אינטל משיקה את מעבדי רוקט לייק שפותחו בישראל
החברה השתמשה במעבדים שפותחו עבור גודל 10 ננומטר וייצרה אותם על פלטפורמה של 14 ננומטר. למרות זאת שרון אלמוזנינו, מנהל הפיתוח באינטל, אומר לכלכליסט: "זה יהיה מעבד הגיימינג הכי טוב ב-2021"
אינטל השיקה היום (ג') רשמית את מעבדי פלטפורמת רוקט לייק החדשים. אלה מיועדים להתחרות עם מעבדי הגיימינג של AMD, ולדברי אינטל הביצועים שלהם נחשבים לטובים ביותר לשנה הקרובה ומספקים שיפור של עד 19% במהירות העיבוד במשחקים מסוימים.
- אינטל הפסידה במשפט פטנטים: תשלם 2.18 מיליארד דולר
- המשימה של המנכ"ל הנכנס: להחזיר לאינטל את המיקוד
- אינטל ישראל: המכירות זינקו, אך מספר העובדים קפא ב־2020
שרון אלמוזנינו, מנהל הפיתוח באינטל ומי שהוביל את הפיתוח של המעבדים, אמר לכלכליסט שמדובר בהישג של חטיבת המעבדים של אינטל בירושלים, חיפה ופתח תקווה. "זה יהיה מעבד הגיימינג הכי טוב ב-2021", אמר.
אבל למרות שאלמוזנינו מאוד גאה בהישג של הצוותים שלו, ויש לו כאמור סיבה לכך, הביצועים של המעבד הם דווקא לא החלק החשוב כאן. אינטל ביצעה מהלך במעבדים החדשים שלא מוסיף לה הילה של חדשנות. היא לקחה מעבדים שפותחו עבור גודל של 10 ננומטר, כלומר מעבדים מודרניים שמהווים את חוד החנית של אינטל, וייצרה אותם על פלטפורמה של 14 ננומטר - במילים אחרות: אינטל לקחה את הטכנולוגיה הכי טובה שלה אבל שילבה אותה באריזה "מיושנת".
שילוב של חדש וישן
מעבדי הרוקט לייק מבוססים על שילוב של חדש וישן. "הם מיוצרים באירלנד, מפעל שמייצר בתהליך של 14 ננומטר", אומר אלמוזנינו. אבל אינטל לא באמת מבהירה את הנקודה הזו. בניגוד לה, TSMC מייצרת עבור AMD מעבדים בתהליך של 7 ננומטר, בנוסף היא כבר החלה בשיחות עם אפל לייצור מעבדי 3 ננומטר ובשנים הבאות גם 2 ננומטר. אמנם אלה מעבדים שאינם מיועדים לגיימינג נטו, אך הם מאפשרים לאפל להציג ביצועים שכרגע המתחרים מבוססי ארכיטקטורת X86 כמו של אינטל ו-AMD יכולים להציג רק בדגמי פרימיום חזקים במיוחד.
אבל אלמוזנינו לא מתרגש, "ב-14 ננומטר אנחנו משיגים ביצועים יותר טובים משל AMD ב-7 ננומטר". זו הצהרה שאולי נכונה עובדתית, עד כה מעבדי AMD לא מציעים ביצועים יותר טובים על הנייר מאלה של אינטל, אך היא גם מעידה שהחברה זקוקה לזמן נוסף כדי להתקדם לטכנולוגיה שתהווה יותר מאשר תחליף ארעי. אבל יש לה יתרון עצום על AMD, אפל והשאר, חטיבת ייצור נרחבת.
"מה שחשוב זה הביצועים"
80% מהמעבדים שנמכרים כיום בעולם הם של אינטל. בין אם ב-14 או ב-10 ננומטר. המפעל בישראל עובד ב-10 ננומטר - כלומר, הוא מוכן לתהליך הייצור העתידי. אלמוזנינו נוקב במספר של כ-2 מיליארד דולר שהושקעו בתהליכי ייצור בשנים האחרונות וזאת למרות שהוא לא היה מוכן למסור את לוח הזמנים העתידי.
עם זאת בדיקות חיצוניות של אתרי חומרה לא מצאו שמעבדי הרוקט לייק החדשים מכים שוק על ירך את אלה של AMD, למעשה בחלק מהמקרים זה היה בדיוק הפוך. בנוסף נצפתה בעיית התחממות שנובעת מהשילוב של טכנולוגיית 10 ננומטר עם 14 ננומטר, לא דבר שיסייע למעבדים החדשים להפליא בביצועיהם, גם אם על הנייר הם אכן מובילים.
"בסוף מה שחשוב זה הביצועים", מסביר אלמוזנינו, הוא לא מתרשם מההשתלטות של TSMC על השיח או של AMD לצורך העניין. "גם אינטל מייצרת כבר שנים כ-25% משבבים שלה ב-TSMC. אבל רוב הייצור תמיד התבצע בתוך אינטל וזה כבר שנים כך".
ייצור עצמי דווקא חוסך לאינטל לא מעט בעיות. ראשית עלויות הייצור שלה נמוכות יותר מאשר של AMD למשל. המתחרות נסמכות על קווי ייצור ש-TSMC או קבלני ייצור אחרים יקימו ומדובר בהשקעות גדולות יותר.
בנוסף, בגלל שחברות רבות מייצרות ב-TSMC, לא תמיד יש לכולם זמינות לקווי הייצור, כך למשל קשה יותר להשיג מעבדים של AMD מאשר של אינטל. זאת והמחסור הגובר והולך בשבבים שנותן את אותותיו גם בתעשיית הרכב למשל, מעניק לאינטל אורך רוח. זה גם מסייע לה לקבל הרבה מאוד קרדיט בוושינגטון, שכן היא זו המספקת לארה"ב את עוצמת המחשוב שלה. ולא רק במעבדי גיימינג.
"המפעל הוא הרוח והנפש של חברה", אמר לפני כחודשיים פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל החדש. אינטל כנראה תמקד את הפעילות שלה מחדש תחת פיקודו אך עדיין לא ברור לאן זה יתפתח, עם זאת בשלב הנוכחי גם ממלא המקום שהחברה משיקה כיום למעבדים העתידיים בני 7 ננומטר עדיין מהווה מתחרה ראוי ל-AMD, אנבידיה ו-ARM.