רשות התחרות: מחירי הלחם שבפיקוח גבוהים מדי
לפי בדיקת הרשות, "קיים פער משמעותי בין העלות בפועל של ייצור לחם על ידי מאפיות, לבין המחיר שנקבע ע"י ועדת הפיקוח"; כעת, הוועדה נדרשת לבחון מחדש את מחיר הלחם
עלות ייצור הלחם המפוקח נמוכה משמעותית מהמחיר שקבעה ועדת המחירים. כך עולה מבדיקה שערכה רשות התחרות.
- פשרה בייצוגית: מאפיות ישלמו כ-10 מיליון שקל לנזקקים
- קרטל הלחם: ירון אנג'ל, מנכ"ל מאפיית אנג'ל, נשלח ל-5 חודשי מאסר
- המאפיות נגד המדינה: עתרו לבג"ץ להעלות שוב את מחירי הלחם ב-5%
לפי הבדיקה, "הממצאים העולים מבדיקת הרשות, מלמדים על פער משמעותי בין העלות בפועל של ייצור לחם על ידי מאפיות, לבין המחיר ללחם בפיקוח שנקבע ע"י ועדת הפיקוח. הפער הוא כה משמעותי, עד כי הוא מחייב בחינה של הסוגיה, על מנת לרדת לעומק האמת ולהבין את העלויות האמיתיות של המאפיות. אנו ממליצים שוועדת הפיקוח תשקול בחינה מחודשת של הלחם בפיקוח".
הבדיקה התבצעה בעקבות הערר שהגישה "מאפיית מרחבית קריית שמונה", על מכרז אספקת הלחם למערכת הביטחון, בטענה שמאפיית ברמן הגישה הצעה למכרז במחירי הפסד, במטרה לדחוק את המאפיות הקטנות מהתחרות בתחום.
כתוצאה מממצאי בדיקת הרשות, נדרשת כעת ועדת המחירים לבחון מחדש את מחיר הלחם המפוקח.
בדו"ח שערכה רשות התחרות והוגש לשר הכלכלה עמיר פרץ נכתב: "אין כל יסוד לטענה שמדובר במחירי הפסד. נהפוך הוא. על בסיס ניתוח שעשתה מאפית ברמן לצורך המכרז, המחירים שהוצעו על ידה משקפים רווח משמעותי ביחס לעלות הייצור".
עוד נכתב בדו"ח: "קיומו של פער משמעותי בין האינדיקציה שיש בידינו ביחס לעלות יצור הלחם המפוקח, לבין המידע שיש בידי ועדת הפיקוח - דורש בחינה מעמיקה ויסודית של המסד העובדתי הנמצא בידי ועדת הפיקוח".
בעקבות בדיקת הרשות שלח שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ מכתב ליו"ר ועדת המחירים, בדרישה לקיים בדיקה מעמיקה יחד עם נציגי רשות התחרות ומשרד הכלכלה והתעשייה, על מנת לבחון מחדש את מחיר הלחם המפוקח.
פרץ מסר: "לאור הממצאים, נראה כי כל הטענות של המאפיות כי עלויות הלחם שנקבעו בוועדת המחירים הן נמוכות, אין להן בסיס. יש לי יסוד סביר להניח שעלויות ייצור הלחם המפוקח, נמוכות משמעותית מהמחיר שנקבע בוועדת הפיקוח על המחירים, ועליה יהיה להידרש לכך ולבחון האם הצרכנים שלמו במשך שנים, עבור לחם מפוקח, מחיר גבוה מאוד ממה שהיו אמורים לשלם".