רגע לפני פסח: האטה בקצב החזרה לעבודה
לפי נתוני שירות התעסוקה, ב-10 הימים האחרונים דיווחו רק 16 אלף איש על חזרה לעבודה; בשירות צופים האצה מחודשת אחרי החג. רוב החוזרים לעבודה - עובדים ששהו בחל"ת; בשירות רשומים כ-375 אלף דורשי עבודה ללא מעסיק
האטה נרשמה בקצב החזרה לעבודה לאחר היציאה מהגבלות הקורונה, כאשר ב-10 הימים האחרונים דיווחו רק 16 אלף איש על חזרה לעבודה. בחודש שעבר דיווחו על כך כ-185 אלף איש.
מנהל מחלקת המחקר והמדיניות של שירות התעסוקה, ד"ר גל זהר, מעריך שההאטה נובעת מהמתנה לתקופה שאחרי פסח - ואחריו צפויה האצה בחזרה לעבודה. עם זאת, בשירות מעריכים גם שמספר השבים לעבודה גבוה יותר בפועל, זאת משום שלאנשים אין אינטרס לדווח על חזרתם.
- המובטלים לא רוצים לחזור מחל"ת? זה לא מה שאומרים המספרים
- המחדל של "אומת הסטארט-אפ": 3 מ-4 בוגרים לא שולטים במיומנויות דיגיטליות
- "המחסור בעובדים מיומנים בהייטק - איום אסטרטגי על המשק"
מאז החלה הפתיחה המחודשת של המשק ב-7 בפברואר ועד היום, חזרו לעבודה 201 אלף איש. בעיה קשה יוצרת העובדה ש-82% מהשבים לעבודה היו בחל"ת, ורק 18% - שהם 36 אלף מובטלים - היו בסטטוס ללא מעסיק. הדבר מעיד על היווצרות תופעה גדולה של מובטלים לתקופה ממשוכת, שיתקשו לחזור למעגל העבודה.
בסך הכל יש היום כ-680 אלף דורשי עבודה הרשומים בשרות התעסוקה; בפועל רשומים כ-730 אלף, אבל כיוון שגם בשירות מסכימים על כך שקיימת בעיה של דיווח ייתר, 'נוכו' 50 אלף ליתר ביטחון.
מספר דורשי העבודה תובעי האבטלה עומד על 560 אלף, כאשר 310 אלף מהם - המהווים 55% - יצאו לחל"ת ויש להם מעסיק בקצה. הייתר, 250 אלף, הם מחוסרי מעסיק ויתקשו יותר לחזור למעגל העבודה.
קבוצה נוספות של חסרי מעסיק כוללת 81 אלף תובעי הבטחת הכנסה - מובטלים כרוניים מעצם הגדרתם; יחד איתם רשומים בשירות התעסוקה כ-630 אלף תובעי קצבאות. עוד קבוצה של חסרי מעסיק הם 87 אלף איש שאינם תובעים דבר, כי אינם זכאים לכך. משמעות הדברים היא ש-375 אלף איש, שהם 55% מדורשי העבודה הרשומים, הם חסרי מעסיק ויתקשו לחזור למעגל העבודה.