סבב ההתייעצויות נגמר - ולנתניהו המספר הגבוה ביותר של ממליצים
בתום יום ההתייעצויות אצל הנשיא - נתניהו עם 52 ממליצים, לפיד עם 45; נקודת המפנה חלה כשבתקווה חדשה החליטו שלא להמליץ על אף אחד מהמועמדים; מספר 2 של סער יפעת שאשא ביטון לנשיא: "זמן את לפיד ובנט להידברות"; ריבלין סירב: "זו התערבות פוליטית". המשותפת ורע"מ החליטו גם הן שלא להמליץ על אף אחד
לאף אחד אין 61, כרגע: בזה אחר זה מגיעים היום (ב') להתייעצויות בבית הנשיא נציגי הסיעות וימליצו על מועמדם לראשות הממשלה. במערכת הפוליטית מעריכים כי מי שנחשב לבעל הסיכויים הטובים ביותר להקים ממשלה בראשותו הוא דווקא זה שמחזיק במספר הממליצים הנמוך ביותר - יו"ר ימינה נפתלי בנט - שמפלגתו קיבלה בבחירות האחרונות שבעה מנדטים בלבד.
- קוים להצבעה: כך התאדו קולות הליכוד בבחירות
- ארבע קושיות למשק לתקופה של אחרי הבחירות
- נתניהו איבד 7,500 קולות ביישובים החרדיים, והוסיף 10,000 בערביים
21:15 - רע"מ לא המליצה על אף אחד; סבב ההמלצות הסתיים: נתניהו עם 52 ממליצים, לפיד עם 45
רע"מ לא המליצה לנשיא המדינה ראובן ריבלין על אף אחד מראשי המפלגות להרכיב את הממשלה. לאחר שכל נציגי המפלגות הגיעו למשכן הנשיא כדי להציג בפני ריבלין את המלצתם, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל את מספר הממליצים הרב ביותר - 52 ממליצים (הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית). על יו"ר יש עתיד יאיר לפיד המליצו 45 (יש עתיד, כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו ומרצ) ועל יו"ר ימינה נפתלי בנט 7 (ימינה). 16 נמנעו.
20:20 - הרשימה המשותפת לא המליצה על איש
הרשימה המשותפת לא המליצה לנשיא המדינה ראובן ריבלין על אף אחד מראשי המפלגות להרכיב את הממשלה. לראש הממשלה בנימין נתניהו יהיה את מספר הממליצים הרב ביותר. כרגע לנתניהו יש 52 ממליצים (הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית), ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד 45 (יש עתיד, כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו ומרצ) וליו"ר ימינה נפתלי בנט 7 (ימינה). הבאים להגיע לנשיא, והאחרונים, הם נציגי רע"מ.
19:20 - תקווה חדשה לא ממליצה על אף אחד
אנשי תקווה חדשה של גדעון סער - שהגיעו אל הנשיא - הודיעו כי לא ימליצו על אף אחד. בעקבות זאת, לבנימין נתניהו צפוי להיות מספר הממליצים הרב ביותר.
"כנציגי תקווה חדשה יצאנו למערכת הבחירות הזו וראינו את מערכת הבחירות ואמרנו שאגו לא יהיה שיקול", אמרה ח"כ יפעת שאשא-ביטון. "עשינו מאמצים רבים כדי שיגיעו הצדדים להבנות לצערנו הרב הם לא הקשיבו להמלצות שלנו וניהלו מגעים ישירים רק ממוצאי שבת האחרון. לכן, אנו נמצאים במציאות מורכבת אחרי שלוש מערכות בחירות. אנו ממליצים לזמן את לפיד ובנט יחד, שימצאו את הפתרון".
הנשיא השיב לה כי הוא מבקש להימנע מהתערבות פוליטית. "תפקידי כאן הוא לקיים התייעצויות עם העם בישראל על-ידי הנציגים שבחר, על מי להטיל את משימת ההרכבה. את קוראת לי להתערב במצב שבו אחת מהקבוצות תזכינה בבכורה. איך אני יכול להתערב בנושא שהוא פוליטי לכל דבר? אני צריך לבוא ולקבוע מי האדם שהציבור כולו תומך גם אם אין לו רוב. גם אם יש היגיון רב בדברייך, אני לא יכול לעזור ברמה הנשיאותית", אמר לה.
