$
בארץ

איראן שיגרה טיל לעבר ספינת מטען בבעלות ישראלית

החזית הימית: הספינה, שהייתה בדרכה מטנזניה להודו, נפגעה מטיל בים הערבי. בישראל מעריכים כי מדובר בפגיעה איראנית מכוונת, ייתכן כנקמה על הפגיעה בספינה בים התיכון - שטהרן ייחסה לישראל. לספינה לא נגרם נזק משמעותי

ynet 17:5325.03.21
החזית הימית ממשיכה להתלקח: איראן שיגרה טיל לעבר ספינת מכולות בבעלות ישראלית בים הערבי. הספינה, שמכונה "לורי" ושייכת לאיש העסקים אודי אנג'ל, הייתה בדרכה מטנזניה להודו, ובמהלך המסלול נפגעה מטיל קטן. לא נגרם נזק משמעותי לאונייה. בישראל מעריכים כי מדובר בפגיעה איראנית מכוונת.

 

 

האירוע החריג דווח למערכת הביטחון וגם לבעלי החברה, שהמטה שלה נמצא בחיפה. על פי ההחלטה שהתקבלה, הספינה תמשיך לשוט בנתיב המתוכנן להודו. ההערכה היא שמדובר ב"נקמה מקומית" על הפגיעה בספינת "שארה קורד" האיראנית לפני כשבועיים סמוך לחופי סוריה, שאותה ייחסה טהרן לישראל.

 

אודי אנג'ל אודי אנג'ל

 

פרשן ynet רון בן ישי מוסיף כי לאיראן יש כעת עניין ליצור מתיחות בנתיבי השיט ועם ישראל משלוש סיבות. הראשונה, לנקום בישראל ולהרתיע אותה מפגיעה באוניות איראניות. השנייה, להעלות את מחירי הנפט על-ידי יצירת מרכיב סיכון גדול להובלתו. השלישית - להגביר את המתיחות במפרץ ואת הלחץ על הממשל האמריקני.

 

איראן עושה את הפעולות האלה בים קרוב אליה, שם נוח לה יותר לפעול ויש לה יותר יחידות ואמצעים צבאיים לכך, אם באמצעות המורדים החותים אם באמצעות משמרות המהפכה.

 

הספינה האיראנית "שארה קורד" הותקפה כמה ימים לאחר שפיצוץ אירע בספינה הישראלית "הליוס ריי" במפרץ עומאן, שבכירים ישראלים העריכו שאיראן אחראית לו. כלי תקשורת באיראן ייחסו את הפעולה לישראל, ודובר משרד החוץ האיראני ציין כי מדובר בתקיפה שבוצעה בניגוד לחוק הבינלאומי, וכי בטהרן פועלים כדי לעלות על זהותם של האחראים לנזק. בחברת הספנות הלאומית של איראן (IRISL) כינו את התקרית "פיגוע טרור". דובר החברה ציין כי הספינה, שהייתה בדרכה לאירופה, ניזוקה קלות ולא היו נפגעים בסיפון, ובכוונת החברה לפעול דרך גופים בינלאומיים כדי לגלות את התוקפים.

 

גורם המעורה בנושא אמר שבתקופת ממשל טראמפ גורמים אמריקניים סיפקו סיוע בשתיקה לתקיפות

 

סמוך לתקיפת הספינה האיראנית דיווח עיתון וול סטריט ג'ורנל כי משנת 2019 ישראל תקפה לפחות 12 ספינות שהיו בדרכן לסוריה ונשאו ברובן נפט איראני. לפי הדיווח, ישראל השתמשה בין היתר במוקשים ימיים כדי לתקוף בים סוף ובאזורים אחרים כלי שיט איראניים או כאלה שנשאו מטען איראני, בעת שהיו בדרכם לסוריה. לפי גורמים אמריקניים, חלק מהתקיפות הימיות נועדו לפגוע במאמצים האיראניים להעביר כלי נשק לאזור ואחרות נעשו מחשש שהנפט מממן את הטרור נגד ישראל.

 

בין היתר, הדיווח ייחס לישראל שלוש תקיפות ימיות בשנת 2019. בשנה שעברה היו לכאורה שש תקיפות ימיות. ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב כי אף ספינה לא הוטבעה בתקיפות שיוחסו לישראל, אבל שתיים נאלצו לחזור לנמל באיראן, ובכולן נדחתה העברת המשלוח לסוריה. גורם המעורה בנושא אמר כי בתקופת ממשל טראמפ גורמים אמריקניים סיפקו סיוע בשתיקה לתקיפות.

 

 

מכלית איראנית מכלית איראנית צילום: איי פי

 

איראן, יש לציין, ממשיכה לסחור בנפט עם סוריה ולהעביר אליה מיליוני חביות נפט, על אף הסנקציות האמריקניות נגדה והסנקציות הבינלאומיות נגד סוריה. בעבר אמרו בארצות הברית כי המכליות שנושאות נפט לסוריה נמצאות באחריות של בכירים ממשמרות המהפכה. לפי מסמכים שהובאו בפני בית המשפט, מטרת הפעולות האיראניות היא לעקוף את הסנקציות המוטלות הן על האיראנים והן על הסורים, ולממן את משמרות המהפכה.

 

מכליות אלו נושאות לעתים נפט בשווי מאות מיליונים. לא פעם, הקפטנים של אותן ספינות מכריזים על יעדים שקריים, משתמשים במכליות ישנות כדי לא להתגלות ואף מעבירים נפט מספינה לספינה בים כדי שלא יאותרו.

x