$
בארץ

מאגר אפרודיטה: חברות הגז יקיימו מו"מ במקום הממשלות

המו"מ על פיתוח המאגר המשותף במים הכלכליים של ישראל וקפריסין לא התקדם במשך שנים. כעת סיכמו שר האנרגיה יובל שטייניץ ושרת האנרגיה של קפריסין נטאסה פילידס, כי החברות משני הצדדים יקבלו שנה לסגור את ההסכם, ולא - המו"מ יחזור לממשלות

ענת רואה 17:2409.03.21

המו"מ בין ישראל וקפריסין על פיתוח מאגר הגז אפרודיטה-ישי לא התקדם במשך שנים. כעת, המושכות עוברות לידי חברות הגז.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ ושרת האנרגיה של קפריסין, נטאסה פילידס, סיכמו היום כי החברות הפועלות בצד הקפריסאי ובצד הישראלי, יוכלו לנסות ולהגיע ביניהן להסכמות בתוך כשנה. אם לא יצליחו לעשות כן - המחלוקת תחזור להכרעה על ידי הממשלות.

 

 

 

 

שדה הגז הטבעי אפרודיטה ממוקם ברובו במים הכלכליים של קפריסין (בלוק 12) וחלקו בשטח המים הכלכליים של ישראל (מאגר ישי). לפי הערכת משרד האנרגיה הישראלי בשטח ישראל מצויים כ-10% מעתודות הגז שבמאגר.

 

בנובמבר 2019 העניקה ממשלת קפריסין לשותפות בבלוק 12 רישיון הפקה ל-25 שנה עם אפשרות להאריכו בעוד כ-10 שנים, ביחד עם אישור מתווה לפיתוח המאגר. בעלות הזיכיון הן דלק קידוחים (30%), שברון (35%), ו-SHELL (35%).

 

מהצד הישראלי של מאגר ישי השותפות להחזקה הן "הזדמנות ישראלית", נאממאקס אויל אנד גז ואדן אנרגיה.

 

בעקבות מה שהיה נראה כהתקדמות עצמאית של קפריסין בפיתוח הגז, הודיעה ישראל בסוף 2019 כי אין לה כל כוונה לוותר על חלקה במאגר. ישראל טענה שפיתוח וניצול מאגר ישי-אפרודיטה צריך להיעשות רק לאחר שתושג הסכמה בין ממשלות ישראל וקפריסין.

 

השר שטייניץ הצהיר כבר במרץ 2018, הרבה לפני שקפריסין העניקה זיכיונות הפקה לחברות, שכל יצוא גז מישראל יחייב חתימת הסכם עם קפריסין על חלוקת הכנסות, מאחר שחלק מהמאגר נמצא בשטח ישראל, ולכן מכירת גז ממנו למצרים למשל, אמורה לזכות את ישראל בחלק מההכנסות. אלא שמאז חלפו 3 שנים ולמעשה עד היום לא התקדם הרבה.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ ושרת האנרגיה של קפריסין נטאשה פילידס חותמים על הסכם מאגר אפרודיטה שר האנרגיה יובל שטייניץ ושרת האנרגיה של קפריסין נטאשה פילידס חותמים על הסכם מאגר אפרודיטה

 

 

ממשרד האנרגיה נמסר כי במסגרת הסיכום, שאליו הגיעו היום שני שרי האנרגיה בפגישתם בניקוסיה, החברות הפועלות בצידו הקפריסאי של המאגר יכנסו להידברות עם החברות הפועלות בצד הישראלי על מנת לסכם את האופן בו יפוצו החברות הישראליות בגין חלקן במאגר.

 

במידה שהחברות לא תגענה להסכמה בתוך 180 יום, תועבר המחלוקת למומחה בינלאומי שינסה להכריע בסוגיה בתוך 180 ימים נוספים. ההסכמה בין החברות תובא בכל מקרה לאישור המדינות.

 

ככל שבחלוף 360 יום לא תהיה הסכמה מצד החברות, לרבות באמצעות מומחה בין לאומי, הנושא יחזור לפתחן של המדינות. כמו כן, נקבע כי המדינות שומרות על זכותן במאגרי הגז בשטחן, בשים לב לנהוג על פי החוק הבינלאומי ולהסכם שנחתם בין המדינות בעבר.

 

השר שטייניץ מסר: "בזכות יחסי האמון שנוצרו בין ממשלות ישראל וקפריסין הגענו להסכמה שתקרב אותנו אחרי יותר מעשר שנים לפתרון המחלוקת על מאגר הגז הטבעי אפרודיטה-ישי. אני ועמיתתי השרה נטאשה פילידס החלטנו להעניק לחברות האנרגיה משני הצדדים זמן קצוב לנסות ולהידבר ביניהן כדי להגיע להסכם הבנות שיביא לסיום המחלוקת. אם זה לא יקרה - הנושא יוכרע ככל הנראה על ידי ממשלות ישראל וקפריסין, שלהן אינטרס משותף להביא לפיתוחו של המאגר בהקדם האפשרי לרווחת אזרחי שתי המדינות".

x