18:35 - מרצ ממליצה על לפיד, שעולה ל-45 ממליצים
לאחר שהחליפה זמנים עם הרשימה המשותפת הגיעה מרצ לבית הנשיא והודיעה על תמיכתה בלפיד, שעולה כעת ל-45 ממליצים, קצת פחות מנתניהו. ריבלין אמר לנציגי הרשימה, בראשם היו"ר ניצן הורוביץ: "אני באמת חושב שבניית הגשרים היא חשובה ביותר. אני מוכרח לומר שגם שמעתי התבטאויות והבנות שאנחנו צריכים היום להסתכל קדימה על מנת לפתור בעיות, ושמחתי לשמוע שזאת עמדתכם".
הורוביץ הודיע על ההמלצה על לפיד. "הסיכויים שלו להרכיב ממשלה הם ממשיים. כבר דנו בדברים. יש לדעתי אפשרות ריאלית להרכיב ממשלה, נכון זה לא ההרכב המובן מאליו, נכון תידרש כאן גמישות ופשרה, אך זה ימנע בחירות חמישיות. המפלגות שרוצות להחליף את השלטון יעשו את המאמץ. אפשר לעשות את זה", אמר. הורוביץ קרא לנשיא שלא להעניק את המנדט לנתניהו: "פשוט משום שהוא עומד למשפט פלילי, לא ראוי בעיננו שמועמד לראשות ממשלה יהיה בבית המשפט תחת אישומים פליליים חמורים. זה גם שיקול שאנחנו חושבים שחייב להיות בפניך".
ריבלין התייחס לסוגיה: "הבנתי את הבעיה שהיא מעלה ומעוררת, והיא ראויה לשיקול דעת. אני לא תמיד שמח להשתמש בשיקול דעתי, אבל אני לא מפחד להשתמש בו. השאלה היא האם הנשיא יכול להגיד 'כנסת יקרה, אני כנשיא מבטל את החוק?' זאת בהחלט שאלה שיכולה להישאל על ידי ציבור גדול. הסוגיה באמת מטרידה את שנתי".
17:25 - הציונות הדתית בבית הנשיא: "סמוטריץ' לא הגיע בשל פגישה חשובה"
מספר 2 במפלגת הציונות הדתית, מיכל וולדיגר, הודיע לריבלין כי מפלגת הציונות הדתית ממליצה כצפוי על ראש הממשלה נתניהו. וולדיגר ציינה כי יו"ר הרשימה, ח"כ בצלאל סמוטריץ', לא הגיע לבית הנשיא בשל "פגישה חשובה בענייני דיומא". היא ציינה "אנחנו חושבים שלנתניהו ישנם הסיכויים הגדולים ביותר. אנחנו סבורים שיש ביכולתו להרכיב ממשלה, עובדים על זה כעת".
חבר הכנסת החל ממחר, עו"ד איתמר בן גביר, טען בפני הנשיא כי "העם בחר ימין". לדבריו, "65 מנדטים לפי מיטב הספירה שלנו הצביעו לימין, שתהיה כאן התיישבות בארץ, רפורמה במערכת המשפט. צריך לכבד את דעת הרוב". ריבלין השיב לו: "אם הרוב יאמר אני לא רוצה איש זה או אחר אז כל מה שאני שומע זה את רחשי העם, אתם העם בין בחירות לבחירות".
בן גביר הדגיש כי ישנה אפשרות שאנשי "רק לא נתניהו" ישנו את דעתם. "אני חושב שזה הפתרון וזה מה שהעם רוצה", ציין.
17:15 - הרשימה המשותפת תחכה להמלצת סער, התחלפה בלו"ז עם מרצ
הרשימה המשותפת התחלפה עם מרצ בסדר מצעד הממליצים בבית הנשיא. ברשימה המשותפת מעדיפים להיכנס למשכן הנשיא רק לאחר שישמעו על מי החליטו נציגי תקווה חדשה להמליץ בפני ריבלין.
