דעיכת הקורונה ועליית מחירי הנפט יחזירו את סעודיה לצמיחה
היקף התחלואה הנמוך והתאוששות הנפט מסמנים שנה טובה למשק הסעודי העשוי לצמוח בכ־2.6%. למרות ביקורת נגד הארמון, ביידן לא צפוי ליזום הסלמה וחברות אמריקאיות ימשיכו להשקיע בממלכה
רוחות אופטימיות מנשבות מסעודיה באשר לפעילותה הכלכלית השנה. עד לפני כמה חודשים, פרנסי הכלכלה הסעודית, שהיא הגדולה והחשובה ביותר בעולם הערבי, עוד הביעו חשש מהצפוי בשנת 2021.
- פיקסלים במקום נפט? סעודיה השקיעה 3.3 מיליארד דולר בחברות משחקים
- יורש העצר הסעודי מאיים על ההגמוניה הכלכלית של דובאי
- ליצרניות הנפט יש סיבה לחשוש מביידן, אבל לא בטווח המיידי
משבר הקורונה שהביא לירידה חדה בהכנסות הממלכה, ועמו החלפת הממשל בוושינגטון וכן התגברות התקפות הטילים מצד שלוחיה של איראן באזור, יצרו תחושה של פסימיות לקראת הצפוי. עם זאת, בנקודת הזמן הנוכחית האווירה הקודרת הוחלפה באופטימיות זהירה: אם יימשכו המגמות הקיימות, המשק הסעודי צפוי השנה לצמיחה נאה של לפחות 2.5%, כך לפי מרבית הגופים הבינלאומיים העוסקים במעקב אחר הכלכלה הסעודית.
בשבוע שעבר סעודיה החלה להסיר את מגבלות הקורונה וזאת בעקבות ירידה חדה במקרים המאומתים ובתמותה. הפתיחה הזו מייצגת את התמונה החיובית לגבי התמודדות הממלכה עם הנגיף ומיצובה באחד המקומות הנמוכים בעולם הערבי מבחינת שיעור תמותה. נתונים אלה מיוחסים לצעדים שננקטו על ידי השלטונות, ובראשם ביטול העלייה לרגל מחו"ל והקמת מערכת יעילה לבדיקות, וכן למאפייני האוכלוסייה שרק 3% ממנה הם בני 65 ומעלה. מסע החיסונים בממלכה החל אמנם בעצלתיים, אבל הוא צובר תאוצה בימים האחרונים ועד כה חוסנו יותר מ־1.5 מיליון אזרחים ותושבים, המהווים כ־4% מהאוכלוסייה. משרד הבריאות הסעודי הציב יעד של חיסון 70% מהאוכלוסייה עד סוף השנה, דבר שיסייע גם להחזרת הפעילות הכלכלית למסלולה.
ובינתיים, ביצועי המשק הסעודי גרועים פחות מהצפי המוקדם. המגזר הלא נפטי, שעומד במוקד חזון 2030 ותוכניתו של יורש העצר לגיוון מקורות ההכנסה, סיים את השנה, לפי חלק מההערכות, ללא שינוי בהשוואה ל־2019 או עם צמיחה שלילית של עד כ־2.5% לפי הערכות אחרות. אלה נתונים חיוביים בהתייחס לצמיחה שלילית של 8% שנרשמה ברבעון השני. מה שהביא לשינוי הכיוון במגזר זה הוא בראש ובראשונה הצריכה, שהחלה לצבור תאוצה במחצית השנייה של 2020. למרות שסעודיה לא מפרסמת את נתוני הכנסות הנפט מאז הנפקת חברת הנפט הלאומית אראמקו, ההערכות הן כי ברבעון השני של השנה שהיה קשה במיוחד לתעשייה, צנחו ההכנסות ב־45%.
