ועידת התחזיות
"כולם צריכים להתחסן, כולל נשים בהיריון - אבל צריך לשכנע, לא לכפות"
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל, אמר את הדברים בוועידת התחזיות של כלכליסט. הוא חשף פרטים על הרפורמה שהוא מגבש יחד עם המל"ג בלימודי הרפואה, ויש לו בשורה: קיצור הלימודים והכנסה של הסטאז' לשנה השישית
"כל אדם במדינת ישראל, כולל הצוותים הרפואיים, צריכים להתחסן - כולל נשים בהריון. אבל, לא כדאי לכפות התחסנות - כדאי לשכנע"; כך אומר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל בשיחה עם כתב כלכליסט אדריאן פילוט, שנערכה במסגרת ועידת התחזיות. בתשובה לשאלה מה עושים עם צוותים רפואים שלא מתחסנים, השיב חגי כי "אם רופא לא מתחסן, הפתרון הראשון הוא לאפשר לאותו איש צוות לעבוד אונליין. אפשרות נוספת היא הצגת בדיקה שלילית כל 48-72 שעות, תוך הקפדה על המיגון הנדרש. הנתונים מראים שהסיכון להדבקה נמוך ביותר כל עוד שומרים על הכללים ועל מיגון נכון".
- תחזיות, היום השני: רנדי צוקרברג ומרים פרץ בוועידת כלכליסט
- "לאורך המשבר שמרנו על הנשים שעבדו במפעל, והעלינו להן את השכר"
- "בקבוצת עזריאלי אין פערים בשכר בין גברים לנשים"
חגי חשף לראשונה פרטים על הרפורמה שהוא מגבש יחד עם המל"ג בלימודי הרפואה, ויש לו בשורה: קיצור הלימודים והכנסה של הסטאז' לשנה השישית. "לא מספיק להגיד שחסרים רופאים, חייבים למצוא לזה פתרון. לפי תחזיות משרד הבריאות, בעוד 10 שנים יהיו חסרים במדינת ישראל 4,000 רופאים כי מחצית מהם יפרשו לגמלאות במהלך העשור הזה. במקביל ישנו גידול באוכלוסיה, והזדקנות של האוכלוסיה. אנו חייבים להיערך לזה. אנו חותרים לקיצור שנות הלימודים והכנסה מהירה של רופאים למערכת. בשלב ראשון, רפורמה בסטאז' - העברה של הסטאז' לשנה האחרונה ללימודים, או לשנה הראשונה בהתמחות. אפשר לקצר את שנות הלימודים כמו שעשו בגרמניה לפני 17 שנה: מ-7.5 שנים ל-6 שנים, ולהכניס את הסטאז' לשנה השישית".
לטענת פרופ' חגי, ישנם גם צורך וגם נכונות לרפומה אמיתית המבוססת על כך שהסטודנט "ילמד ללמוד לבד", שכן כל שלושה חודשים יש הכפלה של המידע הרפואי - דבר שהוא הגדיר כ"חסר תקדים". "לפי חישוב פשוט, כ-80% ממה שלימדת סטודנט בשנה א' לא רלוונטי עבורו בשנה ג'", הוא אומר.
חגי מדגיש את החשיבות של ההשקעה ברפואה הציבורית - לרבות הצורך בתכנון רב שנתי - ומדגיש כי העלאת שכר הרפואים מהווה חלק אינטגרלי מאותה השקעה. "ההסתדרות מייצגת 28 אלף רופאים בישראל. בוודאי שנדון גם על שכר הרופאים, אבל גם נילחם וניאבק על כך שלישראלים יהיה השירות הטוב ביותר והרפואה הטובה ביותר. ראינו במגיפה הזו את מערכת הבריאות במיטבה, וזאת בזכות האנשים המעולים שיש לה. כדי לשמר את זה אתה חייב להשקיע בתשתיות ולקבל תוספות. אנו דורשים תוספת תקנים. נכנסו השנה 600 תקנים, אבל התקנים האלו חייבים להיכנס לספר התקינה (האוצר סירב להכיר בתקנים האלו כקבועים, א.פ). אנו דורשים תוספת של 500 תקנים כל שנה וגם תוספת של מיטות אשפוז. הצפיפות הזו יכולה להרוג בגלל זיהומים צולבים".
לדבר חגי, "הממשלה הבאה צריכה להקים עוד שני בתי חולים - אחד בצפון ואחד בדרום, ולחזק את הרפואה בקהילה. חייבים להשקיע גם ברפואה הביתית". לדבריו, כל התוכניות הללו לא יקרה ביום אחד: "חייבים להפסיק עם כיבוי השריפות הזה. משרד הבריאות חייב להגיע עם תוכנית רב שנתית שתאפשר לנו לדעת מה יקרה בשנה הבאה, אבל גם בעוד 5 שנים ובעוד 10 שנים. ללא תוכנית ארוכת טווח התוצאות תהיינה חמורות".
באשר להתמודדות עם משבר הקורונה מסכם חגי: "הקמתי צוות של יועצים מומחים, המורכב מ-35 חברים. מומחים במחלות זיהומיות, בריאות הציבור, פנימיות, יו''ר איגודים מכל הדיסציפלינות - ואנו דנים כל הזמן. אנו מוציאים רשמית הודעות מתוך הפורום הזה, לא סותמים פיות ולא נסתום. ברפואה יש דעות שונות, לא מדובר במקצוע מדויק. יתרה מזו, זאת מגיפה שלא ידענו כמותה והחוכמה לא ניתנה לרק לאדם כזה או אחר. אי-הוודאות סביבה היתה גדולה מאוד. בעמדות הרפואיות היו טעויות פה ושם - ואנו מודעים להן".