$
בורסת ת"א

עבור רשתות המלונאות, הקורונה היתה רק שיעול

השוואה בין ביצועי שלושה סקטורים שנחבטו קשות במשבר הקורונה מעלה: מניות המלונות רשמו עליות תלת־ספרתיות מאז השפל הגדול של 2020, בקרב הבנקים השיפור מתון יותר ובחברות האנרגיה עדיין חולמים על היום שאחרי

חזי שטרנליכט 06:5706.04.21

אחת השנים הקודרות שידע ענף המלונאות קרובה לסיומה, ככל שזה תלוי בשוק ההון המקומי. מגפת הקורונה זימנה סדרה ארוכה של סגרים ומגבלות, והסגר הראשון, בחג הפסח הקודם, כלל מגבלות חמורות שהגבילו את תנועת האזרחים ושיתקו כמעט לחלוטין את ענף המלונאות. אלפי עובדים הוצאו לחופשות כפויות והתוצאה לא איחרה לבוא לידי ביטוי בבורסה. המשקיעים שלחו את מניות שלוש חברות המלונאות העיקריות בבורסה, פתאל החזקות, רשת מלונות דן וישרוטל, לנפילות חדות, והן הגיעו לשפל במחצית השנייה של מרץ 2020.

 

 

לאחר ההשבתה הכמעט מוחלטת בסגר הראשון הגיעה התאוששות מסוימת ביציאה ממנו - ואז נחת סגר שני וחמור בחגי תשרי. אחת העונות העמוסות עם שיעורי התפוסה הגבוהים במלונות. המלונאים נאלצו להוציא את העובדים שוב לחל"ת, ותלו תקוות במודל "האיים הירוקים" שהחריג את אילת וים המלח ואיפשר להם לקבל מרווח נשימה מסוים בפעילותם.

 

 

בבורסה התרסקות המניות היתה מהירה וכואבת. במיוחד בלטה רשת המלונאות פתאל החזקות, שבשליטת דוד פתאל, שמנייתה צללה ב־86.2% מהשיא שרשמה בתחילת 2020. שתי החברות האחרות, מלונות דן וישרוטל, נפלו בשיעורים דו־ספרתיים מתונים יותר, 40.7% ו־46% בהתאמה. נראה כי הסחירות הנמוכה בשתי החברות עזרה להן לרכך את הנפילה במהלך המשבר, כמו גם המיקוד שלהן במלונות בישראל למול הפעילות הערה של פתאל באירופה, שהצליחה בחודשים האחרונים להתחיל לצאת מהמגפה.

 

מאז נקודת השפל במרץ 2020 הספיקו חברות המלונאות לזנק בשיעור תלת־ספרתי בממוצע. ישרוטל כבר הצליחה לעקוף אפילו את נקודת השיא ערב המשבר, אך ההתאוששות המהירה והחדה ביותר היתה של רשת המלונות פתאל, שבשפל אפילו הוצאה ממדד הדגל של הבורסה, ת"א־35, ומאז רשמה עלייה של 367%.

 

השווי של רשת המלונאות צלל מ־8 מיליארד שקל בתחילת 2020 לאזור 1.1 מיליארד שקל, וחזר כיום לרמה של 5.55 מיליארד שקל, שווי המקרב את פתאל לחזור בעתיד

למדד הבורסאי הראשי. ההתאוששות החדה מסמלת שבעיני המשקיעים, אפשר להתחיל לשים את מאורעות שנת הקורונה מאחורינו ולהתמקד בעתיד.

 

הבנקים בעלייה דו־ספרתית

 

מניות המלונאות, מלבד פתאל, לא נכללות במדד תל־אביבי כלשהו, אך מדד ת"א־125 מהווה עבורן נקודת ייחוס משום שמלונות דן וישרוטל היו יכולות להיות מועמדות לכניסה אליו אילו היה להן נתח אחזקות ציבוריות מספיק גדול.

 

מניות ישרוטל, פתאל ודן עלו בשיעורים חדים של 103.9%, 366.8% ו־65.9% בהתאמה מאז השפל במרץ אשתקד. התשואה הממוצעת לשלושתן עומדת על 178.9%. ישרוטל עקפה את השיא ערב המשבר, מלונות דן קרובה מאוד ונמוכה רק ב־1.6% משיא זה, שרשמה בפברואר בשנה שעברה.

