$
חדשות טכנולוגיה

בדיקת כלכליסט

שיאומי רדמי נוט 10: סמארטפון מעולה לכל פועל

למרות מחיר נמוך, המכשיר החדש של שיאומי מציע מסך מצוין, עיצוב מעודן ויכולות שלא היו מביישות מכשירים שעולים כפול ממנו. אין הרבה מאוד דברים שלא תאהבו במכשיר הזה, אבל פתיחת האפליקציות איטית יחסית ומרחב האחסון מוגבל

רפאל קאהאן 12:2919.03.21

שיאומי הפכה ברבעונים האחרונים ליצרנית מספר שלוש בעולם (אחרי אפל וסמסונג) הסמארטפונים. את הפריצה שלה היא חבה ליכולת ייחודית אותה שיפרה במשך שנים - היכולת להציע הרבה מאוד מכשיר במעט מאוד כסף. זו תכונה שישראלים מעריכים, אחת שלא מוציאה אותך פראייר. אמנם ישנן כמה פשרות בדרך למחיר הנמוך, כגון פרסומות מובנות במערכת ההפעלה (הגם שכיום ניתן להתחמק מרובן, גם אם לא מכולן), פשרות בעמידות הרכיבים ומלא אפליקציות שלא באמת שימושיות למישהו. עם הרדמי נוט 10, שיאומי מצליחה להתחמק לפחות משתיים מהפשרות והשלישית נראית כרגע לא קיימת. אז על מה ויתרה החברה בדרך לסמארטפון הפועלים שלה? על לא הרבה, וכך זה נראה.

 

עיצוב ומבנה: מעודן ומעודכן

 

נתחיל מהברור מאליו לכל מי שעיניים בראשו: הרדמי נוט 10 הוא מכשיר נאה מאוד. בניגוד לעיצובי שיאומי בעבר, שסבלו מנטייה לקופסתיות מרובעת בעיקר במכשירים הזולים, הנוט 10 הוא מכשיר מעודן ועיצובו מאוד דיסקרטי. הגב אמנם עשוי מפלסטיק אך זה מרגיש כמו זכוכית, ולמרות שיש לו נטייה לאגירה של טביעות אצבעות, צבעו האפור מטאלי מעניק לו תחושה מהודרת. גוף המכשיר עשוי ממתכת, וזה משפיע על משקלו שעומד על 179 גרם, אך חלוקת משקל נכונה מספקת הרגשה שהוא קל יותר ממה שהוא באמת. ואם חשבתם שפלסטיק זה פשוט מדי, חישבו שוב, גם הגלקסי S21 החדש של סמסונג מצויד בגב מפלסטיק והוא עולה פי שלושה מהנוט 10. יתרון נוסף של עיצוב המכשיר הוא דקיקות נעימה וזוויות מעוגלות שמספקות לו אחיזה נוחה. עוביו לא מרשים על הנייר (8.3 מ''מ) אבל כאמור זה הכל בתחושה ושם הוא מנצח.  

גב מפלסטיק שנראה כמו זכוכית גב מפלסטיק שנראה כמו זכוכית צילום: רפאל קאהאן

 

גם איכות ההרכבה קפצה מדרגה במכשיר זול שכזה. ראשית אין כאן זוויות חדות או מרווחים בשום מקום. הכפתורים מספקים משוב לחיצה מספק. מגרעת המצלמה, הגם שלא קטנה כדי לאחסן 4 חיישנים ומבזק, לא בולטת יותר מדי החוצה. אגב, שיאומי לא שכחה לצייד את הנוט 10 בשקע אוזניות אמיתי, בזוג רמקולי סטריאו וכמובן שיש כאן את נורית האינפרה אדום הידועה כדי להחליף את השלט שאיבדתם מתחת לכריות הספה בפעם המיליון. כל אלה חרוטים ישירות בגוף ללא תוספות - אמצעי מוכר לחיסכון בעלויות הייצור. לקינוח, אמנם אין למכשיר את תקן IP67 או 68 של מכשירי הדגל, אך בניגוד להרבה מאוד מכשירים זולים כן יש כאן תקן הגנה IP53 שאומר שהנוט 10 יודע להתמודד עם אבק, חוק והתזות של מים. עוד משהו שלא רואים בד''כ במכשירים זולים הוא זכוכית גורילה דור 3 שמגנה על המסך, זה אמנם לא הדור האחרון, אך זה עדיף על כלום - כמו שבדרך כלל קורה במכשירים זולים מאוד. 

