רפורמת ריבית הפריים עדיין מדשדשת
במסגרת הרפורמה, החל מינואר האחרון ניתן לקחת משכנתא, כשמסלול הפריים מהווה עד שני שלישים מהמשכנתא לעומת שליש טרום השינוי
הרפורמה במסלול ריבית הפריים במשכנתא צפויה לדרבן משקיעים להיכנס לשוק, שכן הפחתת עלויות המימון תשפר למשקיע את פוטנציאל התשואה בהשקעה. ויכולות להיות לה השפעות על השוק כולו, אם כי מוקדם עדיין לאמוד אותן.
- שוק הדיור רותח: זינוק של 19% במשכנתאות שנלקחו בפברואר - ל-7.3 מיליארד שקל
- מחירי המשכנתאות החלו לרדת - אבל סכנת ההתייקרות מעבר לפינה
- הבנקים לא העבירו את ההנחה אל נוטלי המשכנתאות
במסגרת הרפורמה, החל מינואר האחרון ניתן לקחת משכנתא, כשמסלול הפריים מהווה עד שני שלישים מהמשכנתא לעומת שליש טרום השינוי. היות שמדובר במסלול הזול ביותר במשכנתא, הבנקים ייקרו אותו, כדי שהרווחיות שלהם לא תיפגע.
עליית המחירים במסלול הזה גרמה לביקורת ציבורית חריפה, כולל של בנק ישראל, והדבר אילץ את הבנקים להתחיל ולהוריד את המחירים. השוק עדיין לא הגיע לשיווי משקל, ולכן מוקדם לציין מה ההשפעה של המהלך. אך ניתן להעריך כי היא לא תהיה דרמטית כפי שהוערך בתחילה.
ראשית, הבנקים, כאמור, לא יותירו את רמות המחיר הנמוכות במסלול הזה כשם שהיו בעבר. שנית, בבנקים מציינים כי הציבור לא נוהר לקחת משכנתא בשני שלישים בריבית פריים, אלא מגדיל את חלקו של הפריים מ־28% מהמשכנתא בממוצע כפי שהיה טרום הרפורמה לכיוון ה־40% בממוצע.
לפני חודש נכנס לתוקף החלק השני ברפורמה, המאפשר לממחזרי משכנתאות להגדיל את רכיב הפריים. גם כאן עדיין מוקדם לומר מה ההשפעה. בבנקים מציינים כי אמנם יש עלייה בביקוש למיחזור, אך עד כה לא בקנה מידה משמעותי, כפי שהעריכו שיהיה. ככל הנראה, הממחזרים מעדיפים להמתין ולראות לפני המיחזור את שיווי המשקל החדש בשוק מתייצב. אולם בהנחה שהשוק יתייצב בשבועות הקרובים, אין ספק שרפורמת הפריים תאיץ במידה כזו או אחרת את היקף לקיחת המשכנתאות השנה.