16:40 - ישראל ביתנו המליצה על יאיר לפיד להרכבת הממשלה
הנשיא חזר מההפסקה בת השעתיים, וקיבל את נציגי ישראל ביתנו, בהם היו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. "עד היום בדרך כלל היו לנו שני מועמדים, אנחנו רק במחצית הדרך יש לנו כבר 3 מועמדים והשאלה שלי היא במי אתם ממליצים בפני", פנה הנשיא לליברמן. "אני מוכרח לומר שהמאזניים די שקולות, למרות שיש יתרונות כאלו ואחרים למועמד כזה או אחר מבין השלושה, יחד עם זאת אני לא רואה עדין מצב שבו אנחנו מייצרים קואליציה בת קיימא שתוכל לקיים את המדינה".
ליברמן כצפוי המליץ על יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, ואמר: "אצלנו זה מאוד פשוט. מילה זאת מילה, וכל מה שאמרנו לפני הבחירות תקף אחריהן. הצהרנו בצורה חד משמעית שאנחנו נמליץ על המועמד של המפלגה שתביא את מרבית המנדטים מגוש השינוי - ולכן המלצה שלנו היא ללא ספק על יאיר לפיד". עם זאת, ליברמן אמר שאם הוא יראה שיהיה מועמד אחר עם סיכויים גבוהים יותר, הוא לא פוסל אף אחד מלבד נתניהו.
16:15 - מצעד הממליצים מתחדש: מחכים להכרעת סער וטיבי
השאלה מי יקבל את מספר הממליצים הגבוה ביותר תלויה כעת ביו"ר תקווה חדשה, גדעון סער וביו"ר תע"ל, אחמד טיבי. אחרי כשעתיים של הפסקה, ב-16:30 ייכנסו נציגי ישראל ביתנו לבית הנשיא, ואחריהם יתר נציגי הרשימות.
עד כה הליכוד, ש"ס ויהדות התורה המליצו על בנימין נתניהו לראשות הממשלה, ויש לו 46 ממליצים. בהמשך גם הציונות הדתית צפויה להמליץ עליו, ולנתניהו בסיום היום אמורים להיות 52 ממליצים. מנגד, יש עתיד, כחול לבן והעבודה המליצו על יאיר לפיד, ולו יש בינתיים 32 ממליצים. כחול לבן ובני גנץ הודיעו לפני הגעתם על ההחלטה להמליץ על לפיד, שעליו ימליצו גם נציגי ישראל ביתנו ומרצ. ימינה הודיעה כי היא ממליצה על יו"ר המפלגה נפתלי בנט לראשות הממשלה, וכרגע יש לו את 7 הממליצים של מפלגתו.
חד"ש ובל"ד, שתיים מהמפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת, הודיעו כי לא ימליצו על אף מועמד. אבל תע"ל של אחמד טיבי טרם פרסמה הודעה דומה, ואם היא ותקווה חדשה של סער יחליטו בסופו של דבר להמליץ על לפיד יהיו לו 53 ממליצים - בדיוק אחד יותר מנתניהו. זאת, בהנחה שרע"מ של מנסור עבאס לא תמליץ על איש.
14:00 - נציגי מפלגת העבודה המליצו על לפיד
חברי הכנסת המיועדים עמר בר לב, אמילי מואטי והרב גלעד קריב הגיעו לבית הנשיא. "מפלגת העבודה היא אחת מהסיעות הבכירות ביותר בכנסת לדורותיה", אמר ריבלין. "בשלבים כאלה ואחרים היו עליות ומורדות, אבל זו סיעה שחלקה רב, אם לא מכריע, בהקמתה של המדינה". בר לב אמר כי המלצת המפלגה היא להטיל על יאיר לפיד את המנדט להרכבת הממשלה, ופנה לנשיא: "לפיד עומד בראש המפלגה הגדולה מבין המפלגות המכונות 'גוש השינוי', והיא יותר כפולה בגודלה מהמפלגות האחרות".
