ועידת התחזיות
"ביוני תתחיל תחרות פרועה בשוק הגז הטבעי - והורדת המחירים תגיע לציבור"
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, בוועידת התחזיות: "אנחנו מקיימים לראשונה בהיסטוריה משא ומתן עם כל אחת מהשותפות במאגר תמר בנפרד. יהיה מו"מ מאוד אגרסיבי ונהיה מאוד נחושים"
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, הסביר בשיחה עם כתב כלכליסט חזי שטרנליכט, שהתקיימה במסגרת כנס התחזיות, לאן הולך משק האנרגיה. "בכנס הקודם של כלכליסט התחייבתי שירד מחיר הגז", אומר רון-טל, "ואחרי שנה של קורונה מטורפת: מחיר הגז יורד. נפרדנו מהחוזה היקר של 6 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU). אנחנו כיום במחיר של קצת מעל 4 דולר, שהוא הכי זול בארץ".
- רנדי צוקרברג: "אנחנו מאבדים כמעט מיליון נשים מכוח העבודה בכל חודש"
- "לאיזון בין בית לעבודה אין היבט מגדרי"
- תחזיות, היום השני: רנדי צוקרברג ומרים פרץ בוועידת כלכליסט
רון-טל מוסיף כי "ביוני הקרוב תתחיל תחרות פרועה במשק הגז הטבעי, לאור ההסכם שלנו עם ענקית שברון. אנחנו מקיימים לראשונה בהיסטוריה משא ומתן עם כל אחת מהשותפות במאגר תמר בנפרד. אני יכול להעריך בסבירות גבוהה שמחיר הגז ירד. התחייבנו שהתעריף יירד, והתעריף ירד שנה רביעית ברציפות. אנחנו שואפים לדגדג את מחיר ה-4 דולר ל-MMBTU (מיליוני BTU) מלמטה. יהיה מו"מ מאוד אגרסיבי ואנחנו נהיה מאוד נחושים. והכי חשוב: כל חסכון במחיר החשמל חוזר לציבור".
איך אתה רואה את ההתפתחות העתידית במשק האנרגיה?
"ישנן 4 מהפיכות במשק האנרגיה. המהפכה הראשונה היא מהפיכת הגז הטבעי: ביום רגיל, בין 75%-80% מייצור החשמל במשק נעשה בגז טבעי. זו דרמה באיכות הסביבה וזה כחול לבן. עד לפני שנה היינו עם מאגר אחד וצינור אחד, היום אנחנו עם שני מאגרים ושני צינורות כי יש גם את לווייתן, ובעוד שנה יהיה צינור שלישי: ממאגר כריש-תנין. זו יתירות מספקת.
"המהפכה השנייה היא המהפכה הירוקה, המקודמת על בסיס יעדים מאוד אגרסיביים של ממשלת ישראל. היעד הנוכחי שנקבע, 30% אנרגיה ירוקה, רובה ככולה על בסיס פאנלים סולריים. זה יעד מאוד שאפתני, כדי שזה יקרה אנחנו (חברת חשמל) צריכים לפתח רשת הולכה יציבה מאוד שתתמוך בזה. חברת החשמל, כחלק מהרפורמה, משקיעה 4 מיליארד שקלים בשנה לפיתוח רשת ההולכה".
המהפכה השלישית לדבריו, היא מהפיכת ייצור חשמל מבוזר. "היעד הוא 80% אנרגיות מבוזרות בשנת 2040. זה אומר שאת מרבית האנרגיה ייצר הצרכן בעצמו, בין אם זה יהיה אנרגיה סולארית על הגג, שדות סולאריים או מיקרו טורבינות על בסיס גז טבעי, שניתן יהיה לקדם את פיתוחן כשתשתיות הגז הטבעי יגיעו לאזורים הרבה יותר נרחבים. אז יכריזו על תום עידן התחנות הגדולות. הלקוח מייצר לעצמו חשמל בזמן שיש שמש, שומר עליה במתקני אגירה ביתית, ויוכל למכור גם לרשת".
לסיכום דבריו מביט יו"ר חברת החשמל על המהפיכה הרביעית. "זו מהפיכה מבנית, והיא הרפורמה. הרפורמה לקחה את שרשרת ייצור החשמל והאספקה ופתחה אותן לתחרות. חברת חשמל נותרת מונופול טבעי בתחום החלוקה וההולכה. חברת החשמל מייצרת כיום פחות מ-50% מהחשמל במדינת ישראל ותגיע ל-35%. לדעתי החברה לא תצטרך לרדת מזה. חברת החשמל, אחרי הרפורמה, כבר לא רוצה להיות מונופול. היא לא מונופול בייצור ובהולכה. זו חברת יותר עסקית שעשתה שינוי ארגוני 'גנטי'. נפרדנו מ-25% מכח האדם. ראית הפגנה? לא. אנחנו דואגים שלמי שעוזב יהיה ביטחון כלכלי, ולמי שנשאר יהיה ביטחון תעסוקתי".