$
בארץ

בג"ץ ביטל את הקנסות שניתנו על הפרת הגבלת מרחק היציאה מהבית לצורך הפגנה

שופטי בג"ץ דחו את העתירות נגד ההגבלות שהוטלו במסגרת "מצב חירום מיוחד", אך קבעו ברוב דעות כי התקנה שאסרה השתתפות בהפגנות במרחק העולה על ק"מ מהבית לא הייתה חוקתית. לנוכח זאת, הורו להשיב למשלמי הקנסות בגין תקנה זו את כספם

גלעד מורג, ynet 16:2304.04.21

בג"ץ דחה היום (א') את העתירות נגד ההגבלות שהוטלו במסגרת "מצב חירום מיוחד" להתמודדות עם קורונה שהשפיעו על השתתפות בהפגנות ובתפילות. עם זאת, השופטים קבעו ברוב דעות כי התקנה שאסרה השתתפות בהפגנות במרחק העולה על קילומטר ממקום מגוריו של אדם אינה חוקתית לנוכח הפגיעה החמורה בחירות ההפגנה ובחופש הביטוי. לנוכח זאת הורו השופטים לבטל את הקנסות שניתנו בגין ההגבלות הנ"ל בין 1 ל-13 באוקטובר אשתקד. הכספים שנגבו בגין הקנסות הללו יושבו למשלמים.

 

 

הפגנת מחאה בבלפור, ירושלים, במהלך אוקטובר 2020 הפגנת מחאה בבלפור, ירושלים, במהלך אוקטובר 2020 צילום: אלכס קולומויסקי

 

השופטים קבעו כי מקום קיום ההפגנה מהווה חלק מהותי מהמסר של ההפגנה, במיוחד כשמדובר במעונו הרשמי של נבחר ציבור וכן לנוכח החשיבות היתרה שיש לייחס למתן אפשרות לבקר את השלטון בעתות חירום.

 

לפיכך נקבע כאמור כי הקנסות שהוטלו מכוח תקנה זו בטלים, וכי אם בתוך 90 יום ממועד פסק הדין הממשלה לא תודיע שיש ביכולתה להשיב את הקנסות שהוטלו בתקופה זו בגין השתתפות בהפגנות במרחק העולה על קילומטר, יבוטלו כלל הקנסות שהוטלו ב-13 הימים הרלוונטיים (של סגר הקורונה השני בתקופת חגי תשרי) בגין הפרת הגבלת מרחק היציאה מהבית, והכספים ששולמו בגין קנסות אלה יושבו למשלמים.

 

השופט נעם סולברג סבר בדעת מיעוט כי משפקעה מגבלת הקילומטר לפני כחצי שנה, לאחר שעמדה בתוקפה בתקופה של 13 ימים בלבד (שבהם חלה החרפה ניכרת בתחלואת הקורונה) - זמנה עבר. הוא ציין כי "דיון תיאורטי בשלב הזה – נזקו עולה על תועלתו. אין עותר קונקרטי שטוען כי נקנס באותם ימים; כל מי שנקנס יכול לבקש לבטל את הקנס או להישפט, ואין טעם טוב דיו לבטל את התקנה שהתקינה הממשלה כולה באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, לאחר שפג תוקפה".

 

בסוף ספטמבר שעבר אישרו חברי הכנסת את התיקון לחוק שמאפשר להגביל את הזכות להפגנה במהלך תקופת הסגר, ולאפשר הפגנות רק במרחק של קילומטר מהבית ובקבוצות של עד 20 איש ששוהים במרחק של שני מטרים זה מזה. 46 ח"כים תמכו אז בהצעה ו-38 התנגדו.

 

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר אז טרם ההצבעה: "באתי לברר אם עדיין מותר לי לדבר במליאה, כי זה השלב הבא. יגידו לנו שבגלל הקורונה - אסור לי לעמוד ולדבר פה בשמה של האופוזיציה. אני שואל את חברי כחול לבן - מה יקרה אם תגידו לנתניהו שאתם לא מוכנים וזה מנוגד להסכמים שנחתמו? מה יקרה לכם אם תגידו לא? ממה אתם מפחדים? כל נושא ההפגנות נועד להסיח את הדעת מהכישלון הנורא בטיפול בקורונה".

x