ריבלין שאל את בר לב אם מפלגתו פוסלת את אחת המפלגות שנבחרו לכנסת, וחבר הכנסת התחמק מעט, והשיב שמפלגת העבודה תהיה מוכנה לשבת בכל קואליציה בראשות יאיר לפיד. לבסוף אמר כי לא יהיו מוכנים לשבת עם נתניהו. "אנחנו חושבים שזו תקופה שצריך להתאחד סביב הנושאים הבריאותיים והכלכליים במדינת ישראל. גם אם זאת לא ממשלת החלומות שלנו - נהיה חלק ממנה".
חברת הכנסת המיועדת מואטי, שעבדה בעבר כיועצת בבית הנשיא, הדגישה שמפלגתה לא תפסול את הליכוד. "בוער לנו לחזור לדבר על פוליטיקה של חזון וערכים. הדרך הטובה ביותר לחזור לזה היא להבין שכל הקולות הם לגיטימיים". ריבלין השיב למואטי כי אל לה להיות אופטימית מדי. הרב קריב בירך בפתח דבריו ואמר כי הוא מקווה שבעתיד יהיו גם מועמדות לראשות הממשלה ולנשיאות המדינה. "אנחנו מאמינים שקואליציית השינוי תוקם על-ידי חבירה של כוחות פוליטיים ממחנות ושבטים שונים זו אינה נקודת חולשה, אלא נקודת חוזקה. זה הדבר שהחברה הישראלית זקוקה לו בימים הקשים האלה, גם בשל הקורונה, וגם בשל מגפת ההתבהמות של השיח הפוליטי".
13:15 - יהדות התורה: "הבלוק נשאר"
חברי הכנסת יעקב ליצמן, אורי מקלב, מאיר פרוש ומשה גפני הגיעו לביתו של הנשיא. "אנחנו במצב שבו שיש לי שלושה מועמדים", אמר הנשיא לנציגי יהדות התורה והחל להעלות זכרונות מימיו כחבר כנסת לצד המפלגה החרדית. "אני זוכר את ועדת הכספים יושבת עע נושאים לא פשוטים, והצלחנו להתגבר. השאלה אם כאן נצליח להתגבר. יש שאלות ערכיות שמתעוררות אבל כולן היו בפני הציבור עצמו - ואתם נציגים של קבוצות משמעותיות".
גפני היה הראשון לדבר והמליץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו להרכיב את הממשלה הבאה. לאחר מכן שיבח את ריבלין על התנהלותו כנשיא ואמר שהצליח לייצג את העם. גפני החל לדבר באריכות על משבר הקורונה והאשים את היחס לחברה החרדית: "היו הרבה הפרות של הנחיות משרד הבריאות, בכל החוגים ובכל המקומות, והייתה קבוצה לא קטנה שכל הזמן שמה אותנו במוקד. כל הזמן הפוקוס שלה היה על הציבור החרדי". לדבריו, "המציאות היא שיודעים כמה שמרנו ואנחנו מודים לקדוש ברוך הוא שהתחלואה ירדה. עכשיו אנחנו מרגישים שייכות לציבור. יש כאלה שנגדנו ומה שנעשה לא יעזור, אבל יש ציבור יותר גדול, ציבור מסורתי, שמרגישים אהבה אליו ואהבה ממנו אלינו".
12:35 - ימינה המליצה על נפתלי בנט להרכבת הממשלה
"אנחנו בעיצומן של ההתייעצויות, והוגשו עד לרגע זה שני מועמדים שהציגו את מועמדותם, ושניהם נתמכו אחד על-ידי מפלגה בת 9 מנדטים והשנייה בת 8 מנדטים", אמר ריבלין לנציגי ימינה איילת שקד ומתן כהנא שהגיעו אליו אחרי התייעצויות ממושכות ברכבם. "אנחנו מבקשים לשמוע קודם כל מה המלצתכם לגבי המועמד אשר אני אטיל עליו להרכיב ממשלה, כי אנחנו במצב שבו קשה לראות איך תורכב הממשלה ועל מי אתם מבקשים שנטיל את התפקיד".