 

הכל חרוט בגוף המכשיר - אבל זו פשרה סבירה בשביל מכשיר זול הכל חרוט בגוף המכשיר - אבל זו פשרה סבירה בשביל מכשיר זול צילום: רפאל קאהאן

 

חומרה: יותר חזקה ממה שמצופה

נתחיל בדברים הטובים. החלק המרשים ביותר במכשיר הוא מסך סופר AMOLED בן 6.43 ברזולוציית Full HD, זה מסך מצוין, הוא בהיר יחסית עם אפשרות להגביר את הבהירות לעד 1,100 ניט - נתון מעולה - מה שמאפשר לו להתמודד בקלות עם אור שמש מלא. מה שאין כאן זה קצב רענון גבוה, אבל בינינו, למרות שזו תכונה נוחה היא גם זוללת סוללה בקצב גבוה יותר. המעבד שנבחר הוא הסנאפדרגון 678 של קוואלקום, מעבד ביניים יעיל ומהיר. הוא מריץ את הנוט 10 כמו ארנב שמנסה להתחמק משועל, זאת אומרת שהתחושה שמתקבלת בשימוש שוטף היא של מכשיר זריז שלא משתהה בשום שלב ולא משנה מה. עם זאת ישנן גם כמה נקודות בעייתיות.

 

המעבד עושה את ההבדל והנוט 10 זריז ויעיל המעבד עושה את ההבדל והנוט 10 זריז ויעיל צילום: רפאל קאהאן

 

הנקודה הראשונה היא שזיכרון הפעולה הוא בן 4 גיגה-בייט בלבד, שזה לא הרבה מאוד. אמנם זה מספיק לשימוש יומיומי שוטף אך רק אם אתם מסתפקים בשימוש באפקליציות בסיסיות כגון אימייל או ווטסאפ. אם אתם רוצים לפתוח גם משחקים, אפליקציות צילום כבדות או פייסבוק (שנהפכה לזוללת משאבים עם השנים) אז תתחילו להרגיש אותו מתאמץ. אמנם אפשר בקלות להתמודד עם גיימינג קל, כגון משחקי קז'ואל, אבל נסו להריץ קול אוף דיוטי או פורטנייט למשל ותתחילו להיתקל בחוסר רצון משווע לפעולה חלקה. עוד מגבלה של המכשיר היא שהפתיחה של אפליקציות קצת איטית יותר מאשר במכשירי פרימיום, לא מדובר בהרבה, אבל מספיק בשביל לשים לב.

 

אל תעמיסו עליו יותר מדי - זה עדיין לא מכשיר פרימיום אל תעמיסו עליו יותר מדי - זה עדיין לא מכשיר פרימיום צילום: רפאל קאהאן

 

