כשהם עומדים ריקים, בעליהם מפסידים כסף.
מנקודת מבט של משקיעים חכמים למגרש ללא היתר בנייה יש פוטנציאל אדיר – אם הם יודעים כיצד לפעול ולזרז את ההיתר. מחיר מגרש עם היתר גבוה יותר, ומכיוון שיש להיתר תאריך תפוגה יש להתחיל את הבנייה מהר ככל האפשר. לכן לרכישת מגרש ללא היתר בנייה יש יתרון מבחינת המשקיע – הוא קונה במחיר נמוך יותר, ומתנהל עם לוח זמנים שאת ספירתו הוא מנהל בעצמו.
|
התמונות להמחשה בלבד
|
צילום: שאטרסטוק
|
מי מוציא את היתר הבנייה?
תהליך הוצאת היתר בנייה מתחיל במדידת השטח ובתוכנית אדריכלית מפורטת שהאדריכל מגיש לוועדת התכנון והבנייה של הרשות המקומית. השלב הזה צריך להתנהל בקצב מהיר, משום שהמדידה חייבת להיות בת חצי שנה, וכל עיכוב ידרוש מדידה נוספת - בעלות נוספת כמובן. תוכנית ההגשה של האדריכל, שנקראת בשפה מקצועית גרמושקה, עוברת לדיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה המתכנסת מדי כמה שבועות. המודד והאדריכל אינם הגורמים היחידים המעורבים בשלב הזה, ויש להשיג אישורים על תשתיות מגורמים שונים: אישורי כבאות, אינסטלציה ותשלומי אגרות שהעיסוק בהם גוזל זמן.
החשש הגדול של בעלי מגרשים מפני העיסוק בהוצאת ההיתר מובן. כמו בכל תחום, הניסיון מביא עמו תובנות, היכרות עם בעלי מקצוע ויכולות קיצור תהליכים ותפירת פתרונות מותאמי מגרש. השיטה שפיתחה חברה יוסיאן בילדינגס
– טיפול בנכס משלב ההיתר ועד הכניסה לבית היא מהפכה בעולם צמודי הקרקע: גוף אחד שמכיר את הפרויקט מתחילתו ועוד סופו, מהמדידה הראשונה ועד מסירת המפתח.
"השיטה המהפכנית של יוסיאן בילדינגס חוסכת זמן וחוסכת כסף רב, מסביר אלרם יוסיאן, הבעלים והמנכ"ל של חברת יוסיאן בילדינגס. "אנחנו מתחייבים ללוח זמנים מרגע קבלת היתר הבנייה, למחיר אטרקטיבי ולרמת גימור בסטנדרט גבוה, לפיקוח צמוד וניהול פרויקט בזמן אמת, כולל צילומי רחף של התקדמות הבנייה. חברת יוסיאן בילדינגס פועלת בפריסה ארצית, ומעניקה שירותים משלימים ובהם ייעוץ משפטי, ייעוץ פיננסי וייעוץ משכנתאות".
השקיפות שמעניקה חברת יוסיאן בילדינגס ללקוחותיה מלווה את הפרויקט כולו, כפי שמסביר אלרם יוסיאן: "מעבר להתחייבות ללוח הזמנים ולדיווח המתמיד מהשטח, הצעות המחיר הן ההצעות המפורטות והמדויקות ביותר. כל החיפויים, המיזוג, הדלתות, המשקופים, הניקיון בתום הבנייה, הפיתוח, הגינה וכל אלמנט נוסף – כל העלויות ידועות מראש, כולל הסברים מדויקים של תהליך העבודה. לשקיפות מסוג זה יש ערך כלכלי גבוה, ולא פחות מכך שקט נפשי עבור הלקוח, וביטחון מלא בתקציב שנקבע מראש, ללא הפתעות וללא חריגות.
"השנה האחרונה היא ללא ספק שנה של התעוררות בתחום , והחזון שלי ושל החברה שאני עומד בראשה הוא להסדיר את תחום הבנייה הפרטית, ולהעניק ללקוחות שלנו את בית חלומותיהם במינימום התעסקות ובמקסימום שביעות רצון", מסכם יוסיאן.