שקד אמרה לריבלין כי המועמד של ימינה לראשות הממשלה הוא נפתלי בנט. "למרות שלמועמדים אחרים יש יותר ממליצים, אנחנו חושבים שלו יש את הסיכוי הגבוה ביותר להרכיב ממשלה", טענה שקד. "אם הנשיא ימליץ על מועמד אחר, הבקשה שלנו היא לעשות סבב התייעצויות נוסף כדי שנפתלי בנט יקבל את הצ'אנס השני". ריבלין השיב לשקד כי "את מבקשת להמליץ על בנט מתוך ידיעה שבסיבוב הזה הוא לא יוכל לקבל את זה". ח"כ כהנא טען כי גם בסיבוב הראשון בנט יהיה בעל הסיכויים הגבוהים ביותר.
יש לי בעיה", אמר הנשיא. "החוק הקיים קובע בצורה מפורשת שמי שהוטלה עליו משימת הרכבת הממשלה - הוא האדם שצריך לעמוד בראש אותה ממשלה. נפתלי בנט יכול להיות ראש ממשלה בשלב זה רק אם יהיה מועמד שיש לו אפשרות להשיג 61 ממליצים". ריבלין שאל איך הוא אמור להטיל את המנדט על המועמד שיש לו רק שבעה ממליצים, ושקד השיבה כי אם המפלגות האחרות לא היו מחרימות אחת את השנייה, לבנט יכול היה לסיות סיכוי. "ייתכן שאחזיר את המנדט לכנסת", אמר ריבלין, ושקד אמרה שיהיה ראוי אם המועמד הראשון ייכשל בהרכבת הממשלה, שבנט יקבל את ההזדמנות אחריו.
ריבלין שאל את ימינה, כמו את שאר המפלגות, אם יסכימו לתמוך במועמד אחר. שקד התחמקה ואמרה שראש הממשלה צריך להיות איש ימין, וכזה הוא בנט, כלשונה.
כהנא הוסיף כי "ימינה לאורך כל הבחירות התחייבה לבוחריה שתקום ממשלה יציבה ונמנע בחירות חמישיות. לצערי, חלק מראשי המפלגות מתנהגים כאילו אנחנו בקמפיין בחירות חמישיות ונעשה את כל מה שאנחנו יכולים למנוע את הסיטואציה הזאת, כי זה יהיה אסון לישראל שגם ככה בשסע חברתי עמוק".
11:45 - אנשי כחול לבן נכנסו לבית הנשיא
אחרי שהודיעו שיאיר לפיד יהיה המועמד לראשות הממשלה מטעמם, נציגי המפלגה שהצטמקה מ-33 מנדטים ל-8 הגיעו לבית הנשיא. ריבלין אמר לחברי המפלגה חילי טרופר, אורית פרקש הכהן ויעל רון בן משה: "הדמוקרטיה מיצתה את עצמה אחרי ארבע מערכות בחירות".
שר התרבות חילי טרופר אמר לנשיא כי אחרי ההתייעצויות במפלגה הוחלט להמליץ על יאיר לפיד, כיוון שהוא עומד בראש המפלגה הגדולה ביותר בגוש להחלפת נתניהו. "יש לנו מחויבות לשינוי", אמר טרופר. "מבינים את מורכבות הבחירות, אך יש לנו אתגר להקים ממשלה יציבה ואסור לוותר על החלום הזה. נמשיך לפעול עד שנמצה את הסיכוי להקים ממשלת שינוי".
ריבלין שאל את חברי כחול לבן איך הם רואים את אותה ממשלת פיוס, ועל איזה רוב היא תישען. טרופר השיב: "זה נכון שהעם חצוי, אך יש רוב לממשלת השינוי. כל המפלגות יכולות להתכנס, למעט אולי הקצוות וההתנגדות העקרונית שלנו לשבת עם נתניהו. טובת המדינה מול עינינו. אם כולם יתגייסו למשימה ולפיד יקבל את המנדט - נוכל לרכז את המאמץ להקים פה ממשלה". פרקש הכהן הוסיפה כי "המטרה המרכזית היא לייצר חיבורים ולהוציא את הציבור מהמערבולת הבלתי נגמרת שבה אנו נמצאים בגלל אדם אחד".