מגבלה שנייה היא מרחב אחסון בן 64 גיגה-בייט בלבד. זה לא מרשים במיוחד. אמנם יש גם גרסה של 128 גיגה-בייט אך המכשיר הבסיסי מגיע עם 64 בלבד. אמנם יש חריץ SD לכרטיס זיכרון, אבל הבדל הוא במהירות הקריאה והכתיבה בו שלא מקבילה למהירות של זיכרון פנימי. זו אגב, גם הסיבה לכך שיצרנים רבים ויתרו על חריץ ההרחבה במכשירי הפרימיום, בעיקר כדי לשפר את הביצועים של המערכת ולא רק כדי לחסוך בעלויות. ואם מרחב האחסון לא מרשים, הסוללה דווקא כן, עם קיבול בן 5,000 מיליאמפר שעה היא מספקת מספיק כוח כדי לחצות בקלות בין יום וחצי ליומיים שימוש בשימוש די אינטנסיבי שכולל הרבה מאוד זמן מסך. יש כאן גם טעינה מהירה בת 33 וואט, נתון מצוין בהתחשב שסמסונג מציעה רק 25 וואט בגלקסי S21 למשל. ביומיום זה מתורגם למילוי הסוללה בפחות משעה. שימושי מאוד בדרכים.

 

אין שבב NFC אז אין תשלומים בסלולר או טעינת רב קו אין שבב NFC אז אין תשלומים בסלולר או טעינת רב קו צילום: רפאל קאהאן

 

מגבלה שלישית ואולי הכי מהותית היא חסרונו של שבב NFC. אם בעבר זה לא היה מפריע מאוד, בשנתיים האחרונות החלו להיכנס יותר ויותר שימושים עבורו. בעיקר אפליקציות תשלום וכמובן הרב קו שמוטען דרכו. המשמעות היא שאם אתם משתמשים בארנק אלקטרוני של אחת מחברות כרטיסי האשראי או שאתם נוהגים לטעון את הרב קו בנייד, כאן לא תוכלו לעשות זאת. מבחינת מולטימדיה הכל עובד מצוין, הרמקולים חזקים ועוצמת השמע מעולה. אמנם לא תמצאו כאן אוזניות בערכה, אבל כן יש לכם מגן מסיליקון ובעיקר מטען מהיר - משהו שכנראה הולך להיעלם בשנים הקרובות. בקיצור, החומרה אולי לא הכי מרשימה שניתן למצוא - אבל שוב - ביחס לעלות שלו אתם לא יכולים לצפות ליותר מדי והיצרנית ביצעה פה פשרות סבירות יחסית.

 

תוכנה: קיים שיפור, אבל יש עדיין בעיות

 

החלק המאכזב בשיאומי תמיד היתה התוכנה של המכשירים. יש לי הרבה ביקורת עליה, על הפרסומות שנדחפות לכל פינה, על ריבוי האפליקציות הלא שימושיות, על הבאגים הקטנים והמעצבנים (עוד על כך אח''כ) ועל ההגדרות המבלבלות של הממשק. אבל הפעם גם צריך לתת מילה טובה, שיאומי אולי לא פתרו את כל הבעיות בבת אחת, אבל לפחות הם מראים שהם מנסים. נתחיל מהפרסומות, עם הגדרת מכשיר חדש המערכת תאפשר לכם להימנע מליצור פרופיל פרסומי ייעודי לשיאומי ואפילו תאפשר לכם לחסום את רוב הפרסום באפליקציות השונות שלה. ואולם אתם עדיין תקבלו פרסומות, הרבה פחות, אבל הן יופיעו במקומות שונים במכשיר. היבואן, המילטון, הבטיח לנו שכ-97% מהפרסומות לא יופיעו בצורה כזו, לא יצא לי לחשב אם זה נכון, אבל בהחלט יש פחות מהן.


 

פחות פרסומות, אבל עדיין כמה באגים
פחות פרסומות, אבל עדיין כמה באגים צילום: רפאל קאהאן

 

