$
בחירות 2021

פרשנות

התעייפנו: הירידה בשיעור ההצבעה גבוהה יותר מהנתון הרשמי

בישראל שוהים כעת 85 אלף מצביעים שלא היו כאן בבחירות הקודמות - ולכן הירידה האמיתית בשיעור ההצבעה, נכון לשעה 16:00, עומדת על 6%. נדמה שתופעת עייפות המצביעים השיגה לראשונה את הבוחר הישראלי, שהולך בשנתיים האחרונות לקלפי יותר מאשר לקולנוע

שחר אילן 17:4923.03.21

נכון לשעה 16:00 אחה"צ עמד אחוז ההצבעה על 42.3% - נמוך ב-4.7% מזה שנרשם בסיבוב השלישי של הבחירות, במרץ 2020, באותה שעה. אלא שהירידה הריאלית גבוהה הרבה יותר, ועומדת על 6%: זאת, משום שבארץ נמצאים על פי נתוני רשות האוכלוסין כ-85 אלף מצביעים שלא היו פה ב-2020 - תוספת של קרוב ל-1.5% למספר המצביעים הפוטנציאליים.

 

 

בעולם מוכרת התופעה של "עייפות המצביעים" במערכות בחירות חוזרות ונישנות. בישראל תופעה זו לא באה עד כה לידי ביטוי, ואחוז ההצבעה רק עלה מסיבוב אחד לשני. ייתכן שהיום זה יקרה לראשונה, אחרי שחלק מהישראלים החליטו שזה לא סביר שהם הולכים בשנתיים האחרונות לקלפי יותר מאשר לקולנוע. סביר שהמיואשים מגיעים בעיקר משתי מפלגות הקואליציה הגדולות והמאכזבות, הליכוד וכחול לבן. השאלה היא כמובן - מאיזו מהן התייאשו יותר אנשים?

 

אחוזי ההצבעה של החולים והמבודדים נמוכים מאוד. עם כל הכבוד למאמץ של ועדת הבחירות לסדר להם קלפיות, נראה שרובם החליטו שלא מתאים להם להתאמץ ולנסוע לקלפי מרוחקת, שלא לדבר על להזמין הסעה. מצד שני, מדובר בחצי מבעלי זכות ההצבעה בלבד.

 

קלפי ריקה. התעייפנו קלפי ריקה. התעייפנו צילום: עופר צור

 

חייבים להוסיף הסתייגות: מנכ"לית ועדת הבחירות אורלי עדס, עדיין מעריכה שאחוז הבחירות לא ירד מ-70%. כלומר, ירידה של 1.5% בלבד. מועד הבחירות גם סיפק לישראלים יום קניות אידאלי לקראת פסח, ובהחלט יכול להיות שכשהם ישובו מהקניונים הם יגיעו לקלפיות.

 

חלק משמעותי מהירידה נרשם במגזר הערבי. הסוקרים צפו ירידה באחוז ההצבעה במגזר הערבי מ-65% ל-60%, שווה ערך ליותר מאחוז בשיעור ההצבעה הכללי. כמובן, השאלה היא האם הירידה בפעול גדולה יותר, ואם כן - מי הניזוק. האם הרשימה המשותפת תרד מ-8 מנדטים שחזו לה הסקרים? האם רע"מ לא תעבור את אחוז החסימה? או שנתניהו יראה את המנדט וחצי שהיה אמור לקבל מתפוגגים?

 

קשה בשלב זה לדעת איך מתחלקת הירידה באחוז ההצבעה, ולכן לא נותר אלא להסתפק בכמה אמירות כלליות: אחוז הצבעה נמוך מאפיין בדרך כלל שכבות חלשות כלכלית, ואם זה המצב - זה רע לליכוד; אחוז הצבעה נמוך טוב למרצ ולכחול לבן, שהמצביעים שלהן מגיעים משכבות חזקות; הוא גם מוריד את אחוז החסימה, ולכן מעלה את הסיכויים שלהן לעבור אותו; אחוז הצבעה נמוך מצוין למפלגות החרדיות, שאצלן בכל מקרה ירשמו כרגיל יותר מ-80% מצביעים.

 

אבל כמובן שלכל מערכת בחירות המאפיינים הייחודיים שלה, ולכן, עד שתתברר התמונה המלאה - אי אפשר לדעת בוודאות למי זה טוב.

x