הנשיא השיב לחברי כחול לבן: "בשולחן הזה אינני יכול לעסוק במשאלות לב, והנושא הערכי עמד בפני העם בבחירות האחרונות. ייתכן שהערכים שהנשיא רואה הם אינם הערכים שהעם רואה. אני שואל אתכם: יש מפלגה שאתם מסרבים לשבת איתה? האם מלחמת התרבות בישראל היא נושא קיצוני?". טרופר השיב לו כי כחול לבן לא מוכנה לשבת תחת נתניהו כעניין ערכי, אך כשנשאל אם הוא פוסל את הליכוד, השיב בשלילה. "אנחנו לא פוסלים מפלגות ערביות, רק את הקצוות", אמר טרופר. כשנשאלו אם לפיד הוא המועמד היחיד שימליצו עליו, אמר טרופר כי יתמכו בכל מועמד מגוש השינוי שיוכל להביא את מספר הממליצים הרב ביותר.
11:30 - מסתמן: המשותפת לא תמליץ על מועמד לראשות הממשלה
אחרי שבל"ד הצהירה שלא תתמוך באף מועמד להרכבת הממשלה, חד"ש של איימן עודה הולכת בעקבותיה ומודיעה גם היא שתימנע מלהצביע. בתע"ל של אחמד טיבי עוד לא הצהירו על המועמד מטעמם - אך גורמים במפלגה אמרו ל-ynet כי הנטייה כעת היא לא להמליץ על אף אחד. ברע"ם של מנסור עבאס אמרו כי המפלגה טרם גיבשה החלטה סופית, וממתינה לשמוע מהמפלגות שקיימו איתה משא ומתן כדי להבין אם דרישותיו של עבאס התקבלו.
11:10 - ש"ס ממליצה על נתניהו: "נלך רק איתו"
ריבלין פתח את דבריו בפני נציגי ש"ס, חברי הכנסת מיכאל מלכיאלי, יואב בן צור ויעקב מרגי, ואמר: "אנחנו במצב לא פשוט וחלילה האפשרות היותר ריאלית מכולן היא שנלך לבחירות חמישיות". יו"ר סיעת ש"ס מלכיאלי אמר כי תנועתו מוכנה ללכת רק עם ראש הממשלה נתניהו והליכוד. "הליכוד התחייב ללכת איתנו לכל קואליציה, ואנחנו חושבים שהמועמד הנכון ביותר הוא נתניהו. גוש הימין מונה 65 מנדטים גם אם זה לא נראה שיש 65 תומכים. דרעי אמר שש"ס תלך רק עם הליכוד".
ריבלין שאל את הח"כים אם הם פוסלים את כל שאר המועמדים מלבד נתניהו גם במחיר של בחירות חמישיות, והם השיבו שהם מוכנים ללכת רק עם הליכוד. "אנחנו מאמינים שהוא היחיד שיביא 61 מנדטים, ויש על מה להסתמך. זה לא רק אמונה, יש לנו הבנה איך זה יקרה. לא תהיה ממשלה יציבה שנתניהו לא יעמוד בראשה".
חבר הכנסת בן צור אמר ש"אין ולא תהיה מציאות" שבה ש"ס תמליץ על מועמד אחר. "האדם היחיד שמסוגל להרכיב את הממשלה זה רק נתניהו, ואנו בטוחים ביכולת שלו. ברגע שיקבל המנדט בעזרתו של אריה דרעי - ביחד יוכלו לעשות את מלאכת המרכבה ותהיה ממשלה יציבה".