בעיה נוספת שמעידה קצת על בקרת האיכות במכשירים היא שלפעמים נתקלים בבאגים קטנים ומעצבנים. כך למשל במספר הגדרות, כגון בעת הגדרת זיהוי הפנים לפתיחת הנעילה, המכשיר מציג עברית הפוכה. זו כנראה בעיה בתצוגת שפות שכתובות מימין לשמאל, אבל מכשירי שיאומי גוירו מזה שנים רבות, כך שזה לא אמור להיות כך. עוד בעיה שקשורה יותר למערכת עצמה מאשר לגיור, היא נוטה להיות מאוד אגרסיבית עם אפליקציות שאמורות לפעול ברקע. למשל עם ווייז, אפליקציית הסיסמאות שלי או זו של המטלות היומיות. מנגנון החיסכון בחשמל נוטה למנוע מהן לפעול וצריך להחריג אותן, וגם אז זה לא תמיד עובד. מנגד ל-MIUI 12 יש גם לא מעט יתרונות. כך למשל שיאומי דואגת לעדכן אותה מהר מאוד. למעשה יותר מהר מסמסונג או LG למשל. לא קל למצוא מכשיר זול שמצויד באנדרואיד 11 ישיר מהקופסה. בנוסף עדכוני האבטחה מגיעים באופן שוטף, בשבוע שהיה אצלנו קיבלנו אחד כזה וזה מראה שהיצרנית באמת דואגת לשמור על הגב של המכשירים שלה.

 

עברית הפוכה ב-2021 על מכשיר של יצרן מוביל? עברית הפוכה ב-2021 על מכשיר של יצרן מוביל? צילום: רפאל קאהאן

 

לסיום פרק התוכנה, MIUI כוללת כל מיני תכונות שבדרך כלל מוצאים רק במכשירים יקרים יותר. כך למשל ישנו פיצ'ר שמאפשר להפוך אפליקציה לחלון צף, שימושי למדי אם אתם צריכים לעבוד על שתי אפליקציות במקביל. כמו כן ישנן מספר אפשרויות לניווט בממשק, כמו למשל היכולת לצמצם את גודל המסך ל-3.5, 4 או 4.5 אינץ' כדי לשפר את הגישה בשימוש ביד אחת. יש גם אינטגרציה מלאה למכשירי שיאומי האחרים, כגון שואבי האבק, הטלוויזיות או השעונים החכמים. זה אמנם לא מגיע לרמה של אפל או סמסונג, אבל בהחלט לא רחוק משם.  מבחינת נוחות שימוש, המערכת עובדת חלק, המעברים בין החלונות השונים בתוך המערכת זריזים והתחושה מאוד זורמת. אבל עדיין מדובר במכשיר חלש יחסית כך שזמני הטעינה של האפליקציות מעט ארוכים יותר ולפעמים הוא ישתהה בזמן שאתם עוברים מאפליקציה אחת לשנייה, כמו כן התקנה של אפליקציות גם היא מתארכת יחסית למקובל. עם זאת, עבור מי שעושה שימוש קל עד בינוני בסמארטפון, זה לא אמור להפריע וכנראה שהוא ישים לב לדברים האלה.

מצלמה: לא העיפרון הכי חד בקלמר

צילום מעולם לא היה הצד החזק של שיאומי. גם לא במכשירי הדגל שלה. ואולם בשנים האחרונות ניתן לראות שיפור ממשי בתחום הזה. רק חבל שזה לא מתבטא בנוט 10. אכן כן, המצלמה כאן אינה מהטובות שראינו. אמנם היא כוללת כל מיני פיצ'רים ויכולות ששמורות למתחרים של הביוקר, אבל ברמת הצילום פרופר, זה פחות טוב. החיישן הראשי בן ה-48 מגה-פיקסל עושה עבודה סבירה באור יום אבל סובל מתמונות מגורענות ברגע שהתאורה הסביבתית לא חזקה מספיק. זאת אומרת שגם צילום בתוך בית עשוי להניב תמונות לא ממש שימושיות. מנגד הצבעים לא רעים והטווח הדינמי שלהם יותר טוב ממה שציפיתי. מה שכן אני ממליץ לטפוח על המסך באזור מואר היטב לפני הצילום כדי לסייע לחיישן לחשב נכון את החשיפה. הזום הדיגיטלי שמיש באור יום אבל לא הרבה מעבר לכך, הוא מסוגל להגדלה של עד פי 10 - אבל זה מאוד לא מומלץ גם אם הוא מצליח לשמור על קצת פרטים.

