פרשת הרצת המניות במגדל: כל מבוטח יפוצה בשקלים בודדים
זאת בשל מעשיו של סוחר המניות לשעבר גיא ממן, שכבר הספיק לרצות עונש של 44 חודשי מאסר החל מדצמבר 2015. המרוויחים האמיתיים בפרשה: עורכי הדין, שיקבלו 2.4 מיליון שקל שכר טרחה בתום הליך משפטי שארך 5 שנים
מגדל ביטוח ומגדל מקפת ישלמו 12 מיליון שקל לעמיתים, במסגרת פרשת הרצת מניות של עובד לשעבר בחברה, גיא ממן. הפשרה, שהושגה במסגרת תביעה ייצוגית, אושרה בשבוע שעבר על ידי בית המשפט המחוזי לוד. בכך הסתיים הליך משפטי בן חמש שנים, במהלכו סירבה מגדל לפצות את הנפגעים. הפיצוי לכל מבוטח ייסתכם בשקלים בודדים.
הזכאים לפיצוי הם עמיתי החברה ומבוטחיה בין השנים 2006 ל-2011. שיעור של 75% מסכום הפיצוי יועברו לחשבונות המנוהלים היום במגדל ביטוח יפוצלו בין כל מסלולי ההשקעה בתיק המשתתף ברווחים, וייזקפו כתשואה לטובת העמיתים. 25% הנותרים יועברו לחשבונות המנוהלים היום במגדל מקפת וייחשבו כתשואה לעמיתים ומקבלי הקצבה.
- תרמית ני"ע במגדל: הורשע פעיל השוק יובל פלג
- הצצה למוח של עבריין צווארון לבן: "זה התחיל בקטן, זרמתי ונכנסתי לתוך מערבולת"
- בגלל חתונת אחיו: גיא ממן יכנס לכלא ל-44 חודשי מאסר, רק בדצמבר
התביעה הייצוגית הוגשה לאחר גילוי פעולת הרצת מניות של גיא ממן, עובד מגדל לשעבר שניהל את תיקי המניות של מגדל מקפת. ממן הורשע וריצה מאסר של 44 חודשים החל מדצמבר 2015. פשעיו של ממן התבצעו בין השנים 2008 ל-2011. מגדל סירבה לפצות את החוסכים בטענה שהמעשים התרחשו ללא ידיעתה, ולא ניתן לראות בה אחראית למעשים שביצע ממן. חברות הביטוח והגמל הוסיפו כי הן בעצמן נפגעו ממעשיו של ממן.
סך התשלומים בהסדר הפשרה עומד על 12 מיליון שקל, כולל סכום הפיצוי נטו לקבוצה בסך של 8.8 מיליון שקל. התובעים ארז ולירון חורב, עמיתים בקרן הפנסיה של מגדל, יפוצו ב-240 אלף שקל, ועורכי הדין שמייצגים אותה: שלומי מושקוביץ, נתי פולינגר וטל ויקמן, יגזרו שכר טרחה של 2.4 מיליון שקל. בנוסף, התובעים יקבלו החזר הוצאות בגין ההליך המשפטי.
הסכם הפשרה אושר בכפוף לשינויים על ידי היועץ המשפטי לממשלה, טרם הגעת לבית המשפט. היועמ"ש קבע כי יש להפחית במידה מסוימת את שיעור שכר הטרחה עליו המליצו הצדדים, החורג מאמות המידה שנקבעו בהלכה הפסוקה. עוד נטען כי אין להתעלם מהפער המשמעותי בין הנזק כפי שהוערך בתחילה על ידי המבקשים לבין סכום הפשרה, ועל כן יש גם להתחשב בסכום שנגבה מהפיצוי ללקוחות. בנוסף, לא הגיעה התובענה הייצוגית לשלבים מתקדמים וטרם התקבלה החלטה בנוגע לאישורה כתובענה ייצוגית על ידי בית המשפט.
עורכי הדין מצידם טענו כי לא נרשמה עד כה כל התנגדות להסכם הפשרה, לא מכיוונה של המדינה ולא מכיוון המיוצגים. השופט שמואל בורנשטיין שאישר את הפשרה, בחר לבסוף גם לאשר את השכר של עורכי הדין בשל הליך משפטי שנמשך חמש שנים לצד הליך גישור מורכב. הסדר הפשרה מחייב את מגדל לעדכן ולרענן נהלי המסחר ולהגביר את אמצעי הבקרה והפיקוח.
ממן ביצע תרמית בניירות ערך מסגנון front running, כלומר רכישת ניירות ערך באופן אישי על בסיס מידע פנים טרם רכישתן על ידו דרך חשבונות מגדל. על פי כתב האישום, בשנים המוזכרות ביצע ממן 843 עסקות מתואמות בשווי של כ–96 מיליון שקל, שהניבו רווח אישי של כ–11 מיליון שקל. ממן הורשע על ידי השופט חאלד כבוב בבית המשפט המחוזי בתל אביב, על סמך הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בביצוע עבירות של לקיחת שוחד, תרמית בניירות ערך וסעיפים נוספים.
ממן פעל בעזרת ידידו יובל פלג, שהיה אחראי על רכישת המניות הראשונית טרם רכישת מגדל ומכירתן לאחר מכן ברווחים גבוהים. תמורת פעילות זו מימן ממן לפלג הוצאות מפליגות בדמות רכב ג'יפ חדש וחופשות נוצצות, ואף סיפק לו כרטיס אשראי כדי שיוכל למשוך ממנו מזומן. פלג הורשע בביצוע פעולות תרמיתיות בניירות ערך, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון. לאחר ערעור בעליון, פסק השופט נועם סולברג לפלג עונש של 33 חודשי מאסר וקנס של מיליון שקל.