10:52 - מאיר כהן, יש עתיד: "מאמין שעד סוף היום נמצא עוד שותפים"
נציגי המפלגה הגדולה באופוזיציה, חברי הכנסת אורנה ברביבאי, מאיר כהן וקארין אלהרר, נכנסו לחדר הדיונים עם הנשיא והודיעו שימליצו על ראש מפלגתם כמועמד להרכבת הממשלה. "אנחנו חושבים שיש עתיד בראשותו של לפיד הוכיחה שאפשר לסמוך עלינו", אמרה ברביבאי - מספר 2 במפלגה. "נשארנו נאמנים לערכים ולתפיסות. קיבלנו 17 מנדטים, אנחנו יודעים שבמציאות כזאת שרה"מ עכשיו נמצא בבית המשפט אנחנו צריכים ממשלה שתעסוק בציבור וביכולת לתת את הפתרון הכי טוב אחרי שנה קשה של קורונה".
ריבלין שאל את חברי יש עתיד אם גם הם, בדומה לליכוד, יסכימו להמליץ על מועמד אחר כדי להקל על הרכבת הממשלה. "האם אתם רואים רק את לפיד שיכול להרכיב את הממשלה, או רואים גם אפשרות אחרת?", שאל הנשיא. "נראה לי שהמצב החוקי, כפי שבית המשפט העליון קבע, לא מאפשר שיקול דעת רחב מדי לנשיא. לכן אחד הדברים החשובים ביותר שיכולים להנחות אותי על מי להטיל מלאכת הרכבת הממשלה, הוא מספר הממליצים. אני שואל אתכם שאלה ברורה: כולנו יודעים על איזה רוב יישען המועמד שלכם. סיעת הליכוד המליצה על נתניהו ואמרה שלפי דעתה יש לו המספר הרב יותר של ממליצים. זו אמירה שאם היא נכונה היא יכולה להיות מכרעת", הבהיר ריבלין.
מאיר כהן הבהיר כי מבחינת המפלגה ההמלצה היא על לפיד, אך אמר שבעיניו עד סוף היום המפלגה יכולה למצוא שותפים נוספים. "לא נוכל להיפגש שוב פעם היום", אמר לו ריבלין. "מאמין שעד סוף היום נמצא עוד שותפים", השיב כהן.
10:08 - ריבלין לנציגי הליכוד: "יש גם שיקולים ערכיים. האם יש לכם מועמד אחר להמליץ עליו?"
נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר לנציגי הליכוד כי בבחירתו להטיל את המנדט להרכבת ממשלה על מועמד "יש גם שיקולים ערכיים, שאני לא יודע אם לנשיא יש סמכות לשקול אותם או שהם קשורים לבית המשפט העליון". לאחר מכן שאל: "האם יש לכם מועמד אלטרנטיבי אם השיקולים ימנעו מנתניהו להרכיב ממשלה?". השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה השיב כי "כשאנחנו ממליצים על נתניהו, אנחנו פועלים לפי החוק". ריבלין אמר כי סיכוייו של נתניהו להרכיב ממשלה אינם גדולים ללא 61 ממליצים, ונציגי הליכוד טענו מנגד כי סיכוייו הם הגדולים ביותר.
09:30 - נציגי הליכוד הגיעו לבית הנשיא
הנשיא ריבלין פתח את דבריו ואמר כי "השיקול המרכזי שינחה אותי הוא הטלת תפקיד הרכבת הממשלה על חבר הכנסת עם הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב ממשלה שתזכה לאמון הכנסת. בוודאי שההתייעצויות עם הסיעות יאפשרו לי לקבל נתונים על מי שסיכוייו הם הטובים ביותר. כך נהגו נשיאי ישראל ללא פחד וללא מורא".
ראשונים להגיע היו נציגי הליכוד, השרים צחי הנגבי, אופיר אקוניס ואומיר אוחנה ומנהלת סיעת הליכוד עליזה בראשי, בשעה שראש הממשלה בנימין נתניהו יהיה בבית המשפט המחוזי בירושלים לפתיחת שלב ההוכחות במשפטו. השלושה אמרו לנשיא כי המועמד בעל מספר הממליצים הגבוה ביותר הוא זה שצריך להרכיב את הממשלה.