 

4 חיישנים, אבל רק אחד מהם באמת עושה את העבודה 4 חיישנים, אבל רק אחד מהם באמת עושה את העבודה צילום: רפאל קאהאן

 

החיישנים הנלווים, זווית רחבה ברזולוציה של 8 מגה-פיקסל, מאקרו בן 2 מגה-פיקסל וחישוב עומק שדה בן 2 מגה-פיקסל גם הוא, לא ממש מרשימים בלשון המעטה. בצילומי זווית רחבה רואים בבירור שיש ירידה באיכות הצילום, וזה חבל. גם הצבעים לא ממש מרשימים וצילום בתאורה פחות טובה יניב אפילו צבעים קצת דהויים. חיישן המאקרו לא באמת שימושי וגם הרזולוציה שלו קצת מוגבלת. חיישן חישובי עומק שדה לעומת זאת עושה עבודה טובה, וטשטוש הרקע (Bokeh) דווקא מפתיע לטובה בלי מריחות ועם הפרדה טובה בין הנושא לרקע שלו. שימו לב שאין כאן מנגנון ייצוב, לא אופטי וגם לא אלקטרוני, כך שתמונות בתנועה לא באמת יצאו כמו שצריך. מצלמת הסלפי בת ה-13 מגה-פיקסל גם היא לא הטובה בקטגוריה, אמנם באור יום מלא היא עובדת טוב, אך מהרגע שהתאורה משתנה היא מאבדת כיוון ועשויה לנפק תמונות בעלות צבעים דהויים. בקיצור, זו מצלמה שמציעה ביצועים סבירים בלבד ואינה מיועדת לחובבי צילום או אינסטגרם.

 

תאורה פנימית מקשה על הצילום תאורה פנימית מקשה על הצילום צילום: רפאל קאהאן

 

סיכום ואלטרנטיבות: הסמארטפון הזול המומלץ ביותר כיום

 

נתחיל בחלק הטוב של העסקה, המחיר. הרדמי נוט 10 עולה רשמית כ-800 שקל. זה מאוד זול, והחבילה שהוא מציעה היא כנראה הטובה ביותר שניתן למצוא בקטגוריית המחירים הזו. אבל יש לו גם מתחרים, ובעיקר הרדמי 9T, 9 או פוקו M3, כולם במחיר דומה ומאותו היצרן אבל עם נתונים של שנה שעברה. מנגד הם גם יותר זולים בכמה מאות שקלים מה שעשוי להוות שיקול אם המחיר הוא מה שקובע. אצל וואן פלוס יש את הנורד N100 שמציע חבילה מקבילה ועם מצלמה יותר טובה, אבל המעבד פחות חזק.

 

רילמי מציעה את ה-C15 או ה-C3, אבל שניהם עם מפרט נחות יותר מהנוט 10. אצל סמסונג יש את ה-A21 או ה-A12, שניהם מכשירים טובים אבל בעלי רזולוציית מסך נחותה יותר. בכלל רוב המכשירים בקטגוריה סובלים ממסך מוגבל, או ברזולוציה שלו או ברמת התצוגה עם צבעים דהויים ופאנל LCD. שתי יצרניות נוספות שמציעות מתחרים טובים הן LG עם ה-K51 ונוקיה עם ה-5.3, אך גם כאן יש פשרות בדמות זיכרון פעולה קטן יותר או רזולוציית המסך. התוצאה היא שכרגע, בנקודת הזמן הנוכחית, הרדמי נוט 10 מציע את החבילה הטובה ביותר עבור 800 שקל. זה לא הסמארטפון עם המפרט הכי טוב בעולם, אבל אם אתם לא זקוקים למפלצת ביצועים, סמל סטטוס או מצלמה איכותית, יהיה לכם קשה למצוא משהו יותר טוב ממנו.

 

המכשיר סופק באדיבות המילטון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x