$
בורסת ת"א

כמעט חזל"ש: רק 1% מתיק האשראי של הבינלאומי נמצא בהקפאה

שיעור ההלוואות הנחשבות לבעייתיות בבינלאומי הוא הנמוך ביותר במערכת; רווחי הבנק ירדו ב-13% בשנת הקורונה 2020 ל-750 מיליון שקל; האשראי למשכנתאות ולעסקים קטנים צמח בחדות - ההכנסות מעמלות ני"ע זינקו ב-16% ל-708 מיליון שקל

עירית אבישר 08:4917.03.21

הבנק הבינלאומי מסכם את שנת הקורונה 2020 עם ירידה של 13% ברווח הנקי ל-750 מיליון שקל - נסיגה מתונה לעומת רוב הבנקים. הרווח הנקי שיקף תשואה על ההון של 8.6%. בדומה לשאר הבנקים המקומיים, ברבעון הרביעי נרשמה התאוששות בתוצאות הבנק, עם ירידה של 5% בלבד ברווח ל-210 מיליון שקל, וזאת בין היתר בזכות העובדדה שההפרשות להפסדי אשראי חזרו לרמות של טרום המשבר.

 

הסיבה המרכזית לירידה ברווח אשתקד היא ההפרשות הגבוהות להפסדי אשראי. אלו עמדו בבנק, שבשליטת צדיק בינו על 464 מיליון שקל, יותר מפי שלושה לעומת שנת 2019. עיקר ההפרשות הן הפרשות קבוצתיות, קרי הפרשות שנועדו לייצר כרית ביטחון לתרחיש של גל פשיטות רגל בעקבות משבר הקורונה.

 

אולם בכל הקשור להסתכלות קדימה, יש סיבה לאופטימיות. הבינלאומי, בניהולה של סמדר ברבר צדיק, מפרסם נתונים עדכניים לגבי מצב ההלוואות המוקפאות, שנחשבות לאלו המסמנות את פוטנציאל ההלוואות הבעייתיות. בכל הבנקים נרשמה ירידה משמעותית בהיקף ההלוואות המוקפאות, אולם בבנק הבינלאומי היא בולטת במיוחד - סכום ההלוואות שנמצאות כיום בדחיית תשלומים עומד נכון לסוף ינואר על פחות ממיליארד שקל (975 מיליון שקל),  או 1% בלבד מתיק האשראי של הבנק. 86% מהחובות שהקפיא הבנק בתקופת המשבר חזרו להיפרע כסדרן.

 

תמונת המצב הטובה נובעת גם מהשמרנות שמאפיינת את הבנק, אך גם מתמהיל הלקוחות שלו: הבנק מחזיק בין היתר בבנק מסד, העובד עם אוכלוסיית המורים ובבנק אוצר החייל העובד עם אוכלוסיית מערכת הביטחון. מדובר בשתי אוכלוסיות שפגיעתן ממשבר הקורונה הייתה מנמוכה יחסית.

 

תיק האשראי של הבנק גדל ב-3.5% אשתקד ל-91 מיליארד שקל. עיקר הצמיחה נרשמה במשכנתאות, שצמחו אשתקד בשיעור דו ספרתי של כמעט 11%, וגם באשראי לעסקים קטנים, שם הבנק היה פעיל בקרן בערבות מדינה, והתיק שלו צמח ב-9.3% ל-18.9 מיליארד שקל.

 

מנגד, ובניגוד לבנקים אחרים, הבינלאומי לא צמח השנה באשראי לעסקים גדולים, שהצטמצם ב-3.2%. הבנק גם ירד באשראי הצרכני, אם כי בשיעור מתון יותר לעומת הבנק האחרים: ירידה של 2% לעומת 7% בממוצע בשאר הבנקים.

 

הבנק הבינלאומי הוא בעל פעילות גדולה יחסית בשוק ההון והעלייה במחזורי המסחר אשתקד שיחקה לטובתו - היקף ההכנסות של הבנק מעמלות ני"ע זינק ב-16% ל-708 מיליון שקל, והן היוו יותר ממחצית מהכנסות הבנק מעמלות.

 

עוד עולה מהדוחות כי גם בבינלאומי בלט אשתקד הזינוק בפקדונות, שנבע ממעבר כספים משוק ההון לפקדונות, הזרמות ממשלתיות וירידה בצריכה. היקף הפקדונות בבנק זינק ב-18% ל-142 מיליארד שקל. הצמיחה בפקדונות בלטה בקרב משקי בית ועסקים קטנים.

 

הבנק הבינלאומי המשיך בתהליך ההתייעלות, ואשתקד ירדה כמות המשרות בבנק ב-214 משרות, ירידה של 5% ל-3,791 משרות. עלות שכרה של ברבר צדיק הגיעה אשתקד ל-3.4 מיליון שקל.

 

 

סמדר ברבר צדיק מנכ"לית הבנק הבינלאומי סמדר ברבר צדיק מנכ"לית הבנק הבינלאומי צילום: תמר מצפי

 

x