אוחנה התעקש כי ריבלין צריך להטיל את התפקיד על ראש המפלגה הגדולה ביותר. "חרף כל הלחצים והסיקור המוטה, הליכוד קיבל יותר ממיליון קולות של אזרחי ישראל", אמר השר. "יחד עם מספר הממליצים הגבוה ביותר שנתניהו יקבל כאן היום - הוא הופך למועמד שסיכוייו להקים ממשלה שתשקף את רצון הציבור הם הטובים ביותר". ריבלין אמר כי הוא מכיר את הרעיון שראש הממשלה הוא גם מהמפלגה הגדולה ביותר, אך הזכיר לאוחנה שבבחירות 2009 נתניהו לא היה בראש המפלגה הגדולה ביותר - ובכל זאת קיבל את הרכבת הממשלה.
"איננו זקוקים להטפות מוסר בענייני דמוקרטיה כפי שאנו מקבלים", אמר אקוניס לנשיא. "הרעיון שאדם שעומד בראש מפלגה שהגיעה למספר חד-ספרתי של מושבים בכנסת, בעיניי ובעיני חבריי בליכוד הוא בלתי דמוקרטי בעליל. הדבר ישבש את רצון הבוחרים. מפלגתנו זכתה בפער עצום". ריבלין השיב: "מה אני אוכל לומר לפי דעתך לסיעה אחרת שתבוא אחריכם, שיותר אנשים הצביעו נגד האפשרות שנתניהו יהיה רה"מ. לשיטתם, מיליון ו-780 אלף הצביעו נגד נתניהו. האם אתה מבחין באנשים שהצביעו לכאן ולכאן?". אוחנה הגיב לדבריו ואמר: "אינני מכיר בכך שאזרחי ישראל מצביעים נגד. כל אחד בוחר בעד מי הוא מצביע. ההנחה שהצביעו נגד נתניהו איננה מקובלת עליי, כשיהיו בחירות ישירות, אולי התשובה תשתנה".
אקוניס הצטרף לדבריו והוסיף: "לא יעלה על הדעת שבפעם הראשונה המנדט יוטל על אדם שקיבל מספר חד-ספרתי בבחירות". ריבלין שאל את השר מה יקרה אם הוא יקבל 61 ממליצים, ואקוניס אמר שמדובר בדיון תיאורטי.
נתניהו, נזכיר, מחזיק באמתחתו 52 ממליצים "בטוחים". מלבד 30 ממליצי הליכוד צפויים להמליץ עליו נציגי הסיעות מש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית. על אף שנתניהו יהיה ככל הנראה בעל מספר הממליצים הגבוה ביותר - הוא נחשב לבעל הסיכויים הנמוכים ביותר להרכיב את הממשלה הבאה.
ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד יהיו לפחות 45 ממליצים. חמש מפלגות הצהירו כי ימליצו על יו"ר האופוזיציה בהן כחול לבן העבודה, ישראל ביתנו, מרצ ויש עתיד שבראשות לפיד. על אף שלפיד מחזיק במספר ממליצים גבוה בהרבה מזה של בנט הוא הבהיר בפגישה עימו כי הוא מוכן לוותר על ההובלה כדי להקים ממשלה שתחליף את נתניהו. בימינה אמרו בימים האחרונים כי בכל אופן המטרה היא למנוע מערכת בחירות חמישית, משום שלא תהיה בה תועלת.
במרכז היום יעמוד גם אדם אחד, נשיא המדינה ראובן ריבלין, שהספיק להעביר בבית הנשיא יותר מערכות בחירות מכל אחד מקודמיו - חמש במספר בשבע שנים בלבד. האבטחה סביב בית הנשיא תוגברה לקראת האירוע. בניגוד למערכות הבחירות הקודמות, סבב ההתייעצויות אצל הנשיא עשוי לטמון בחובו הפתעות, שכן כמה ראשי מפלגות - בהן ימינה, תקווה חדשה, והרשימות הערביות - לא הצהירו בפומבי על מי הם מתכוונים להמליץ בפני הנשיא. מדובר על לא פחות מ-31 ממליצים פוטנציאליים שעשויים להכריע את זהות המועמד שיקבל את המנדט.