$
בורסת ת"א

דעה

תדיראן הוכיחה: אפשר גם "בזכות הקורונה" ולא רק בגללה

יצרנית המזגנים כתבה בדו"חות השיא שלה כי "נגיף הקורונה והשלכותיו לא פגעו מהותית בעסקי החברה ובתוצאותיה". אבל בהחלט היה מקום לציין שהמגפה דווקא שיחקה לידיה, כי היא הכניסה את כולם לבתים - ולמקצי שיפורים ושיפוצים

ירדן רוז'נסקי 07:0509.03.21

כשהמגפה טובה לעסקים: במהלך הסגרים של השנה האחרונה התגבשה אצלי ההחלטה לשפץ את הבית. צברתי שעות רבות בחדר העבודה, ויש לי מסקנות. ואני, כמובן, לא היחיד. השהות הממושכת בבית, שמובילה באופן טבעי לרצון לשדרג ולשפר את סביבת המגורים, עשתה טוב לחברות בתחומים הרלבנטיים. אחת מהן היא יצרנית המזגנים תדיראן, שבשליטתו של משה ממרוד ובניהולו.

 

החברה פרסמה אתמול את הדו"חות שלה ל־2020 והציגה תוצאות שיא — ההכנסות צמחו בקרוב ל־16% והגיעו לכמעט מיליארד שקל, ה־EBITDA והרווח התפעולי זינקו בשיעורים של 46.8% ו־55.4% בהתאמה, והרווח הנקי, שעלה ב־42.6%, הסתכם לראשונה במעט יותר מ־100 מיליון שקל.

 

 

בעל השליטה בתדיראן, משה ממרוד בעל השליטה בתדיראן, משה ממרוד צילום: עמית שעל

 

"העלייה בהכנסות הקבוצה נבעה בעיקר מגידול כמותי וכספי במכירות המזגנים. בתקופת הדו"ח נרשם שיא כמותי וכספי במכירות במגזר המזגנים בהשוואה לתקופות מקבילות", ציין דו"ח הדירקטוריון. מילים אלה חוזרות על עצמן בתצורות שונות לאורך הדו"ח כדי לנמק את העליות בסעיפים השונים. זה כמובן הסבר הגיוני.

 

ומה לגבי הקורונה? "נכון למועד פרסום דו"ח זה ובתקופתו, נגיף הקורונה והשלכותיו לא פגעו מהותית בעסקי החברה ובתוצאותיה", צוין. אבל נראה שהקורונה לא רק שלא פגעה בתוצאות, היא אף סיפקה להן רוח גבית משמעותית.

 

לפי התאחדות הקבלנים, תחום השיפוצים מגלגל כ־15 מיליארד שקל בשנה, כשהשוק הביתי מגלגל בערך שליש מכך והיתר בשוק המוסדי. שיפוצים זה שם כולל לעולם רחב, אך מתוצאות תדיראן נראה שרבים החליטו לכל הפחות להתחדש במזגן. אז למה לא לכתוב במפורש שהקורונה עשתה טוב לעסק?

 

הנגיף נהפך שם נרדף לשלל רעות חולות. הוא הביא למותם של מיליונים, פגע קשות בכלכלה הריאלית, עסקים קרסו ומאות אלפי אנשים בישראל איבדו את מקום העבודה בגללו. משהחלו להתברר ממדי המגפה, ב־8 במרץ, שבוע לפני כניסת ישראל לסגר הראשון, דרשה רשות ני"ע מהחברות לספק מידע למשקיעים לגבי השלכות משבר הקורונה על פעילותן.

 

הרשות קבעה כי "על תאגידים שפעילותם העסקית מושפעת או עלולה להיות מושפעת מהותית מהאירוע, לוודא כי ניתן גילוי נאות למשקיעים". וזאת באמצעות "מתן גילוי בהסברי הדירקטוריון בדו"חות על השפעת התפשטות הקורונה על התאגיד, ובכלל זה על מצבו הכספי, תוצאות הפעילות, נזילות ואיתנות פיננסית, מקורות מימון ויכולתו לעמוד בהתחייבויותיו, מצב העסקים, תוכניות ופעולות שבכוונתו לנקוט כדי להתמודד עם הסיכונים והחשיפות הנובעים מהשלכות אלה", וכן "באמצעות אומדן ההשפעה של האירועים מבחינה איכותית וכמותית, ככל שניתן לאמוד אותה בצורה מהימנה".

 

טבעי שהרגולטור חושש מפגיעה במשקיעים, ושהחברות נזהרות מהסתבבכות עמו בשל מסירת מידע לא מספק או שגוי. על כן חברות רבות בחרו להתייחס בדו"חות להשפעה השלילית או להיעדרה, אף שהרשות לא דרשה להתייחס רק אם יש השפעה שלילית.

 

הקורונה היא לא האחראית הבלעדית לתוצאות הפנטסטיות של תדיראן. ישנם גורמים נוספים, אך לא ניתן - וגם לא צריך - להתעלם מהתרומה שלה. זה בדיוק מסוג המקרים שבהם אפשר לומר שקרה דבר מה "בזכות הקורונה", ולא רק "בגלל הקורונה".

x