"שנת הקורונה קידמה מטאורית דברים שלא יכולנו לדמיין שאפשר לקדם כל כך מהר"
כך אמרה פרופ' רונית סצ'י פאינרו, ראש המרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת ת"א בכנס חדשנות רפואית בשירות האדם של כלכליסט. ליהיא סגל, מייסדת ומנכ"לית DayTwo, הסבירה כיצד ניתן לרתום מערכות הבינה המלאכותית לשיפור הרגלי התזונה, לטפל במחלות מטאבוליות ואף למנוע מחלות כמו סוכרת
"העיסוק בקורונה נתנה האצה מטורפת לכל התחום ולמרות שכבר עובדים עליו בין 10 ל-13 שנה בחברות שונות ובאקדמיה בכל העולם - השנה קידמה בצורה מטאורית דברים שלא יכלנו לשער לדמיין שאפשר לקדם כל כך מהר. נדרשו 5 שנים לפיתוח חיסון לאבולה וזה היה שיא המהירות בפיתוח תרופה עד אז. היום, בתוך 10 חודשים הגענו לפיתוח חיסון לקורונה ולאישור שלו, שגם זה שינוי דרמטי באישור תרופות". כך אמרה פרופ' רונית סצ'י פאינרו, ראש המרכז לחקר הסרטן, אוניברסיטת תל אביב בכנס חדשנות רפואית בשירות האדם של כלכליסט.
סאצ'י פאינרו פיתחה מערכת חדשנית להובלת תרופות שמגבירה את יעילות הטיפול בסרטן - הן בטיפול המונע, הן כתרופה לגידול הראשוני וגם למיגור גרורות.
לדבריה, בדומה לחיסונים נגד קורונה של חברות פייזר ומודרנה שמתמקדים בהשפעה של ה-RNA על חלקים מסוימים בנגיף גם המערכת לטיפול בסרטן עושה שימוש בננו-טכנולוגיה וננו-חלקיקים. "במקום כימו תרפיה אנחנו נותנים טיל מונחה ישירות לגידול ולא לתאים בריאים", הסבירה.
בפאנל טכנולוגיות בשירות האדם הסבירה ליהיא סגל, מייסדת ומנכ"לית DayTwo כיצד ניתן לרתום מערכות הבינה המלאכותית (AI) כדי לשפר את הרגלי התזונה של בני האדם, לטפל במחלות מטאבוליות ואף למנוע מחלות כמו סוכרת. "הטכנולוגיה ש-DayTwo משתמשת בה פותחה במכון ויצמן ומאפשרת באמצעות IA ללמוד איך להתאים באופן אישי הרגלי תזונה נכונה כדי לאזן את רמות הסוכר בגוף אחרי שאנחנו אוכלים. המערכת לומדת הרבה פרמטרים על המטופל, כולל דגימת חיידקי המעי, בדיקות דם ומידע אישי וקליני נוסף שאותו מריצים באלגוריתם כדי להתאים את המזון ואת הרגלי האכילה היומיומית", הסבירה סגל.
בהקשר של מגיפת הקורונה ציינה סגל כי בעיות של סוכרתיות בדם הן חלק לא קטן מהמונח "מחלות רקע", שהפך פופולרי יותר בעקבות המגיפה. "בעיות של סוכר הן אחד מסוגי מחלות הרקע שעליהן שמענו הרבה בתקופת קורונה - מחלות מטאבוליות שחשוב להילחם בהן. גם אם אין לך סוכרת או טרום-סוכרת כל אחד יכול להשתמש בתוכנית שמסבירה איך לאכול בריא ולשמור על באורח חיים בריא כדי למנוע התפתחות מחלות מטאבוליות. פעם סוכרת היתה מחלה של בני 80-70 היום רואים אפילו בני 50-40 שלוקים בה".
ד"ר דקלה אנדר פוקס, מנכ"ל חברת השירות של XRHealth בישראל הציגה בפאנל את משקפי המציאות המדומה של החברה שמסייעים למטופלים בשיקום פיזיותרפי. היא הדגישה את הקפיצה הגדולה בדרישה בשנה האחרונה לפתרונות רפואה מרחוק.
"המטופל עובד באופן עצמאי בבית ופעמיים בשבוע הוא יוצר קשר עם הקלינאי גם בפגישה מלאה בזום וגם בשיחת מעקב ומשוב על האימון", אמרה אנדר פוקס. "הקלינאי רואה מרחוק את כל התפתחות האימונים של המטופל וגם נתונים שלא נמדדים בדרך כלל בקליניקה הפיזית המסורתית", הסבירה אנדר פוקס. היא ציינה כי כיוון שהמערכת נותנת מענה פיזי, קוגניטיבי ורגשי במציאות מדומה, פיתחה החברה השנה גם תוכנית ייחודית למחלימים מקורונה. "המחלימים מתמודדים עם מגוון מאד רחב של תסמינים מכאבים פיזיים וקשיי נשימה ועד לחצים נפשיים. באמצעות הטכנולוגיה שלנו, אנחנו תופרים טיפול מותאם אישי שנעשה כולו מהבית מרחוק ואפילו מאפשר למטופלים ליהנות".