בלעדי לכלכליסט
הקיבוצים וג'ורג' חורש ירכשו את חיפה כימיקלים דרך חברה ייעודית
דליה אנרגיה ביקשה לרכוש את מפעל האמוניה שמקימה חיפה כימיקלים, אולם קרן תש"י ודניאל חוסידמן, המחזיקים ב־10% מדליה אנרגיה אך בזכויות הצבעה של 25%, סבורים כי העסקה חורגת מליבת עסקיה. בעלי המניות ינסו להסיר את התנגדותם
משקי הקיבוצים וג'ורג' חורש יבצעו את עסקת חיפה כימיקלים דרך חברה יעודית שתוקם, ולא דרך דליה אנרגיה. ל"כלכליסט" נודע כי המתווה נקבע נוכח התנגדותם לעסקה של קרן תש"י ודניאל חוסידמן, שמחזיקים יחד בכ־10% ממניות דליה אנרגיה.
- נחתמה העסקה: דליה תרכוש את מפעל האמוניה של חיפה כימיקלים
- דליה במגעים לרכישת מפעל אמוניה בנגב ב־250 מיליון דולר
- דליה אנרגיה בדרך לבורסה: מתכננת הנפקה לפי שווי של 5 מיליארד שקל
קרן תש"י, שבניהול ירון קסטנבאום, מחזיקה בזכויות הצבעה עבור 25% ממניות דליה אנרגיה, כולל האחזקות של הקרנות של המורים והגננות ושל צבי ברק. אחזקה זו מאפשרת להטיל וטו על כל עסקה מהותית בדירקטוריון דליה אנרגיה, והקבוצה סבורה כי העסקה חורגת מליבת העסקים של דליה אנרגיה - תחנות כוח.
שלשום בלילה נחתמה העסקה, שבמסגרתה ירכשו בעלי המניות העיקריים בדליה אנרגיה, משקי הקיבוצים (41%) וג'ורג' חורש (22%) את מפעל האמוניה שמקימה חיפה כימיקלים. זאת תמורת השקעה של 60 מיליון דולר, ההון העצמי הנדרש להקמת המפעל, ויחד עם מימון בנקאי של כ־240 מיליון דולר. 40 מיליון דולר נוספים יושקעו בקבוצה של קרן טנא, שרוכשת 51% ממניות חיפה כימיקלים תמורת 310 מיליון דולר.
על פי מזכר הכוונות, בעלי המניות ינסו להסיר את ההתנגדות של קרן תש"י וחוסידמן ולהעביר את העסקה לאישור דירקטוריון דליה אנרגיה כדי שזו תבצע אותה. לעת עתה תדחה דליה אנרגיה את הנפקת המניות, שעמדה לקיים במאי על בסיס דו"חות 2020. זאת לאחר שלפי אינדיקציות שונות, לא הצליחה לקבל את השווי המבוקש של 4.5 מיליארד שקל.
ב־2020 סיפקה 8.4% מהחשמל שנצרך בישראל
דליה אנרגיה היא בעלת תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, בעלת הספק של 912 מגה־וואט, באתר צפית ממזרח לקרית מלאכי. התחנה, שהוקמה בהשקעה של מיליארד דולר, היא בעלת 5% מכושר ייצור החשמל בישראל וב־2020 סיפקה 8.4% מהחשמל שנצרך בישראל.
משקי הקיבוצים מצויים בקשרים טובים עם קרן טנא, המנוהלת על ידי אריאל הלפרין, מצב שסייע להשגת ההסכמות. טנא החלה את דרכה בהשקעות בחברות מהמגזר הקיבוצי, והיא הצליחה לצרף את לאומי פרטנרס וקרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים לעסקת ההשקעה בחיפה כימיקלים. טנא ושותפיה אמורים לרכוש מניות מהאחים ג'ולס ואדי טראמפ ב־250 מיליון דולר, ולהזרים 60 מיליון דולר נוספים לתוך חיפה כימיקלים.
הסכנה: המפעל שיירכש יהיה תלוי בלקוח אחד בלבד
מפעל האמוניה דרוש לחיפה כימיקלים כדי להוזיל את עלות האמוניה שמשמשת אותה לייצור חנקת האשלג בכמעט 50%, לעומת עלות של 650 דולר לטון שהיא משלמת כיום עבור אמוניה מיובאת. תוצר לוואי של ייצור האמוניה הוא פחמן דו־חמצני, שנמצא במחסור בארץ ויימכר לחברות התפלת המים ולחברות המשקאות הקלים. זו גם הסיבה ככל הנראה שג'ורג' חורש, המחזיק במפעל מקסימה, שגם לו תוצר לוואי של פחמן דו־חמצני, תומך בביצוע העסקה.
לפי הערכות, בתוך תשע שנים תוחזר ההשקעה במפעל האמוניה והיא תניב שיעור תשואה פנימי של 13%. חיפה כימיקלים מתכננת גם להרחיב את כושר הייצור של חנקת אשלגן במפעל שלה במישור רותם ל־400 אלף טון לשנה, וזאת בהשקעה של 110 מיליון דולר.
עם זאת, המפעל שירכשו חורש והקיבוצים יהיה תלוי בלקוח אחד - חיפה כימיקלים. במידה והמודל העסקי שבונה חיפה ייכשל, עלולים הרוכשים למצוא עצמם עם מפעל חסר שימוש.