קרן המטבע אופטימית
המגמות החיוביות הנמשכות גם השנה במגזר הלא נפטי הביאו את קרן המטבע הבינלאומית לחזות כי הוא ירשום השנה צמיחה של 3%. אנליסטים צופים אפילו צמיחה גבוהה עוד יותר, בין השאר בזכות הזרמת עשרות מיליארדי דולרים לפרויקטים שעליהם התחייבה זרוע ההשקעות של הממשלה.
מה שעוד מעורר תחושה אופטימית לגבי המשק הסעודי הוא מה שנראה כהתאוששות משמעותית בשוק הנפט העולמי. בשבוע האחרון נעו מחירי חבית הנפט ברמה של בין 65 ל־71 דולר, רמת מחירים שלא נראתה מאז סוף 2019, טרום התפרצות המגפה. על פי תחשיבי התקציב הסעודי לשנה זו, רמת מחירים סביב 66 דולרים לחבית היא נקודת האיזון שבין הכנסות להוצאות, אם כי אדריכלי התקציב העריכו בזמן הכנתו כי המחיר הממוצע השנה ינוע בין 45 ל־50 דולרים.
ההתאוששות ההדרגתית של הנפט היא לא רק תוצאה של המאמצים העולמיים למגר את המגפה ולפתוח את הכלכלות, אלא מיוחסת בעיקר למדיניות יצרניות הנפט בראשות סעודיה ורוסיה (אופ"ק+). ההסכם לקיצוץ התפוקה עד לסוף החודש הנוכחי הוארך גם לחודש הבא.במקביל להחלטת אופ"ק+, מה שעוד מסייע לראלי של מחירי הנפט הוא הירידה בייצור בארה"ב. זו הסיבה שבחודש שעבר התכווצו מלאי הנפט העולמיים בכ־3.7 מיליון חביות ביום — הירידה הגבוהה ביותר זה קרוב ל־20 שנה. השיא של הימים האחרונים נרשם ביום שני שעבר, שעות לאחר שמתקני נפט אסטרטגיים בסעודיה טווחו על ידי טילים בליסטיים מעיראק ומתימן.
תסריט הבלהות של השבתה
המתיחות הנמשכת במפרץ והגברת התעוזה של המיליציות המסונפות לאיראן ביחס למתקני הנפט הסעודיים, יכולות להוביל לזינוק משמעותי במחירים. זה יתממש במקרה של תסריט בלהות שבו יושבתו הליכי הייצור באחד ממתקני הנפט הגדולים של אראמקו במזרח סעודיה או במקרה של התלקחות נרחבת של העימות באזור.
חרף התרחבות הפעילות במגזרים אחרים, המשק הסעודי עדיין תלוי בנפט. בהתבסס על התייצבות המחירים והערכות שהמשק העולמי יחל לחזור בהדרגה לשגרה, התחושה לגבי פעילות המשק הסעודי חיובית. קרן המטבע הבינלאומית מעריכה ש־2021 תסתיים בצמיחה של כ־2.6%, וגופים אחרים אף אופטימיים יותר.
התחזיות מבוססות גם על ההערכה שיחסי ארה"ב וסעודיה לא ייפגעו ברמה הכלכלית. בריאד לא אהבו את הדו"ח האמריקאי על חלקו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן בחיסול העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. עם זאת, העובדה שממשל ביידן נמנע מלהטיל עליו סנקציות יצרה את התחושה שלמרות הכתף הקרה, ביידן אינו מעוניין לשבור את הכלים. בסעודיה מדווחים כי חברות מארה"ב ממשיכות להתעניין במגה־פרויקטים של חזון 2030, לאחר שהשקעותיהן הגיעו עד כה ל־55 מיליארד דולר. השוק הסעודי הוא המוביל באזור מבחינתן, וגם ביידן מודע לכך. עימות עלול לפגוע באינטרסים של ארה"ב בטווח הארוך, כולל דחיקת ריאד לזרועות סין או רוסיה.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com