$
צרכנות פיננסית

מדריך כלכליסט

פיזור תיק ההשקעות: 5 עקרונות של תכנון נכון

כדי ליהנות בצורה מקסימלית מיתרונות הפיזור כדאי לשמור על כמה כללים חשובים כמו לפזר השקעות באפיקים שונים, או בתוך אותו אפיק באמצעות מדדים, פיזור בין מכשירים בתוך ומחוץ לשוק ההון ופיזור בין השקעות בארץ להשקעות בחו"ל

אתי אפללו 10:4102.04.21

הריבית האפסית שהוציאה את החסכונות מהתוכניות בבנק והעבירה אותן למכשירים נושאי תשואה, הובילה גם להיכרות עם עקרונות ההשקעה בשוק ההון, וגם מחוצה לו, כשחד העקרונות הבסיסיים הוא פיזור ההשקעה.

 

על מנת לפזר את הסיכון ולהפחית את התנודתיות, חשוב שתיק ההשקעות יהיה מפוזר. אבל על מנת להפוך את זה מסיסמה למציאות, חשוב להבין מה המשמעות של פיזור ההשקעות.

 

בבסיס רעיון הפיזור עומד הרצון שלא כל הכסף יהיה חשוף לאותו סיכון. כך, אם שוק המניות מתרסק – כסף שנמצא בנדל"ן לא נפגע. או אם חברה מסוימת שהשקעתם באג"ח שלה עושה תספורת – כסף שנמצא במקום אחר לא נפגע. על מנת ליהנות בצורה מקסימלית מיתרונות הפיזור, צריך לתכננו היטב, ולראות איזה רובד של פיזור מתאים לכם.

 

1. פיזור בסיסי – לא כל הביצים בסל אחד

 

יש לכם 100 אלף שקל להשקעה וזה כל הכסף שלכם? לא יהיה נכון לשים את כל הסכום במניה אחת, או באג"ח אחד. לכך יש סיבות נוספות מעבר לפיזור הסיכון עצמו, כלומר לא לשים את כל הביצים במניה אחת, ובראשן התאמת רמת הסיכון לאופק ההשקעה: אם חלק מהכסף הוא כסף לשעת חירום, וחלק הוא לחיסכון ארוך טווח – יהיה שוני ברמת הסיכון של ההשקעה של כל אחד מחלקי התיק.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

2. פיזור בין אפיקים – שימו לב לתנודתיות

 

בשוק ההון קיימים מספר אפיקי חיסכון – מסולידיים מאוד שמניבים תשואה נמוכה, כגון אפיק שקלי, ועד למסוכנים ותנודתיים, כגון מניות או אג"ח קונצרני בדירוג נמוך. פיזור של תיק החיסכון עובר דרך הקצאת חלק מהכסף למסלולים שמייצבים את התיק, וחלק מהכסף למסלולים מסוכנים יותר כדי להשיג תשואה. כמה להפנות לאיזה מסלול? תלוי בתיאבון הסיכון שלכם, ובאופק ההשקעה שלפניכם.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

3. פיזור בתוך אותו אפיק – פיזור באמצעות מדדים

 

לאחר שהחלטתם כמה כסף יוקצה לאיזה אפיק, הגיע הזמן לפזר את התיק גם בתוך האפיק עצמו. כך, את הכסף שאתם מקצים להשקעה באפיק המנייתי, יש לפזר במגוון מניות, עדיף כאלו שלא מתנהגות אותו דבר. למשל: אם יש משבר בענף התיירות, סביר להניח שאם פיזרתם את הכסף בין 4 מניות מתחום התיירות, הן תתנהגנה אותו דבר. אבל אם נוסף למניות התיירות קניתם גם מניות של חברות שנמצאות בקורלציה הפוכה עם מניות התיירות, למשל מניות חברות שליחויות שפורחות כשנמצאים בבתים, הסיכון יפוזר טוב יותר.

 

 

בורסת ת"א בורסת ת"א צילום: בלומברג

 

פיזור בתוך אותו אפיק ניתן להשיג דרך השקעה במדד, כך למעשה מפזרים את הכסף בין כל החברות שכלולות באותו מדד לפי חלקן היחסי בו. מי שמעוניין להשקיע בתחום מסוים, אך לא מעוניין לבחור חברות בתחום, יכול להשקיע במדד ענפי – כמו מדד הפיננסים, מדד טכנולוגיה, וכו', ומי שמעוניין בפיזור רחב יותר יכול להשקיע במדד כללי כמו ת"א 125.

 

4. פיזור בין מכשירים בתוך ומחוץ לשוק ההון – היו ערים לסיכונים

 

עד כה דיברנו על פיזור השקעות בתוך שוק ההון, אך דרך נוספת לפזר סיכונים היא דרך השקעות שלא בשוק ההון. לצד התיק שמנוהל בשוק ההון, ניתן לשלב גם תוכניות חיסכון בתוכניות בבנקים (סיכון נמוך, תשואה נמוכה), השקעות בנדל"ן, השקעות במטבעות קריפטו, השקעות בהלוואות בין עמיתים, והשקעות בקרנות השקעה. ככל שאלו מתנהגות אחרת משוק ההון, כלומר בעת נפילות בשווקים השקעות אלו לא נפגעות, מטרת הפיזור מושגת.

 

 צילום: גטי

 

אולם בקשר להשקעות אלו חשוב לשים לב לסיכונים אחרים שגלומים בהן: נזילות הכספים (למשל בקרנות השקעה), תנודתיות חריפה (למשל בקריפטו), וסיכונים עמומים (למשל – רכישת נדל"ן בחו"ל – מהו הסיכון שלכם? שלא יהיה שוכר או שלא ינתן היתר בנייה?). ככל שמדובר במכשירים מסוכנים יותר, חלקם בתיק ההשקעות צריך להיות בהתאם. אותו דבר גם לגבי מכשירים ללא סיכון – אם יש לכם 200 אלף שקל לטווח השקעה של עשור, לשים אותם בתוכנית חיסכון בבנק זו כנראה לא הבחירה הכי מוצלחת שתוכלו לעשות.

 

5. פיזור בין שווקים גיאוגרפיים – להתגבר על הטיית הביתיות

 

סוג נוסף של פיזור הוא פיזור גיאוגרפי – בין השקעות בארץ להשקעות בחו"ל. למשקיעים יש נטייה להעדיף השקעות במקום בו הם חיים, את החברות בו הם מכירים, ואת כלליו הם מבינים. לכך קוראים "הטיית הביתיות". אולם, במשק קטן כמו ישראל, הטיית הביתיות גורמת גם לא מעט לעיוות מחירים, ולכך שמשקיעים מקבלים תשואה שלא בהכרח הולמת את הסיכון. לכן, ניתן להוציא חלק מההשקעה לחו"ל.

 

וול סטריט וול סטריט צילום: איי פי

 

 

כיום קיימים מכשירי השקעה אקטיביים ופאסיביים דרכם ניתן להשקיע ולהיחשף כמעט לכל שוק שקיים. לימדו את השווקים, הבינו מה משפיע עליהם, אילו אירועים יזעזעו אותם, ולאילו יש יותר קשר להתנהגות שוק ההון הישראלי (אם כי במשברים פעם אחר פעם מגלים שכשיורד גשם, כל השווקים נרטבים) ובהתאם, פזרו את הסיכון.

 

לדיונים, שאלות ומידע בנושאי התנהלות פיננסית נכונה, חסכונות, השקעות, והלוואות מוזמנים להצטרף אלינו לקבוצת הקורונה והכיס של כלכליסט

https://www.facebook.com/groups/1101331233555591

 

 

x