$
מט"ח וסחורות

הפד פרסם את הפרוטוקולים ממרץ: הדולר ביום 5 של ירידות מול השקל

הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב חשף את תוכן פגישת בכיריו מאמצע מרץ: דבק בהמשך מדיניות הרכישות שלו של אג"ח ב-120 מיליארד דולר בכל חודש, עד להתאוששות כלכלית מלאה; הדולר נחלש ב-0.4% ונסחר תמורת 3.28 שקלים; בנק ישראל רכש ברבעון הראשון כמעט מחצית מ-30 מיליארד דולר שהבטיח לרכוש במהלך השנה כולה

נועם לנדמן 11:4808.04.21

הדפסת הכסף המאסיבית רחוקה מסיום: הדולר רושם הבוקר (ה') נסיגה מול השקל - יום חמישי ברצף: נחלש ב-0.4% ונסחר תמורת 3.28 שקלים. היורו נחתך ב-0.6% ונסחר ב-3.90 שקלים. הפאונד נסוג ב-1% ונסחר ב-4.51 שקלים.

 

בשוק העולמי הדולר בעיקר רושם ירידות מול המטבעות העיקריים: מול סל 6 המטבעות נסוג המטבע האמריקאי ב-0.1% ל-92.375 נק'. ובאופן פרטני, הדולר רושם ירידות קלות מול היורו, הפאונד, הין והדולר האוסטרלי, ועליות לעומת היואן.

 

 

הדולר נסוג מול השקל יום חמישי ברצף הדולר נסוג מול השקל יום חמישי ברצף צילום: שאטרסטוק

 

הלילה חשף הפד פרוטוקלים מהפגישה של בכיריו במהלך חודש מרץ: לפי הפרוטוקולים מהפגישות שנערכו ב-16-17 במרץ, הבנק המרכזי דבק בהמשך מדיניות הרכישות שלו של אג"ח ב-120 מיליארד דולר בכל חודש, עד להתאוששות כלכלית מלאה בארה"ב.

 

בפד אמנם ערים לצמיחה הכלכלית במשק האמריקאי שמתאושש מהמשבר, כך לפי הפרוטוקולים, אך ימתינו להתקדמות נוספת (בעיקר לתעסוקה מלאה במשק) טרם יחליטו על הקלה ניכרת בסיוע הפדרלי.

 

שינוי במדיניות יהיה מבוסס "אך ורק על תוצאות ולא על תחזיות", כך עולה מהפרוטוקולים.

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "דוחות בנק ישראל לפיהם הבנק רכש 2 מיליארד דולר בחודש מרץ, מותירים לבנק תחמושת עד לסוף השנה בהיקף מוגבל של פחות מ-2 מיליארד דולר לחודש. דבר זה עשוי לחייב את בנק ישראל להגדיל את רכישות המט"ח אף מעבר ל-30 מיליארד דולר שהוכרזו בתחילת השנה. התרחבות גיוסי ההון של חברות הסטארטאפ בשוק המקומי וכניסת מאסיבית של השקעות זרות, מוסיפים אף הם שמן למדורה ותורמים ללחץ לייסוף השקל. מנגד, החזרה לשגרה, חידוש הטיסות לחו"ל והתרחבות משמעותית בפעילות הכלכלית ובצריכה הפרטית, מקזזים חלק מעודפי ההיצע".

 

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות: "בנק ישראל רכש בחודש מרץ מט"ח בהיקף של קרוב ל-2 מיליארד דולר, לאחר רכישות של קרוב ל-12 מיליארד דולר בחודשים ינואר ופברואר במצטבר. כך שברבעון הראשון של השנה הבנק רכש כבר כ-46% מסך תוכנית רכישות המט"ח השנתית (30 מיליארד). יחד עם זאת, הנגיד ירון הבהיר לאחרונה מספר פעמים כי במידת הצורך בנק ישראל יוכל להגדיל את תוכנית רכישות המט"ח גם אל מעל ליעד. על רקע רכישות העתק, יתרות המט"ח של בנק ישראל עלו במרץ לרמת שיא של כ-186 מיליארד דולר".

 

פריימן מוסיף כי "המגמה החיובית בשוק המניות בעולם והתחזקות המטבעות אל מול הדולר תורמים אף הם לייסוף השקל. להערכתנו, בטווח הקצר, הדולר עשוי להמשיך ולהתנהל בתחום שערים רחב, אולם במבט לטווח ארוך השקל ישוב ויתחזק וישלח את הדולר לעבר רמות השפל".

 

מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, ויקטור בהר: "בנק ישראל רכש במרץ 2 מיליארד דולר ומתחילת השנה 13.7 מיליארד דולר. זה מותיר לבנק ישראל כ-1.8 מיליארד דולר רכישות לחודש עד סוף השנה. להערכתנו, סכום זה אמור להספיק בכדי למנוע התחזקות של השקל בחודשים הקרובים. יש לזכור שפתיחת השמים אמורה להקטין מעט את לחצי הייסוף (אנשים קונים דולרים בשביל השהות בחו"ל)".

x