במיוחד בקורונה, אל תסגרו מרפאות לבריאות הנפש
הדבר האחרון שעשתה הרפורמה בבריאות הנפש של ליצמן הוא הנגשת המערך לציבור ותורי ההמתנה הארוכים מעידים על כך. אחרי כמה סגירות של מרפאות ברחבי הארץ, הוחלט לסגור עוד אחת והפעם בפ"ת. במקום זאת על משרד הבריאות לגייס מיידית עוד צוותים למערך בריאות הנפש כדי להקל על הזקוקים לטיפול
מאז העברת הרפורמה בבריאות הנפש, והצהרותיו של שר הבריאות דאז יעקב ליצמן על השאיפה להנגשת מערך בריאות הנפש לכולם ואיחוד רפואת הגוף והנפש, כולנו יודעים שאם יש משהו שלא קרה זה שהמערך הונגש לציבור. תורי ההמתנה עדיין עומדים על חודשים רבים, אנשים רבים מתייאשים רק מההמתנה לקבלה ראשונית, אנשי המקצוע עוזבים את המערך כי אינם יכולים יותר לשאת לא את המשכורות המחפירות ולא את הפגיעה המקצועית ועוד כהנה וכהנה.
לתוך המציאות העגומה הזו, ובלי להזכיר אפילו את הקורונה, מחליט כנראה משרד הבריאות שכבר הרבה זמן הוא לא ייבש/שינה/סגר/המיר מרפאה לבריאות נפש באיזו עיר מרכזית בארץ ללא תיאום עם קופות החולים וללא דאגה למענה הניתן לתושבי העיר.
כדי לרענן את הזיכרון נזכיר למשל שמרפאת ראשון לציון נסגרה בטרם קופות החולים נתנו שירות בעיר (שיסעו לרחובות פעם בשבוע לקבל טיפול), מרפאת נס ציונה הפכה להיות מרפאה לתחלואה כפולה (אז כל מי שסובל נפשית אבל רחמנא ליצלן אינו מכור לאלכוהול או לסמים לא יכול לקבל בה מענה), במרפאת הילדים בלוד מבקר פסיכיאטר פעם בשבועיים-שלושה (כי פסיכולוגים ועו"סים זה למפונקים ממש כנראה), מרפאת כרמיאל נסגרה (כי לנסוע לנהריה בתחבורה ציבורית זה קלי קלות), במרפאת המבוגרים בלוד כל פעם שעוזב איש צוות התקן שלו נעלם ובי''ח מסרב להכניס לשם אנשי צוות חדשים (מרפאה עם שתי עו''סיות ופסיכולוגית שפעם היו בה למעלה מ-14 אנשי מקצוע), את המרפאה באום אל פחם כבר שכחנו שהיתה קיימת ועוד ועוד.
עכשיו זה בפ"ת
הקורבן החדש כאמור בפתח תקווה (משל ונמשל). בעיר קיימות שתי מרפאות בריאות נפש, השוכנות בשני בניינים שונים: האחת לילדים והשנייה למבוגרים. בזו חסר מקום, ובזו חסר מקום. בא משרד הבריאות והודיע לפני כ-8 חודשים על שיפוץ במרפאת המבוגרים. מהלך מבורך מעין כמותו, אבל מה יהיה על המטופלים בעת השיפוץ? שאנשי הצוות משתי המרפאות ויעבדו יחדיו במרפאת הילדים. אין מספיק חדרים? אין בעיה, לכו לטפל ביפו (כן תושבי פ"ת, סעו ליפו פעם בשבוע לקבל טיפול פסיכולוגי), טפלו בזום ועוד.
וכך מתנהל השיפוץ כבר חודשים רבים, אנשי הצוות חושקים שיניהם, המטופלים – חלקם חושקים וחלקם נושרים. רשימת ההמתנה כבר חצתה מזמן את קו ה-200 ממתינים לטיפול.
"מספר המגעים פחת"
וכעת, שבועות ספורים לפני תום השיפוץ מודיע משרד הבריאות כי אינו מאשר העברת כמה אלפי שקלים אחרונים הנחוצים לסיום השיפוץ. מדוע? כי "מספר המגעים פחת". מספר המגעים - מספר הפגישות שהתקיימו בין אנשי המקצוע ומטופליהם. באמת מפתיע לאור ההיערכות המופתית לשיפוץ.
ואם לא די בכך, אז נוספה הודעה לקונית בוואסאפ המרפאתי: "נכון לעכשיו, בכוונת משרד הבריאות לאחד את כל מרפאת פתח תקווה ב'אתר שפיגל'" (מיקומה של מרפאת הילדים). אתם מבינים? כמות המגעים פחתה (בגלל השיפוץ) ולכן כבר אין הצדקה לשתי מרפאות. בעיר עם רשימת המתנה של 200 מטופלים, אחרי מגיפה שגובה מחירים נפשיים.
משרד הבריאות, תפסיקו לשקר לנו בפנים, תפסיקו להגיד שאתם לא סוגרים מרפאות, תפסיקו להפקיר את תושבי פתח תקווה, לוד, ראשון לציון, כרמיאל, אום אל פחם ועוד ועוד. בטלו את ההחלטה לאלתר. במקום זאת גייסו פסיכולוגים ואנשי מקצוע נוספים למערך בריאות הנפש כדי לפתור באופן מיידי את רשימות ההמתנה. זה פיקוח נפש.
ירדן מנדלסון, פסיכולוגית קלינית, היא ראש תחום המגזר הציבורי בהסתדרות הפסיכולוגים ולשעבר יו"ר חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות הכללית