 

חרף הזינוק התלת־ספרתי של פתאל, יש לה עוד לאן לטפס, והיא נמוכה ב־35.6% מהשיא שבו פתחה את 2020. הסיבה, ככל הנראה, נעוצה במיקומם של חלק נכבד ממלונותיה באירופה. שיעורי התפוסה ברשת באוגוסט האחרון, כשיצאנו מהסגר הראשון ואילת נפתחה במידה מסוימת למבקרים, עמדו על 48.8%.

 

במצגת שהעבירה הרשת עם פרסום התוצאות ל־2020 בשבוע שעבר, היא העריכה שבמרץ שיעור התפוסה הממוצע בחדרי המלון שלה יעמוד על 18%, שיפור ביחס לשפל של 9.7% בלבד בינואר האחרון, שהיה מוכה סגרים ונחשב ממילא לחודש חלש בענף. בשפל, אפריל 2020, עמד שיעור התפוסה הממוצע על 2.3% בלבד.

 

שני תחומים נוספים הניבו ירידות חדות למניותיהם תל אביב - הבנקים וחברות האנרגיה. אלה נחשבו לסקטורים פגיעים במיוחד. מיתון קשה עלול לפגוע ביכולת הלווים להחזיר את התשלומים לבנקים ולגרור את אלה להפסדים כבדים. השיתוק הגלובלי שהוביל למחיר חבית נפט שלילי במהלך אפריל 2021, ריסק את מניות חברות האנרגיה בעולם.

 

שלוש מניות הבנקים הגדולות מבחינת שווי שוק הן הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות. אלה טיפסו בהתאמה ב־47%, ב־50% וב־68% לעומת השפל של 2020, ורשמו ממוצע התאוששות של 55%. נתון זה נמוך מההתאוששות שהציגו מניות המלונאות, שעלו מנקודות השפל בממוצע ב־179%.

 

דוד פתאל, בעל השליטה ברשת פתאל. היחיד שעדיין רחוק מרמות השיא דוד פתאל, בעל השליטה ברשת פתאל. היחיד שעדיין רחוק מרמות השיא צילום: עמית שעל

 

באנרגיה יש כברת דרך לעלות

 

בתחום האנרגיה נבחנו מניות החברות המובילות במונחי שווי שוק במדד ת"א־נפט וגז: אנרג'יאן, שותפות דלק קידוחים וקבוצת דלק. אלה ספגו נפילות חדות ב־2020 אך רשמו מאז תשואה ממוצעת של 175%. קבוצת דלק, שהתרסקה מהשיא ערב המשבר לשפל ב־12 במרץ בלא פחות מ־90%, הספיקה לזנק מאז ב־205%. עם זאת, לקבוצה שבשליטת יצחק תשובה נותרה כברת דרך: עליה לטפס עוד 72.5% עד שתצא מהבור שנכרה לה ב־2020. מגזר האנרגיה עדיין רחוק מרמות השיא ערב המגפה, ושלוש המניות שנבחנו נמוכות ב־42.1% בממוצע מרמות השפל שלהן. המניות הללו נפלו בשיעורים חדים יותר מהמלונאות, אך התאוששו בקצב דומה.

 

גם מדדי הבורסה הרלבנטיים הצליחו להתאושש. מדד ת"א־125 עלה ב־52.3% מאז נקודת השפל שלו ב־23 במרץ 2020. המדד כבר הספיק לעקוף ב־0.6% את רמת השיא שרשם בשנה שעברה, ולמעשה אפשר לומר שהוא משאיר את הקורונה מאחוריו. מדד הבנקים ומדד ת"א־נפט וגז עדיין נמוכים מרמות השיא שקדמו למגפה - מדד הבנקים נמוך ב־9.4% ומדד ת"א־נפט וגז נמוך ב־35%.

 

* * *

 

בעולם לא חיכו לחיסון: מניות הענף כבר בעליות

 

עד כמה שענף המלונאות בישראל הצליח להתאושש מנקודות השפל, החברות המובילות בעולם כבר הגיעו לרמות שעקפו את השיא ערב המשבר. אף שמדינות רבות נאנקות תחת סגרים ומגבלות, ונראה שהדרך של אירופה עוד רחוקה מהשלמת מבצע חיסונים מהיר ויעיל, המשקיעים כבר מביטים קדימה. מניית רשת המלונאות הילטון גבוהה ב־12.8% מהשיא שלה בשנה החולפת, שנרשם בתחילתה. גם המניה של רשת אינטרקונטיננטל עקפה את השיא ערב המשבר ב־13.9%. מניית רשת המלונות היאט עדיין לא שם אך קרובה לחזור לרמת השיא, ונמוכה ממנה ב־1% בלבד.

x